Kalbinizi Koruyun

Kalbinizi Koruyun

Uz.Dr. Serdar KEÇEOĞLU:''Hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyen kalp hastalıklarının erken dönemde fark edilmesi, başarılı bir tedavi için önemlidir.''

Defa Life Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Uz.Dr. Serdar KEÇEOĞLU ''Düzenli olarak yapılan sağlık taramaları, hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyen kalp hastalıklarının erken dönemde fark edilmesini ve başarılı tedavi yöntemlerinin uygulanmasını sağladığını ve  kalp hastalıklarından korunmak için sağlık kontrollerinin önemi hakkında bilgi vererek ,Birçok hastalıkta olduğu gibi kalp rahatsızlıklarında da erken tanı büyük önem taşıdığını, Check-up taramalarında kalpte, eğer şüpheli bir durum görülmüşse daha ileri tetkiklere başvurulmaktadır'' dedi.
 
Kalp yetmezliği 
kalbin organlara yeteri kadar kanı pompalayamaması sonucu olan sağlık problemine denilmektedir. Kalbin performansı azalır ve yerine getirmesi gereken fonksiyonlarını yerine getiremez. Kalp yetmezliği hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Herhangi bir belirti göstermediği için kalp yetmezliği ölüme sebebiyet verebilmektedir. Belirtiler ancak ileri evre kalp yetmezliğinde kendini göstermektedir. Bu sebeple tanının erken koyulması hayati derecede önem taşımaktadır. Kalp yetmezliği %2 oranında görülmektedir. Çok sık karşılaşılan bir problem değildir. Fakat çok önemli ve ciddi bir sağlık sorunudur.


Kalp Yetmezliği Belirtileri
Kalp yetmezliği belirti vermese de temel olarak 2 şeyden kalp yetmezliğinden şüphelenebilmektedir. Vücutta sıvı birikiminin olması ve bundan dolayı ödem oluşmasıdır. Kalp yetmezliğinde en sık nefes darlığı, yorgunluk hissi, erken yorulma, güç kaybı, enerjisizlik, baş dönmesi, çarpıntı, bulantı, göğüs ağrısı, öksürük, pembe ya da beyaz renkte balgam çıkarma, sürekli uykulu olma hali, nabızda düzensizlik, boyunda bulunan kan damarların belirginleşmesi ve sık idrara çıkma görülür. Kalp yetmezliğinde vücut çok sıvı topladığı için vücutta çok ödem oluşmaktadır. Bu nedenle bu hastalığa sahip hastalar ödemden dolayı gece yatarken yüksek veya birden fazla yastık yardımı ile uyuyabilmektedir. Vücutta biriken bu sıvı bazen karında da birikebilmektedir. Bu da iştahsızlık sorununa yol açmaktadır. Bu nedenle hızlı bir şekilde kilo kaybı görülmektedir.


•    Çabuk yorulma
•    Nefes darlığı
•    Kesik kesik nefes alma
•    Uykudan nefes darlığıyla uyanma
•    Göğüs ağrısı
•    Çarpıntı
•    Yüksek yastıkta yatma isteği
•    Bacaklarda ve karında şişme


Bunlar kalp yetmezliğinin en önemli belirtileridir. Önce erken yorulmalar başlar, son aşamalarda ise yatarken nefes darlığı şikayetleri görülür. Biz kardiyoloji uzmanları için en önemli soru hastanın gece nefes darlığıyla uyanıp uyanmadığıdır. Bu sorunun cevabı bize hastalığın ileri aşamada olup olmadığını gösterir.

 

Kalp Yetmezliği Neden Oluşur?
Kalp yetmezliği oluşumuna neden olan en büyük riskler damarların tıkanması ve yüksek tansiyondur. Yüksek tansiyonu olan bir hastada kan basıncı yükselir ve bu nedenle kalp yüksek basınçla çalışmak zorunda olduğu için olduğundan fazla yorulur. Damar tıkanıklığında ise damarların tıkanmasından dolayı kalp yeterli miktarda kanı alamaz ve kalp dokusu bozulur. Bunların haricinde kalp yetmezliğine sebep olan risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir;

 

Kalp Yetmezliği Tanısı
Kalp yetmezliği özellikle ilk evrelerinde herhangi bir belirti vermediği için tanısını koymak zordur. Detaylı bir fiziki muayene ile kalp yetmezliği tanısı koyulabilmektedir. Fiziki muayeneden sonra bulgulara ve hastanın şikâyetlerine göre kalp ultrasonu, kalp grafisi, elektrokardiyografi, sintigrafi, holter, anjiyografi ve kalp MR’ı gibi görüntüleme yöntemleri ile birlikte tanı kolay bir şekilde koyulabilmektedir. Aynı zamanda kanda yüksek miktarda NT-proBNP seviyesinin olması da kalp yetmezliği tanısını koymak için önemli bir göstergedir.

 

 



Anahtar Kelimeler: Kalbinizi Koruyun