Deprem ve Diyabet

Deprem ve Diyabet

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF- International Diabetes Federation) bu yıl Türkiye Depremleri ve Diyabet başlıklı konuşma yapmak üzere ülkemizden Prof. Dr. Mehmet Akif Büyükbeşe 'yi davet etti.

 

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF- International Diabetes Federation) bu yıl Türkiye Depremleri ve Diyabet başlıklı konuşma yapmak üzere ülkemizden Prof. Dr. Mehmet Akif Büyükbeşe 'yi davet etti. 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında sanal olarak gerçekleştirilen kongreye 154 ülkeden 3390 sağlık çalışanı katıldı.

Kongre ana başlıklarından birisi de felaketler esnasında diyabetin ve diyabetlinin yönetimi idi.
Prof. Büyükbeşe konuşmasına 30 saniyelik kısa Kahramanmaraş deprem videosunu izleterek başladı. Dünyada fevkalade nadir olarak kısa zaman içerisinde iki ayri depremin olabileceğine dikkat çekerek, toplam 81 ilden 11'ini içine alan ve 15 milyon nüfusu kapsadığının depremlerin, diyabetlileri sadece fizik olarak degil psikososyal olarak da travmatize ettiğini vurguladı. Deprem üssü bölgelerin diyabetlilerin yoğun yaşadığı nüfusları kapsaması, diyabetli böbreğinin akut hasarının (Crush sendromu) dikkatle takip edilmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, hassas bir grubu oluşturan çocukların sadece bu depremde değil, 2 dekat öncesi yaşanan 1999 Marmara Depremlerinde de ciddi olarak etkilendikleri literatürler eşliğinde paylaşıldı.

Oturumlar sonunda Büyükbeşe'ye "ABD'den sonra kazanımlarınız Türkiyede depremde Diyabet yönetimini daha da kolaylaştırdı  değil mi ?" diye bir soru yöneltildi. Dr. Büyükbeşe bu soruya esasen ABD öncesinde bölgenin diyabetli nüfus yönünden hassasiyeti nedeniyle Sağlık Bakanlığımızca destekli Türkiye Diyabet Vakfı ile beraber Güneydoğu Anadolu Diyabet (GAPDİAB) Destek projelerini yapmıştık. Yine gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı tip1 Diyabet Akran çalışması da çok verimli ve isabetli olmuştur." diye cevaplandırdı. Japon meslektaşı Prof Hironori Waki'ye dönerek, "Japonya depremlerle iç içe yaşıyor ancak ülkemizde yaşanan felaket de kapsadığı alan ve etkilediği nüfus itibarı ile asrın felaketi olmuştur" şeklinde sözlerine son verdi.

Prof. Dr. Mehmet Akif Büyükbeşe halen Turkiye Diyabet Vakfı Mütevelli Heyeti üyesidir ve Uluslararası Diyabet ve Ramazan ( DaR) Çalışma grubunda ülkemizi temsil etmektedir. Bu alanlarda 3'ü yabancı dilde 2'si Türkçe olarak basılan 5 kitapta bölüm yazarlığı ve 200'un üzerinde yayını bulunmaktadır. Amerikan Tıp Diploması denklik belgesine sahiptir.

 

 

 

 

GİRİŞ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: Deprem Diyabet