Covid 19 Geçirdikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Covid 19 Geçirdikten Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Defa Life Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği  Uzmanı Dr.H.Belgin İkidağ , enfeksiyon ile mücadelede kadınların bağışıklığının erkeklere oranla daha yüksek olduğunu ifade etti.

İkidağ, Coronavirüs enfeksiyonunu geçiren hastalara dikkat çekerek, "Tedavi sonrası muayene, akciğer görüntülemesi, antikor testi ve kişinin rutin kontrollerden geçirilmesi sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.


Covid 19, solunumdan ruh sağlığına kadar tüm vücut sistemleri üzerinde çeşitli problemlere yol açabilen ve sağlık bütünlüğünü her yönden etkileyen virüslerden biridir. Virüs ile bulaş sonrasında kişide solunum sıkıntısı, akciğer hasarı, kalp ve dolaşım sistemi ile ilgili çeşitli problemler, ruh sağlığını olumsuz etkiler ve daha pek çok sağlık problemine neden olur. Tüm bunlar hekim kontrolünde tedavi gerektiren ciddi problemlerdir. Ancak tedavi esnasında ve taburcu olduktan sonra fiziksel ve ruhsal sağlığını destekleyici girişimlerde bulunmak gerekir. Covid geçirmiş kişilerin özellikle taburcu olduktan sonraki ilk dönemlerde sağlıklı beslenmeye özen göstermesi, düzenli egzersizlerle hem kas sistemini hem de bağışıklık sistemini doğru şekilde desteklemesi, hekim tarafından önerilen vitamin gibi takviyeleri eksiksiz şekilde tüketmesi ve covid sonrası sağlık kontrollerine mutlaka devam etmesi oldukça önemlidir.


Hastalığa yakalananlar, kimi zaman enfeksiyonu atlattıktan uzun süre sonra da semptomlardan yakınıyor. Özellikle zatürreyle birlikte yaşanan enfeksiyonlarda prensip olarak iyileşme süresinin uzadığı gözleniyor. COVİD-19 da bu bağlamda ne yazık ki bir istisna oluşturmuyor; hatta tam aksine bu durumla sıklıkla karşılaşıyoruz. Koronavirüsün çoklu organ virüsü olduğu kabul ediliyor. Akciğerin yanı sıra, böbrek, kalp, karaciğer veya beyin gibi diğer birçok organda ortaya çıkabiliyor. Bununla bağlantılı olarak COVİD-19 hastalığının gözlenen uzun süreli etkileri de farklı semptomları kapsıyor.


Çeşitli hastalık tabloları
Virüsün ve hastalığın yeni ortaya çıkan bir tür olması nedeniyle bugüne dek COVİD-19 hastalığının uzun süreli etkileri ve uzun vadede ortaya çıkan sonuçları henüz tanımlanmış değil. Dolayısıyla COVİD-19 hastalığının uzun vadede yol açtığı sonuçlar, tek tip bir olgu olarak değerlendirilmiyor; daha ziyade bazen farklı zamanlarda bazen de eşzamanlı olarak ve farklı şiddetlerde ortaya çıkabilen farklı hastalık tabloları şeklinde tanımlanıyor dedi.

 

 



Bekir Kaya
9.08.2022 14:59:26
Nefes darlığı oluştu