Dünya ilaç devinden Türkiye kararı...Satışları durdu

Dünya ilaç devinden Türkiye kararı...Satışları durdu

İsviçre merkezli Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı 14 temel ilacın Türkiye'deki satışını durdurdu.

 

Novartis firması, koah, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalarının kullandığı kritik 14 ilacın satışını tamamen sonlandırdı. Bu durum, kur yükselişleri ve temin sorunları gibi nedenlerle Türkiye'nin ilaç teminindeki zorlukları artırıyor.

İLAÇLARIN SATIŞI SONLANDIRILDI

İsviçre merkezli Novartis firması, yaptığı açıklamada, Aralık 2023 tarihi itibarıyla 14 ilacın Türkiye'deki satışını tamamen durdurduğunu duyurdu. Açıklamada, "Stoklarımızın tükenmiş olması nedeniyle, bahsi geçen ürünlerin talepleri 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren karşılanamayacaktır" ifadelerine yer verildi.

SATIŞI DURAN İLAÇLAR ARASINDA KRİTİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILANLAR VAR

Satışı durdurulan ilaçlar arasında koah, göz tansiyonu, alzheimer, migren, göz enfeksiyonu, göz ağrısı ve epilepsi ilaçları bulunuyor. Özellikle, bu ilaçlardan bazılarının Türkiye'de alternatif bir eşdeğeri bulunmuyor.

NOVARTİS'TEN AÇIKLAMA: EKONOMİK KOŞULLAR VE KUR FARKLARI NEDENİYLE ZORLANDIK

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ülkemizdeki fiyatlarımıza bağlı olarak uzun süredir ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Mevcut ekonomik koşullara ve kur farklarına bağlı olarak ürünlerimizin bazı formlarının pazara sunumunu durdurmak zorunda kaldık" ifadelerini kullandı.

Bu karar, Türkiye'de ilaç teminiyle ilgili yaşanan sıkıntıları daha da derinleştirerek, özellikle kritik hastalıklara yönelik tedavi gören hastaların zor durumda kalmasına neden olabilir. (patronlardunyasi.com)