Kombo Virüs Alarmı

Kombo Virüs Alarmı

SES Gaziantep şubesi Kadın Sekreteri Nazife Külekçi “Bilindiği üzere Ocak ayı serviks (rahim ağzı) kanseri farkındalık ayı olarak belirlenmiştir.”


Çevresel tetikleyicilerin artışı ve stresli günlük yaşam temposuna bağlı olarak 2030 senesine geldiğimizde yıllık yaklaşık 22 milyon kişiye kanser tanısı konulacağı tahmin edilmektedir. Erken dönemde yakalanmış serviks kanserli kadınların tanı koyulduktan sonraki 5 yıllık yaş süreleri %90’ın üzerindedir. Serviks kanseri yaklaşık %20 oranda 65 yaş üzeri kadınlarda teşhis edilmesine rağmen, kadınları daha çok 30- 50’li yaşlarda etkilemeye başlamıştır. Kırk yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanserdir. Rahim Ağzı kanseri, çoğunlukla uzun süren, inatçı yüksek riskli HPV enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. HPV enfeksiyonu oldukça sıktır; cinsel aktif kadınların yarısı yaşam boyu HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. Unutulmamalıdır ki; HPV enfeksiyonu kanama ve akıntı dahil herhangi bir şikayete neden olmaz. Ayrıca her HPV enfeksiyonu serviks kanserine ilerlemez. Serviks kanserine yol açabilen yaklaşık 15 HPV tipi “yüksek riskli HPV” olarak tanımlanır. HPV tip 16 ve 18 pek çok yerde olduğu gibi Türkiye’de de  servikal kanserlerle ilişkili en sık görülen iki yüksek risk HPV tipidir.

Erken tanılandığında tedavisi mümkün olan birçok kanser türünün geç teşhis edilmesinden dolayı, her yıl binlerce insan hayatlarını kaybetmektedir. Unutulmamalıdır ki kanseri, erteleyerek değil, erken teşhis ederek yenebiliriz. Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz kanser taramalarınızı yaptırabilirsiniz.


Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 125 ülkede ücretsiz olan HPV 9’lu aşı artık Türkiye’den de temin edilebiliyor olsa da hiçbir HPV aşısı hala ücretsiz değil ve zorunlu aşı takviminde yer almıyor. Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100’e yakın koruma sağlayan HPV aşısı ücretsiz olmalıdır ve Ulusal Aşı takvimine eklenmelidir, çünkü cinsel sağlık herkesin hakkı!

 



Anahtar Kelimeler: Kombo Virüs Alarmı