Kök Hücrre Tedavisi

Kök Hücrre Tedavisi

Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Hekimleri Op.Dr.Serhan Kanevetci, Op.Dr. Metin Seyran, Kök hücre tedavisi hakkında bilgi verdi.

 

Defa Life Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği Hekimleri Op.Dr.Serhan Kanevetci, Op.Dr. Metin Seyran, Kök hücre tedavisinin hasta konforu açısından oldukça cazip olduğunu ve uygulandığı bölgede 6 ay boyunca doku iyileşmesi sağladığını söylediler. 
Tedavinin başarısını arttıran ana etken doğru hasta seçimi ve kök hücrelerin uygun teknikle elde edilmesidir. Bununla birlikte hastaların kilo vermesi, düzenli egzersiz yapması gibi yasam tarzı değişiklikleri kök hücre tedavisinin uzun dönem etkisini artırmaktadır dedi.

 

Kök Hücre Dizde Hangi Tedavilerde Kullanılır?

 

Kök hücre ile Menisküs Tedavisi:

Menisküs yırtıkları ve dejenerasyonlarında grade II seviyesine kadar kök hücre tedavileri kullanılabilir. Grade III ve üzeri menisküs hasarlarında ise cerrahi tedaviler uygulanıp ameliyat sonrası kök hücre tedavileri hızlı doku iyileşmesi için yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.

Kök hücre ile Kıkırdak Tedavisi: 
Diz ekleminde kıkırdak incelmesi, kıkırdak azalması ve kıkırdak hasarlarında kök hücre tedavisi ile kıkırda dokusunda artış, hasarlı dokunun onarımı için etkili bir tedavidir. Travma sonucu oluşan hasarlarda ciddi kıkırdak hasarlarında ise cerrahi operasyondan sonra daha hızlı doku iyileşmesi için kullanılması çok önemlidir.

Kök hücre ile Bağ Tedavisi: 

Diz kapağı bağları, Ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, iç yan bağ, dış yan bağ yırtıkları ve dejenerasyonlarında grade II seviyesine kadar kök hücre tedavileri kullanılabilir. Grade III ve üzeri bağ hasarlarında ise cerrahi tedaviler uygulanıp ameliyat sonrası kök hücre tedavileri hızlı doku iyileşmesi için yardımcı tedavi olarak kullanılabilir.

Kök hücre ile Kireçlenme Tedavisi: 
Diz kireçlenmelerinde kök hücre tedavileri henüz mekanik boyutta bozulmanın oluşmadığı, diz ağrılarının başladığı ama ciddi boyutta hareket kısıtlıklarının başlamadığı hasta grubunda diz kireçlenmelerinin tam tedavisi ya da diz ekleminde ameliyata giden süreçte doğal eklem ömrünü uzatmak için kısmi şifa amacıyla denenmesinde yarar vardır. Kök hücre tedavileri oldukça etkilidir fakat mekanik boyutta oluşan hasarlarda yeterli oranda şifa sunamaz ve cerrahi tedavilere alternatif olamazlar. 
Kök hücre tedavileri koruyucu önleyici tedaviler olarak başarılı tedavilerdir.

Kök Hücre ile Kaynamayan Kemik Kırığı Tedavisi: 
Diz kemiklerinde oluşan kemik kırıklarında alçı, platin uygulamalarına rağmen yeterince kaynamayan, kaynaması gecikmiş kemik kırıklarında kök hücre tedavileri kemikleri besleyerek kaynama sürelerini kısaltabilir ve daha yüksek bir kaynama sağlayabilir.
 

* Tüm bu tedavilerin yanı sıra diz eklemine kök hücre tedavisi diz artroskopileri, yüksek tibial osteotomi, yarım diz protezi gibi cerrahi tedavilere destek amaçlı daha hızlı doku iyileşmesi ve yenilenmesi amacıyla cerrahi operasyonlara yardımcı tedavi olarak kullanındıklarını ilettiler. 

 



Anahtar Kelimeler: Hücrre Tedavisi