Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nden İddialara Yanıt

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nden İddialara Yanıt

“Mülteci ve göçmenler sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamıyor” başlıklı habere ilişkin Gaziantep il sağlık müdürlüğü açıklama yaptı.

Müdürlükten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Bahse konu haberde göçmenlerin sağlık hizmetlerine yeterince ulaşamadığı, sağlık kuruluşlarında dil bariyeri nedeniyle göçmenlerin aşı hizmetine erişemediği, Pandemi döneminde sağlık hizmetleri hususunda bilgilendirme eksikliğinin bulunduğu iddiaları gündeme getirilmiştir.

 

Bu çerçevede ilimizdeki göçmenlere koruyucu sağlık hizmetleriyle temel sağlık hizmetlerini daha etkin ve verimli bir şekilde sunabilmek, dil ve kültür bariyerinden kaynaklanan sorunları aşabilmek, sağlık hizmetlerine erişimi artırabilmek için 2017 yılı itibariyle ilimizde Göçmen Sağlığı Merkezleri (GSM) açılmıştır. Günümüzde aktif olan 10 adet Göçmen Sağlığı Merkezlerinden 5 tanesi Güçlendirilmiş Göçmen Sağlığı Merkezi olarak hizmet vermektedir. Sağlık hizmetine erişimin artırılması amacıyla yapımı tamamlanan 2 adet Göçmen Sağlığı Merkezi de yakın zamanda hizmete açılacaktır.Pandemi başlangıcından itibaren gerek GSM’lerimizde gerekse hastanelerimizde sunulan sağlık hizmetleri tam kapasite devam etmiştir.

 

Pandemiyle mücadelede en önemli uygulama olan COVID aşılama hizmetleri, başlangıcından itibaren göçmen nüfusa aile hekimleri, göçmen sağlığı merkezleri ve kamu ile özel hastaneler aracılığıyla sunulmuştur. Bu hizmete ulaşılabilirliğin artırılması amacıyla GSM’lere herhangi bir nedenle müracaat eden göçmenlere merkezlerde iki dil bilen hasta yönlendirme personelleri tarafından telefonla ve göçmenlere yönelik sosyal medya ağları üzerinden de bilgilendirme yapılmaktadır.

 

Ayrıca GSM’lerde çocuklar için aşı hizmeti, bebek-çocuk ve gebe izlem faaliyetleri herhangi bir aksaklık yaşanmadan devam etmektedir. Bu bağlamda bahse konu haberdeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”