Fonksiyonel tıp yaklaşımı, hastayı

Fonksiyonel tıp yaklaşımı, hastayı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Fonksiyonel Tıp Hekimi Uzmanı Doç. Dr. İrfan KOCA'Hekimler, sadece uzmanı oldukları organ veya sistemlerin bakış açısı ile hastaları değerlendiriyorlar, fonksiyonel tıp yaklaşımı ise 'bütüncül sağlık

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Fonksiyonel Tıp Hekimi Uzmanı Doç. Dr. İrfan KOCA"Hekimler, sadece uzmanı oldukları organ veya sistemlerin bakış açısı ile hastaları değerlendiriyorlar, fonksiyonel tıp yaklaşımı ise 'bütüncül sağlık' görüşü ile hastayı ele alır" dedi.

 

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Fonksiyonel Tıp Hekimi Uzmanı Doç. Dr. İrfan KOCA, Tıp alanındaki aşırı uzmanlaşma sonucu hastalıklara bütüncül yaklaşımın azalmaya başladığını, hekimlerin, sadece uzmanı oldukları organ veya sistemlerin bakış açısı ile hastaları değerlendirip tedavi ettiğini belirterek, 'Fonksiyonel tıp yaklaşımı ise 'bütüncül sağlık' görüşü ile her hastayı ayrı ayrı ele alır ve 'Kişiye özel değerlendirme ve tedavi yaklaşımı' sunarken, hastalıkların altında yatan fonksiyon bozukluklarına odaklandığına dikkat çekti. 

 

Tanılardan daha çok altta yatan sistem bozukluklarını belirlemeye ve çözümlemeye çalışır.' ifadelerini kullandı.

 

 

Kendi Fonksiyonel Tıp Kliniğinde yaptığı açıklamada KOCA, fonksiyonel tıbbın asla alternatif tıp olmadığını, tıpta aşırı uzmanlaşmanın zaman içinde hastalara yaklaşımda bütüncül değerlendirme açısını kaybetme ve dar bir perspektiften bakışa sebep olma riskini taşıdığını aktardı. 


Bir kişinin boğaz ağrısı şikayeti varsa Kulak Burun Boğaz, midede yanma şikayeti varsa gastroenteroloji, unutkanlık şikayeti varsa nöroloji hekiminin hastayı muayene, tetkik ve tedavi ettiğini bildiren KOCA, şunları kaydetti:


'Bu durum yanlış değildir. Tüm dallar kendi alanlarında odaklanmış tanı ve tedavi protokollerinde uzmanlaşmış durumda. Ancak uzmanlaşmanın artması ile birlikte hastalıklara bütüncül bakış açısı azalmaya başlamıştır. Hekimler sadece uzmanı oldukları organ veya sistemlerin bakış açısı ile hastaları değerlendirip tedavi ediyorlar. 

 

Fonksiyonel tıp yaklaşımı ise 'bütüncül sağlık' konsepti ile hastayı ele alır. 'Kişiye özel sağlık yaklaşımı' sunarken, hastalıkların altında yatan fonksiyon bozukluklarına odaklanır. Tanılardan daha çok altta yatan sistem bozukluklarıyla ilgilenir.'


Fonksiyonel tıp yaklaşımının aynı zamanda 'koruyucu hekimlik' rolünün de olduğunu vurgulayan KOCA, Fonksiyonel tıp yaklaşımı ile hastalıklar ortaya çıkmadan veya semptom vermeden önce vücudun hastalıklara karşı hali hazırda var olan koruyucu, denge mekanizmalarının güçlendirilmeye çalışılır. Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı, Tamamen bilimsel veriler ile çalışır ve Alternatif tıp asla değildir. İnsanlık tarihinin binlerce yıldır gelişim süreci devam eden tıp biliminin önemli ve tamamlayıcı ayağını oluşturmaktadır.’ değerlendirmesini yaptı.

 

 

Fonksiyonel tıp yaklaşımında ilk muayenenin çok uzun olduğunu belirten KOCA, şunları kaydetti: 'Hastanın hikayesi, anne karnına düşmesi ile başlar. Amaç, bu şikayetlere neden olan fonksiyonel dengesizliğin hangi sistem ya da sistemlerin bozulması ile ortaya çıkmış olduğunun tespitidir. Fonksiyonel tıp yaklaşımında hekimin yöneldiği 7 biyolojik sistem vardır. Bunlar; sindirim ve boşaltım, dolaşım sistemi, hücresel iletişim ve endokrin, biotransformasyon, detoksifikasyon, inflamasyon dengesi ve immün, enerji, oksidatif stres, mitokondri, bütünsel yapı ve kas iskete sistemi sağlığıdır. Ayrıca mental/emosyonel/ruh sağlığı sistemi de göz ardı edilmez. Yaklaşımda gaye, bozulan sistemlerin dengelenmesidir.'
Kendi kliniğimizde hastalarımıza kişiye özel ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek adına 2016 yılından itibaren hizmet vermekteyiz. Tamamlayıcı Tıp ve Regülasyon Tıbbı yöntemleri doğrultusunda, hastalıkların nedenini bularak çözmeyi hedefleyen ve koruyucu hekimlik hizmeti sunarak hastaların yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir.

 

Doç.Dr.İrfan KOCA, ‘Kliniğimizde; nöralterapi, proloterapi, mezoterapi, manuelterapi, fizyoterapi, elektroterapi, akupunktur, ozon tedavisi,  PRP tedavisi, kök hücre tedavisi, fitoterapi, meridyen tedavisi, tıbbi hacamat tedavisi, Kupa Terapi,  Hirudoterapi, Kuru iğneleme, Kinezyolojik bantlama, uygulamaları yapılmaktadır. Tamamlayıcı Tıp alanındaki gelişmeler yakından takip edilmekte ve hastalarımıza  bu alandaki tedavileri uygulamaktayız.’ Dedi.