HPV aşısı ücretsiz olsun!

HPV aşısı ücretsiz olsun!

Rahim ağzı kanserinden aşıyla korunmak mümkün. Yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olan bu aşı Türkiye’de ücretli ve toplam maliyeti 2 bin 85 lira. Tokat’ta eczacı Kılınç, aşının ücretsiz karşılanması gerektiğini yetkililere ‘hat?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, her yıl 570 bin kadına rahim ağzı (serviks) kanseri teşhisi konuluyor. 311 bin kadın ise bu nedenle yaşamını yitiriyor. Bu kanser, kadınlarda en çok görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Kansere neden olan HPV virüsüyle mücadelede aşı ön plana çıkıyor.

 

Araştırmalara göre aşılar, HPV enfeksiyonunu, dolayısıyla rahim ağzı kanserini büyük oranda önleyebiliyor. Yaklaşık 100 ülkenin ulusal aşı programında HPV aşısı bulunuyor. Türkiye’de ise bu aşı ücretli. Toplam 3 doz uygulanan ve maliyeti 2 bin 85 lira olan aşıdan maddi imkânı olmayanlar yoksun bırakılıyor. Hayati öneme sahip olan aşının devlet tarafından karşılanması talep ediliyor.

 

DEVLET KARŞILAMIYOR

 

Tokat’ın Zile ilçesinde bulunan Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç, devlete ‘yapması gerekenleri’ hatırlatmak için ‘aşı bursu’ kampanyası başlattı. 1 ay önce başlatılan kampanyayla tam 60 kadın aşılandı. 13 yıldır eczacılık yapan 35 yaşındaki Kılınç, dayanışmanın önemine dikkat çekerek farkındalık kampanyasının nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

 

“3 Haziran’da nöbetteyken Nâzım Hikmet’in ‘Yollarım’ şiirine denk geldi. Orada ‘Biz insanız çok şükür, çok şükür biliriz, ilacımıza umudu katmasını yaşamak gerek diyerek ayak direyip dayatmasını. Hastalar, kardeşlerim iyileşeceksiniz…’ der. Bu dizelerde çok etkilendim ve HPV’nin devlet tarafından neden karşılanmadığı sorusu hep aklımda. O gün bir tweet attım ‘ayda bir nöbetimi de bir emekçi kadın için tutarım, HPV aşısını karşılarım’ diye. Başvuru formu hazırladım ve çok fazla mail geldi, talep oldu. Diğer eczacı arkadaşlarla paylaştım bunu. Dayanışmayı büyütelim dedik. İlk gün 5 kişi aşılandı. 1 ayda 60 kadın aşılandı. İlk dozlarını yaptık, toplam 3 doz olacaklar. Hepsini karşılıyoruz. Dayanışma bizi motive ediyor.”

 

Asıl hedefin aşıların ücretsiz aşı takvimine alınması olduğunu söyleyen Kılınç, “Birçok kadın maddi yetersizlik nedeniyle aşıya ulaşamıyor” diyor ve ekliyor: “Gücümüz yettiğince insanlarla dayanışarak aşılama yapıyoruz hem de devlete yapması gerekeni göstermiş oluyoruz. HPV’nin ne olduğu bilinmiyor, bilgilendirme yapılmıyor yetkililer tarafından. İnsanlar HPV virüsüyle teması olduktan bunun varlığını öğreniyorlar.”

 

Kılınç, koronavirüs salgınıyla birlikte aşıların öneminin 7’den 70’e herkes tarafından farkedildiğinin altını çizerek, aynı öneminin HPV virüsüyle mücadele için de verilmesi gerektiğini vurguluyor: “Bu virüsle temaslı olup da gerekli bilgilendirmeyi almamış olan ve hemen kanser olacağını düşünen bir sürü insan var. Pandemiyle birlikte aşılar çok konuşuluyor, tartışılıyor… Rahim ağzı kanseri de önlenebilir, aşısı var ama kimse bilmiyor. Aşılar bu kadar gündeme gelmişken de ilgi görebileceğini düşündük.

 

DAVA AÇACAĞIZ

 

Öte yandan Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, HPV aşısının ücretsiz karşılanmasını talep ederek SGK’ye aşıyı yaptıran kadınların ücretinin iadesi talebinde bulundu. Dernekten yapılan açıklamada, “Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz. HPV aşısının ücretsiz olması eşit ve parasız sağlık hakkımızın, güvenli ve özgür bir cinsel yaşamın gereğidir” denildi.(Dilara ŞİMŞEK/ birgun.net)

 

 

Adı 
Cem Kılınç 

Tokat'ın Zile ilçesinde 
Bir eczacı 
Emek Eczanesi 

Kendi halinde,
Bir Eczacının kazanabildiği kadar kazanan bir eczacı
Ama 
Mangal gibi bir yürek var. 

Dünyada 
Her sene 500.000 den fazla kadının 
Yakalandığı 
300.000 den fazla kadının da 
Hayatını yitirdiği
Bir hastalık var .. 

Konuşurken de, söylerken de insanların utandığı bir hastalık

Rahim ağzı kanseri
Serviks kanseri deniyor. 

Çok ama çok ciddi bir rahatsızlık. 

Bütün dünya,
Dünya Sağlık Örgütü tavsiyeleri ile
AŞISI olan bu hastalık için 
AŞIYA ücret almıyor. 

Vatandaşını korumak için 
Aşıyı ÜCRETSİZ yaptırabiliyor kadınlar.

Ülkemizde ise AŞI 
ÜCRETLİ iyi mi_? 
Ne kadar biliyor musunuz?
2.085 TL 
3 doz yapılıyor.

İşte bu Eczacı kardeşimiz, 
Cem Kılınç 

Dikkat çekmek için
Bu aşıyı ücretsiz yapacağını duyuruyor.

Eczacı arkadaşları ile konuşuyor,
Onlar da katılırız diyorlar

Bir ayda 
60 kişi başvuruyor aşı için.
Ve hepsine ÜCRETSİZ yapıyorlar aşıları

Devletin yapamadığını,
Bir Eczacı yapıyor
Ve Devlet hala 
Rahim ağzı kanseri aşısını karşılamıyor.

Tebrik ederim seni, 
Sevgili Cem Kılınç. 

Dünya hala dönüyorsa 
Senin gibi insanların
Güzel yürekleri ile dönüyor.

Ben rica edeceğim,
Bu yazımı alın, kopyalayın veya olduğu gibi paylaşın.
Belki birilerine örnek olur da
Devletin dikkatini çeker de
Aşı ücretsiz olur. 

Sevgilerimle,

Haluk İlhan 
5 Temmuz 2021



Anahtar Kelimeler: HPV aşısı ücretsiz olsun!