Kış Aylarında Beslenme

Kış Aylarında Beslenme

Özel Defa Life Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İmge Merve SÖYLEMEZ, kış aylarında doğru beslenme ile ilgili bilgiler verdi.

Güzel bir sonbaharı geride bıraktığınızı umuyorum. Nihayet kış geldi, havalar soğumaya başladı. Kışın gündüzlerin kısa, gecelerin ise uzun olması sebebiyle insanların kapalı alanlarda geçirdiği zaman artıyor ve hareketsiz bir yaşam kaçınılmaz oluyor. Soğuk kış günlerinde besinlerle vücuda gereksinimden fazla enerji alınması kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu durumu engellemenin ya da en azından daha aza indirmenin yollarından biri de kış aylarında doğru beslenmeye dikkat etmektir. 

 

●RENKLİ BESLENELİM: Kış aylarında özellikle sebze ve meyve tüketiminizi arttırmalısınız. Gün içinde antioksidan olarak görev yapan farklı renkteki sebze ve meyvelere beslenmenizde yer vermeniz  A , C ve E vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamin ve minerali almak açısından iyi olacaktır. Havuç, brokoli, ıspanak, roka,lahana, karnabahar, maydanoz gibi kış sebzelerinin yanı sıra kış meyvelerinden nar, portakal, mandalina, kivi, elma, gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. Ancak; meyvelerin, meyve suyu şeklinde değil, hem posasından faydalanmak hem de kilo kontrolü sağlama açısından taze olarak tüketilmesi daha doğru olacaktır.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRELİM: Soğuk havalar bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkilemektedir. Bundan dolayı bağışıklık sistemini güçlendirici süt ve süt ürünleri düzenli olarak kış aylarında tüketilmelidir. Gün içerisinde ara öğün olarak tercih edeceğiniz 1 kase yoğurt ya da 1 bardak kefir, kışın zayıflayan bağışıklık sisteminizi güçlendirerek hastalıkların gelişimini önleyip yaşam kalitenizi olumlu etkileyecektir. Yine ara öğünlerinizde E vitamini ve Çinko mineralinden zengin olan badem, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlara yer verebilirsiniz. Bağışıklık sistemini güçlendiren,  Omega-3 açısından zengin olan bir diğer besinimiz de balıktır. Haftada 2 kez toplamda 300 gram balık tüketimi önerilmektedir. Ayrıca iyi kalite protein kaynağı olan balığın tok tutma özelliği ile de kilo kontrolünde etkisi olacaktır. Yalnız balığın pişirme şekline dikkat etmek gerekmektedir. Kızartma yerine; ızgara ya da buğlama şeklinde tercih edilmelidir.

 

SU TÜKETİMİMİZİ İHMAL ETMEYELİM: Yaz aylarında aşırı terleme nedeniyle insan vücudunun suya olan ihtiyacı artmaktadır. Havaların soğuması ile birlikte genelde su tüketiminde bir azalma yaşanmaktadır. Vücudun su ihtiyacı kış aylarında ne kadar azalmış olsa da kilo kontrolünü sağlamak amacıyla günde  2-2,5 litre su muhakkak tüketilmelidir. Suyun içerisine; çubuk tarçın, karanfil, limon kabuğu, salatalık gibi aroma veren besinler ilave edilerek tüketim kolaylığı sağlayabilirsiniz.

 

YÜKSEK ENERJİLİ GIDALAR TÜKETMEYELİM: İnsan vücudunun sıcak kalabilmesi için ürettiği yağ hücreleri, kilo alımını artırmaktadır. Kışın metabolizma hızının azalması ve harcanandan daha fazla enerji tüketimi kilo alımına yol açmaktadır. Üşüyen insanın enerjiye ve besine olan ihtiyacı artar. Özellikle kış aylarında karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalar yani yüksek enerjili gıdalar tüketilir. İnsan vücudu, soğuk havanın etkisiyle alınan besinleri stoklayıp yağ hücresine çevirir. Kilo alımına neden olan bu durumdan kurtulmak için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Sahlep ve sıcak çikolata kış aylarının vazgeçilmez içecekleridir. Ancak kalori ve şeker içeriği yüksek içeceklerdendir. Bunların yerine günde 2 fincan bitki çayı içmek daha doğru bir davranış olacaktır. Bitki çayı olarak; yeşil çay, ıhlamur, kuşburnu çayı tercih edilebilir. Bitki çaylarının içerisinde bulunan fenolik bileşikler bağışıklık sisteminizi de güçlendirecektir.

 

● TATLI KRİZLERİNE KARŞI MEYVE TÜKETELİM: Özellikle kış aylarında tatlıya olan istek artmaktadır. Bu isteği meyve ile karşılayabilirsiniz. Eğer halen canınız  tatlı istiyorsa,  hakkınızı kalorisi düşük ve içeriği sağlıklı olan sütlü  tatlılardan yana kullanabilirsiniz. Ama unutulmamalıdır ki; sağlıklı olduğu kalorisiz olduğu anlamına gelmez. Tüketirken  porsiyon miktarına dikkat etmeliyiz.

Son olarak tüm bunların yanı sıra; havaların soğuması hareketsiz bir yaşama davetiye çıkarmaktadır. Kapalı mekan sporları kış aylarında kurtarıcımızdır. Ayrıca asansör kullanmayıp merdivenleri kullanmak, kısa mesafeli yerlere araba ile değil yürüyerek gitmek faydalı olacaktır.

 

MUTLU BİR KIŞ GEÇİRMENİZ DİLEĞİMLE…

 



Anahtar Kelimeler: Kış Aylarında Beslenme