Eczane sadece ilaç satılan bir yer değildir

Eczane sadece ilaç satılan bir yer değildir

Gaziantep Eczacı Odası konferans salonunda Eczane perakende iksirleri konulu söyleşiye katılan Murat Selçuk “ Dünya da ve ülkemizde Eczane perakendecliğini,Eczanelerde sağlıklı alışveriş ve ciro artırma yöntemlerini örneklerle anlattı

Gaziantep Eczacı Odası konferans salonunda Eczane perakende iksirleri konulu söyleşiye katılan Murat Selçuk “ Dünya da ve ülkemizde Eczane perakendecliğini,Eczanelerde sağlıklı alışveriş ve ciro artırma yöntemlerini örneklerle anlattı.

 

Pazarlamada 4 ana kural vardır, hangi ürünü, ne fiyatla, nasıl bir tanıtımla nerede satacağınızı tarif etmenizi ister. Eczane sadece ilaç satılan bir yer değildir ve tüketici, sağlığını ilgilendiren birçok ürünü eczacısına ya da sağlık teknisyenine danışarak güvenle alabilir.Eczane’de etkili ve sürdürülebilir bir ticari faaliyet için bu 4P kuralı etkin uygulanmalı ve değerlendirilmelidir. Ticari pazarlamada zaten bu değerler üzerinden hareket ederek çalışır. Eczanede ticari pazarlama aslında yeni bir kavram değil. Beşeri ilaç üreticileri bile sık sık basit ticari kampanyalar yapıp mal fazlaları ile eczacıya ticari faydalar sunuyorlar. İlaç dışı, besin destek, dermokozmetik vb. diğer alanlarda ise bu faaliyetler çok daha etkin uygulamalarla ilerliyor. Bazı firmalar cilt bakımı bazı firmalar karbonmonoksit  ölçümü bazıları ise beden kitle endeksi vb. çalışmalar ile tüketiciye ulaşmaya çalışıyorlar. Bunlarla birlikte özellikle dermokozmetikte yapılan kofre, bundel (iki ya da birkaç ürünün bir arada sunulması) gibi uygulamalar ile yine “2 al bir öde” veya “yılbaşına özel +4 taksit” vb. ticari pazarlama yöntemleri kurgulanmakta. Ticari pazarlama ister markette isterse eczanede olsun tüketiciye alternatif alış imkanları yarattığından dolayı çok etkili bir çalışma yöntemidir. Öyle ki tüketici satın alma refleksi çoğu zaman planlı hareket etmez. Satın alma kararlarının 60’ının raf önünde ve o anda oluştuğunu düşünüp, özellikle eczaneye reçetesini yaptırmaya gelen hastaların 80’inin de eczanede en az 5 dakika geçirdiğini varsayarsak; tüketicinin bu zaman diliminde alışveriş etmemesi için hiç bir neden yoktur.