Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir?

Gizli Şeker (Pre-diyabet) Nedir?

Defa Life Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimleri Uz. Dr. Şenel Bolat, Uzman Dr.İmam Göksu, halk arasında Gizli Şeker olarak bilinen Pre-diyabet hakkında bilgi verdiler.

Defa Life Hastanesi Dahiliye Kliniği Hekimleri Uz.Dr. Şenel Bolat, Uzman Dr.İmam Göksu, halk arasında Gizli Şeker olarak  bilinen Pre-diyabet hakkında bilgi verdiler.

 

Kişinin kan şekeri düzeyi normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli yükseklikte değilse bu durumda kişi pre-diabetik (gizli şeker hastası) olarak tanımlandığını ve Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde  görüldüğünü bildirdi.

 

Gizli şeker hastalarının en yaygın hastaneye başvurma nedenleri, ani şeker düşmesi ataklarıdır. Normal bir bireyin, öğün aralıkları yaklaşık 4 ila 5 saat arasında seyrederken, gizli şeker beraberinde bu süre 2 saate kadar inmektedir. Eğer hastada gizli şeker var ve normal bir bireyin yeme aralığında besin tüketiyorsa, öğün saatinde şekeri düşmüş olabilir. Bu da hastanın ya çok hızlı yemek yemesine ya da tatlı krizin girmesine sebep olabilir.

 

Gizli Şeker Nedir?

Gizli şeker , kan şekerinin olması gerekenden yüksek ama şeker hastası kabul edilmeyecek seviyede olduğu durumlarda kullanılan bir terim olduğunu   yapılan açlık-tokluk kan testleri neticesinde çıkan sonuçların tip 2 diyabet teşhisi konacak kadar da fazla seyretmediği için gizli şeker adı verilmektedir dedi.

 

Gizli şeker teşhisi aşamasında, hem açlık hem tokluk testine bakılarak değerlendirmeye alınır ancak çoğunlukla hastalardaki açlık şekeri düzeyleri normalken, tokluk şekeri düzeylerinde dalgalanmalar söz konusudur. Bu yüzden gizli şekere bakılırken referans alınan kan testi daha çok tokluk kan şekeri testidir. Gizli şeker, dengeli beslenme planıyla kontrol altında tutulabilmektedir.

 

Gizli şekerin teşhisi oldukça önemlidir çünkü diyabet teşhisi konulan bireylerin yaklaşık olarak 20’sinde organ hasarı meydana gelmektedir ve vakalarda görmede bozukluk, kalp krizi riski gibi sorunlar meydana gelmektedir. Önceden bilinerek gerekli önlemlerin alınması hastalara büyük zaman kazandırmaktadır.

 

Gizli şekerde, ortadaki olumsuz faktörler kaldırılırsa, bozukluklar geri döndürülebilir. Gizli şeker tespit edilen vakalarda, hayat tarzında meydana gelen doğru değişiklikler ve tedaviyle hastalığın gelişimi önlenebilir.

 

Gizli Şeker Belirtileri Nelerdir?

 

Gizli şeker tanısı, açlık-tokluk kan testlerine bakılarak yapılsa da, hastayı buna itecek belirtiler mevcuttur. Kişinin çok sık acıkma, hızlı yemek yeme, açlığa tahammülsüzlük gibi belirtiler gösterdiği görülür. Bir nevi diyabet hastası adayları oldukları için, verdikleri belirtiler de diyabetik belirtilerdir.

 

Gizli Şekerin Belirtileri ve Semptomları İse;

 

• Vücut ağırlığında meydana gelen artış, obezite

• Sık açlık hissetme ve çok yemek yeme ihtiyacı

• Yüksek kan basıncı

• Ani sinir, öfke atakları

• Kolesterolünün artması

• Halsizlik, yorgunluk hali

• Odakta zorluk

• Susuzluk, ağızda kuruluk hissi

• Su tüketiminin normalin üzerinde olması

• Bulanık görme

• Uyku sorunları

• Ciltte meydana gelen koyulaşmalar, renk değişiklikleri

 

Açlık ve tokluk kan şekeri arasındaki dalgalanmaları da göz önünde bulundurursak, kan şekerindeki dengesizlik tatlı yeme krizleri ile gündeme gelmektedir.

 

Gizli şekerin en önemli semptomlarından biri de halsizlik ve uyuklama halidir...

 

Şeker hastalığı ilerleyici bir süreç olduğundan ötürü, başlangıçtaki risk faktörlerinin farkında olunmalı, riski taşıyan bireylerin de daha sık kontrolden geçmesi gerekmektedir.