Doğum Korkusuna Karşı Ağrısız Doğum

Doğum Korkusuna Karşı Ağrısız Doğum

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şafak GENÇ, ''Kadınların hayatları boyunca yaşayabilecekleri en şiddetli ağrılardan biri doğum ağrısıdır. Bu nedenle doğum ağrısına her zaman endişe ve kork

Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şafak GENÇ, ''Kadınların hayatları boyunca yaşayabilecekleri en şiddetli ağrılardan biri doğum ağrısıdır. Bu nedenle doğum ağrısına her zaman endişe ve korku eşlik eder'' dedi. Dr. Şafak GENÇ, günümüzde doğum ağrılarını hem ilaçlarla hem de psikolojik yöntemler ile dindirmenin birçok yolu olduğunu belirtti.

 

Ağrısız ve sağlıklı doğumun her anne adayının hakkı olduğunu belirten Özel Gaziantep Sevgi Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şafak GENÇ, Ağrısız doğum hakkında bilgiler verdi . ‘‘Doğum olayı hemen her zaman fiziksel ve psikolojik açıdan stres yaratan bir süreçtir. Kadınların hayatları boyunca yaşayabilecekleri en şiddetli ağrılardan biri doğum ağrısıdır. Bu nedenle doğum ağrısına her zaman endişe ve korku eşlik eder’’ dedi. Dr. Şafak Genç, ‘‘günümüzde doğum ağrılarını hem ilaçlarla hem de psikolojik yöntemler ile dindirmenin birçok yolu olduğunu belirtti.’’

 

Epidural “Ağrısız Doğum”, ‘’Prenses Doğum’’ adıyla bilinen yöntem; doğum eyleminde ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemidir. Epidural analjezi tekniği, doğum sırasında oluşan ağrıyı giderebildiği gibi annenin doğum olayına hem fiziksel hem de duygusal olarak katılmasını sağladığından günümüzde en fazla kabul gören doğum analjezisi yöntemidir. Epidural anestezi ile doğum esnasında uyanık olursunuz. Bebeğiniz doğduğu anda onunla ten tene temas gerçekleştirebilirsiniz. Bilinciniz açık olacağı için eşiniz de yanınızda bulunarak bu heyecanı birlikte yaşayabilirsiniz. Psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansınızı artırır. Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz.

 

Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay acısız ve rahat bir uygulamadır. Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten ve sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeye başlayınca çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural saha adı verilen bölgeye lokal anestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Anne adayı baskıyı, dokunmayı hisseder, hatta kalkıp yürüyebilir ama ağrıyı hissetmez.

Bu işlemin ağrılarınızı gidermesi ortalama 5 ila 30 dakika arasında sürebilir. Doğum uzadığında, ilacın etkisi azalıp hasta ağrı duymaya başladığında ek dozlar verilebilir. Anne ya da bebeği etkileyebilecek bir sağlık durumu bulunduğu zaman doktorunuzun tavsiyesi ile sezaryen doğumu gerçekleştirebilirsiniz.

Bu anestezi şeklinin uygulanmasının sakıncalı olduğu durumlar çok azdır ve çoğu durumda başarıyla uygulanabilir.

Epidural anestezinin yan etki ve riskleri, tecrübeli bir uzman hekim tarafından uygulandığında, zannedilenin aksine son derece azdır.

En sık görülen yan etki tansiyon düşüklüğüdür. Bunu önlemek için işlem öncesi sıvı yüklenir ve yakından tansiyon takibi yapılır.

Baş ağrısı; genellikle işlem sırasında hareket edildiğinde daha sık görülür. Çok sıvı ve kafein içeren içecekler alınarak, sırt üstü yatak istirahati ile geçer. Tedavi edilmese bile 7-15 gün içinde kendiliğinden geçer.

Ağrısız doğum uygulanan hastalarda nörolojik komplikasyonlar (bacaklarda güçsüzlük veya idrar tutamama) 183.000 de bir; enfeksiyon oranı 145.000 de bir; kalıcı nörolojik zedelenme 257.000 de bir olup çok çok nadir görülmektedir.

Epidural anestezi hem vajinal hem de sezaryen ile doğumların son derece konforlu geçmesini sağlayan ve modern tıpta yeri olan bir yaklaşımdır. Her anne adayı bu uygulamadan yararlanması için teşvik edilmelidir.

Anne ve bebeklerimize mutlu sağlıklı ortamlarda güzel bir yaşam dileriz.