Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan sağlık çalışanlarına 5 müjde!

Cumhurbaşkanı Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde konuşma yaptı. Sağlık çalışanlarına 5 müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacağını ve döner sermayeden yapılan ek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde yaptığı konuşmada, hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı şahsı, milleti adına kutladı.

Burada önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugüne kadar gösterilen çabalara rağmen halen çözüme kavuşturulamamış hususlarda hekimlerin beklentilerini bildiklerini belirterek, bir süredir beklentileri mümkün olan en üst düzeyde karşılayacak bir paketin hazırlıklarını yürüttüklerini bildirdi. Bu paketin ana hatlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

 

1. Görevleri sırasında işlenen kasten yaralama suçu, CMK kapsamında kataloğa dahil ediliyor. Böylece bu tür suçlar konusunda izlenecek yok, hakim ve savcılar bakımından görünür hale geliyor. Bu suça verilen ceza sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda artırılıyor.

 

2. Sağlık çalışanları ilgili bir mesleki sorumluluk kurulu oluşturuyoruz. Tüm sağlık mensuplarının mesleklerinin icrası  kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi teşhis ve uygulamalar nedeniyle ceza soruşturması açılabilmesi bu kurulun iznine bağlı olacaktır.  Kamu kurum kuruluşları ile devlet üniversitelerinde göre yapan sağlık personeline idare tarafından ödenen tazminatın rucü edilip edilmeyeceğini kurul karar verecek. Rücu ancak kasıt durumunda yapılabilecek. Mesleki sorumluluk kurulu kararlarından dolayı idari ve mali açıdan dolayı mesul tutulamayacak. Böylece sağlık çalışanlarının bu iki önemli sorunu kökten çözüyoruz.

 

3. Sağlık çalışanlarımızın maaş ödeme sistemlerinde ve mali haklarında önemli iyileştirmeler sağlıyoruz. Sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine alınarak, aylıklarının tek bir bordro ile ödenmesi temin edilecek. Bu uygulama üniversite hastanelere için de hayata geçirilecektir. Sağlık Bakanlığı Döner Sermaye Dağıtım Sistemi, döner sermayeden ödeme yapılmayan hastane kalmayacak şekilde etkinleştirilecektir. Merkezi Yönetim Bütçesi'nden performans ödemesi için ilave kaynak aktarılarak, döner sermayeden alınacak ek ödemelerde artış yapılacaktır.

 

4. Sağlık çalışanlarının ücretlerinde yaptığımız iyileştirmeler emeklilere de yansıyacak. Bordroya tabi ücretler emekli olduktan sonraki maaş kayıpları da telafi edilecek şekilde düzenlenecek.

 

Hemşireler başta olmak üzere lisans mezunu sağlık çalışanlarının 3600 ek gösterge kapsamına alınacaklarını da hatırlatmak istiyorum. Bu çalışma yapılırken, hekim emeklilerinin maaşları da ele alınacaktır.

 

5. Aile hekimlerinin temel ücretlerinde artış yapılacak.