Gebe Kalma Sorunları

Gebe Kalma Sorunları

Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Op.Dr. Şeyma FADILOĞLU, Gebe Kalma Sorunları Hakkında Bilgilendiriyor.

Defa Life Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Op.Dr. Şeyma FADILOĞLU, Gebe Kalma Sorunları Hakkında Bilgilendiriyor.

 

GEBE KALMAKTA NEDEN ZORLANIYORUM?


Bazı insanlar kolayca hamile kalırken, bazı insanlar için bu süreç zorlu geçebilmektedir.


Cinsel birliktelik sonrası gebelik oluşmasında birçok faktör etkilidir. Kadınlarda her adet döngüsüyle birlikte yumurtalıklardan bir oosit(yumurta hücresi) atılır. Bu oosit tüplerde sperm ile karşılaşır ve döllenme oluşur. Döllenme sonrası rahim içine taşınır ve rahme yerleşir. Tüm bu basamaklarda gelişebilecek sorunlar gebe kalmakta zorlanmaya neden olabilir.
 
-Ovulasyon Problemleri; Hormonlar yumurtlamayı kontrol eder. Genel olarak yumurtlama döneminde bir iki gün önce ve yumurtlama sırasında cinsel birliktelik gerçekleşirse gebelik şansı yüksek olur.Ancak bazı insanlarda yumurtlama düzenli olarak veya hiç gerçekleşmez, bu da hamile kalmayı zorlaştırır.
 
-Rahim veya Tüpler ile İlgili Sorunlar; Daha önceden geçirilmiş sessiz enfeksiyonlar ya da ameliyatlar sonrası tüpleriniz tıkanmış olabilir. Rahminizde hamileliği önleyen yara dokusu veya miyom olabilir.
 
-Çikolata Kistleri; Yumurtalık kapasitesini azaltabilen kistler olup gebe kalma ihtimalinizi azaltabilir. Ek olarak alt karın bölgesinde ağrıya neden olur.
 
-İleri Yaş; Oosit dediğimiz yumurta hücreleri kadında anne karnındayken üretilir ve sonrasında yeni üretim olmaz. Kadın yaş aldıkça bu oositler de yaşlanır ve 35 yaş üstü dönemde gebe kalmakta zorlanma yaşanabilir.


 
NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURMALIYIM?


* 1 yıl düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebe kalamazsanız
* 35 yaşın üzerinde 6 ay düzenli cinsel birlikteliğe rağmen gebe kalamazsanız doktorunuza başvurmalısınız.
Ancak daha erken dönemde endişelenirseniz doktorunuzla görüşebilirsiniz.


 
KENDİM NELER YAPABİLİRİM?


- Eğer fazla kilonuz varsa kilo vermek hem yumurtlama düzeninize fayda sağlar hem de gebe kalmanızı kolaylaştırır.
-Alkol ve sigara kullanıyorsanız bunları bırakmanız gebe kalmanıza fayda sağlayabilir.
-Yumurtlama takviminizi kontrol ederek cinsel birliktelik günlerinizi buna uyarlayabilirsiniz.


 
DOKTORUM NELER YAPACAK?


* Doktorunuz üreme kabiliyetinizi değerlendirmek amacıyla sizin hormon değerlerinizi ve yumurtalıklarınızdaki foliküllerinizi değerlendirecek. Gerekli görürse rahim filmi çekecektir.
* Eşinizin üreme yeteneğini değerlendirmek için ise spermiogram tahlili isteyecektir.
* Sonuçlarla çiftin problemine özel olarak ileri tetkik ya da tedavi planlanacaktır.

 



Anahtar Kelimeler: Gebe Kalma Sorunları