GÜNDE 19 BİN HASTA GARANTİLİ ŞEHİR HASTANESİ

GÜNDE 19 BİN HASTA GARANTİLİ ŞEHİR HASTANESİ

Gaziantep 27 Gazetesi imtiyaz sahibi Ökkeş Özekşi'nin kaleminden...

 

Şehir Hastanesi için tam hazır olmadan, yeterli doktor ve sağlık uzmanları tamamlanmadan niye açıldı diyenler arasında ben de varım biliyorsunuz. Kaldı ki hastaneye diğer devlet hastanelerinden doktorlar ve sağlık personelleri kaydırıldı. Tabii ki yetmedi. Şu anda tam teşekküllü şeklinde duyuru yapılıyor ama öyle değil. O kadar çok eksik var ki say say bitmez… 
Peki Sağlık Bakanı aniden niye hastanenin hemen açılması için çaba gösterdi? Gaziantep il sağlık müdürü durup dururken niye görevinden alındı? Hepsi soru işareti. Ama şu 18 Mayıs 2023 tarihinde Washington'da yapılan basın açıklaması bazı işaretleri veriyor. Üstelik bizim bilmediklerimizi de gözler önüne sergiliyor. Nihayetinde her şeyi bu basın açıklamasından öğreniyoruz çünkü. Mesela günde 19 bin hasta garantisi gibi. Hani şu köprüler var ya parayla geçilen, (örneğin Yavuz Sultan Selim köprüsü) ama yeterli araç geçmeyince bunun parasını firmaya devletin ödediği garanti uygulama. O uygulamanın aynısı Şehir hastanesi için de geçerli. Yani firma işini sağlama almış. İster hasta gelsin ister gelmesin, günde 19 bin hasta garantisi almış bir kere. Bakan şimdi kira bedeli diyecek mutlaka ama ne fark eder ki…Bu arada bir şey daha öğreniyoruz bu basın açıklaması sayesinde. O da Gaziantep’te 431 bin resmi kayıtların aksine 650 bin Suriyeli mülteci olduğu ve bunlara da sağlık hizmetlerinin verileceği bilgisi… 
 

TEMİNATLAR BİLE DUDAK UÇUKLATIYOR 

Bakın WASHINGTON’da 18 Mayıs 2023 tarihinde bir basın açıklaması yapılıyor. Ve bu açıklamada, Dünya Bankası Grubu'na bağlı Çok Taraflı Yatırım Garanti Ajansı (MIGA), projenin yeni yatırımcısı olan Fransız Meridiam Eurasia SAS'ın yatırımlarını desteklemek amacıyla Türkiye'deki Gaziantep Hastane kompleksinin garantilerini artırdığı belirtiliyor. Yeni entegre sağlık tesisi olan Şehir Hastanesi için, Suriyeli mülteciler de dahil olmak üzere günde 19.000 hastaya hizmet vereceği ifade ediliyor. 
Ve hastane için Garantilerin 121,5 milyon Euro'ya kadar teminat, Meridiam'ı sözleşme ihlali, savaş ve iç karışıklık risklerine karşı 15 yıla kadar koruyor. Ve bu ek garantiyle MIGA'nın bu projeye yönelik kapsamı 54 milyon Euro'dan 175,4 milyon Euro'ya çıkacağı belirtiliyor. 

 

YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE: 

Hastane Kompleksinin inşaatına 2017 yılında Türkiye'nin güneydoğusundaki Gaziantep ilinin güneyinde başlandı. Tamamlandığında 1.875 yataklı kompleks, genel hastane, kadın ve çocuk hastanesi, kalp-damar ve onkoloji hastanesinden oluşacak. Ayrıca teşhis ve tedavi merkezi, sağlık destek tesisleri ve helikopter pisti de inşa edilecek. 
MIGA Genel Başkan Yardımcısı Hiroshi Matano, "Gaziantep bölgesinde yakın zamanda meydana gelen depremden kaynaklanan yıkım ve büyük miktarda Suriyeli mülteci akını, bu hastane kompleksinin acilen tamamlanması gerektiğinin altını çiziyor" dedi . “Çok ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine erişimi artırmak için Türkiye'nin dünya çapında tanınan sağlık kamu-özel ortaklık programını desteklemeye devam etme konusunda istekliyiz.” 
Projede, inşaat maliyetlerindeki artışlar, projenin ana yüklenicisinin mali sorunları ve COVİD-19 salgını sırasında inşaat işlerinin yürütülmesindeki zorluklar nedeniyle zorluklar yaşanmıştır. 2017 yılında başlayan inşaat işlerinde gecikmeler yaşandı ve 2020 baharında durduruldu ve yaklaşık yüzde 50'si tamamlandı. 
Meridiam'ın yatırımı, proje kuruluşunun %25,5'luk hissesinin satın alınması ve mühendislik, satın alma ve inşaat yüklenicisi Rönesans ile ortak hissedarlık yoluyla gerçekleştirildi. İnşaat yeniden başladı ve tüm hızıyla devam ediyor. Meridiam ve Rönesans, Temmuz 2024'e kadar tam fonksiyonlu, son teknolojiye sahip entegre bir tesis teslim etmeyi taahhüt etti. 
Kompleks faaliyete geçtiğinde günde 19.000'e kadar hastanın sağlık hizmeti araması bekleniyor; bu, eyalette ulaşılan mevcut günlük hasta sayısına göre yüzde 50 artış anlamına geliyor. Gaziantep ilinde yaşayan yaklaşık 650.000 Suriyeli mülteciye de sağlık hizmetleri sunulacak. 

 

UMUT MUTLU TİRYAKİ BUNUN İÇİN Mİ GÖREVDEN ALINDI? 

Daha bir kere oturmuşluğumuz, görüşmüşlüğümüz yok. Sesini bile duymadım görevden alınan Gaziantep il sağlık müdürlüğü görevinden apar topar alınan Umut Mutlu Tiryaki’nin durup dururken kafası niye koparıldı sorusunun arkasındaki yanıt meğer şehir hastanesiymiş. Yapılan iddiaya göre Tiryaki, Sağlık Bakanına hastanenin hazır olmadığını ısrarla söylüyor ve tamamlanmadan açarsak büyük sıkıntı yaşarız diyormuş. Ama yine iddiaya göre Bakan Bey illa açılacak diye bastırıyormuş. Bunun nedeni sonra anlaşılmış tabii. Çünkü Hastane açılmadan garanti ödemeler başlarsa dikkat çekilir diye ve açılmayan hastane için nasıl ödeme yapılır diye sıkıntı yaşamamak için tamamlanmasa da resmiyette açıldı gözükmesi istenmiş. Ve Tiryaki çok fazla diretince bir gecede kafası kopartılmış ve apar topar Kahramanmaraş’ın bile kabul etmediği müdür Gaziantep’e atanmış. Şimdi mayıs ayına döndüğümüzde firmanın açıklaması bunu adeta doğruluyor elbette. Fazla söze gerek var mı? Haydi bakalım herkes günde 19 bin hasta garantisini sağlamak için hastaneye…