Kamuda Çalışan Diş Hekimleri Dertli

Kamuda Çalışan Diş Hekimleri Dertli

Covid 19 vakalarının aşırı arttığı bu günlerde yapılacak diş tedavileri hem vaka oranını artıracak hem de diş hekimlerinin covid 19 bulaşma merkezi haline getirecektir.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ve Merkezlerinde görev yapan diş hekimleri, pandemi sürecinde dönüşümlü olarak filyasyonda ön saflarda yer aldıklarını aynı zamanda Bakanlık tarafından MHRS sisteminin açıldığını ve idareciler tarafından diş tedavisi yapmaya zorlandıklarını belirterek; "Sağlık Bakanımız Dr.Fahrettin KOCA sosyal mesafeyi 2 mt olarak belirlemesine rağmen biz hastaların 30 cm ağız bölgesine yakın çalışıyoruz. Bakanımızı açıkladığı gibi belli bir mesafede maske bile etkisiz kalmaktadır. Ayrıca diş tedavileri su ile yapılan işlemleri kapsadığı için aerosollü işlemler grubuna girmektedir. Covid 19 vakalarının aşırı arttığı bu günlerde yapılacak diş tedavileri hem vaka oranını artıracak hem de diş hekimlerinin covid 19 bulaşma merkezi haline getirecektir. Görevi başında covid 19 bulaşıp vefat eden sağlık çalışanları görev şehidi kabul edilmediği için, vefat eden sağlık çalışanlarının aileleri de tazminat alamamaktadırlar.

 

"Pandemi döneminde, Sağlık ve Maliye Bakanlıkları tarafından sağlık  çalışanlarına en üst seviyeden ek ödeme dağıtalacağı açıklanmasına rağmen tavandan alamadıklarını, sadece diş hekimleri değil hemşire, ebe, ATT, laborant ...gibi tüm sağlık çalışanlarının mağdur olduklarını belirttiler. Diş hekimlerinin taban maaşlarının da zannedildiği kadar yüksek olmadığı; kademe ve dercesine göre 3200 ile 4000 TL arasında değiştiğini,ayrıca sabit ek ödeme ile çalıştıkları kurumun geliri olursa döner sermayeden ek ödeme aldıklarını belirterek, hiçbir devlet memurunun maaşı 3 kalemden oluşmuyor ve pandemi döneminde kurumlarının gelirleri olmadığı için ek ödeme alamadıklarını özellikle vurguluyorlar.

 

Peki kamuda çalışan diş hekimleri ne istiyor?                             

 

1-) Pandemi döneminde tüm izinleri iptal olan, riskleri ve sorumlulukları daha da artmışken, mali olarak kayıp yaşayan tüm sağlık çalışanları bu süreç bitene kadar ek ödemelerini almalıdır.
 

2-) Kamu sağlık sisteminde hem hastaya hem sağlık çalışanlarına yük olan, pandemi süreci ile daha da net bir şekilde göz önüne gelen, sağlık sistemimizdeki ana sorun "sağlıkta performans sistemi" kaldırılmalıdır.
 

3-) Personel maaşları 3 kalemde değil, hekim ve tüm sağlık çalışanlarının onuruna yakışacak şekilde, devletin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personellerinde olduğu gibi tek kalem olarak belirlenmeli ve gelirlerinin tamamı emekliliğe yansıtılmalıdır
 

4-) Görevi başında hastalanarak vefat eden tüm sağlık çalışanları "Görev şehidi" kabul edilmelidir.

 

5-) Kamu diş hastanelerinde hasta,hekim ve yardımcı personellerin önce sağlıkları gözetilerek, tedavilerin uygun zaman dilimi ve uygun çalışma şartları ayarlanarak yapılması gerekmektedir.

 

6-) Diş tedavileri sırasında oluşan aerosol; sadece korona hastalığına değil aynı zamanda diğer bulaşıcı hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden diş tedavileri için kabul gören " 4 elli diş hekimliği " sistemine geçilebilmesi adına yetersiz olan Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerinin sayısı artırılmalıdır.
 

7-) Geçmişte planlanmış olan, koruyucu hekimlik adına önem taşıyan "Aile Diş Hekimliği Sistemi" hayata geçirilmelidir. Bu sistem hem ekonomik olarak devlet bütçesine katkı sağlayacak hem de sağlık sorunlarına ilerlemeden daha kolay ve daha etkili bir çözüm üretme fırsatı sunacaktır.