Çocuklarda Grip Enfeksiyonu

Çocuklarda Grip Enfeksiyonu

Özel Kemal Bayındır Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Sevilay Arhan; çocuklarda grip enfeksiyonu hakkında bilgilendirdi.

Özel Kemal Bayındır Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Sevilay Arhan; çocuklarda grip enfeksiyonu hakkında bilgilendirdi.

 

 

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr.Sevilay Arhan; Grip influenza A,B,C virüslerinin sebep olduğu aniden başlayan ateş genellikle 38°C üzerinde, balgamın eşlik etmediği öksürük,baş ağrısı, yutma güçlüğü, burun akıntısı, kas ağrısı,boğaz ağrısı, yutma güçlüğü,halsizlik, isteksizlik, huzursuzluk vb bulgularla ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkat çekti.

 

Öksürme hapşırma ile çevreye yayılan damlacıklar ve bu damlacıklar ile kirlenmiş yüzeylere (kapı kolları,bilgisayar,masa kalemvb) dokunma sonucunda virüs kişiye kolaylıkla bulaşır.

 

Yaklaşık 1-4 günlük bir kuluçka dönemi vardır. Bazen 7 güne kadar uzayabilmektedir. Takiben yüksek ateş, titreme, burun akıntısı, öksürük halsizlik, kaslarda ağrı olur. Bazen gözlerde kızarma, karın ağrısı, bulantı, kusma ve ishal de olabilir. Bazı çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları ön planda olsa da sadece ateşli bir hastalık olarak da kendini belli edebilmektedir. Bunun yanında akut larenjit veya alt solunum yolu enfeksiyonu, pnömoni şeklinde de görülebilmektedir.

 

Normalde grip enfeksiyonu pek çok kişide birkaç gün içinde hafifler. Şikayetler genellikle bir hafta içinde iyileşir bazen halsizlik daha uzun süre devam edebilir. Ama bazı kişilerde pnömoni, sinüzit, bronşit, otit gibi komplikasyonlar gelişebilir, hatta yaşamı tehdit edici durumlar oluşabilir. Özellikle belli yaş gruplarında ve altta yatan herhangi bir hastalığı olanlarda influenza enfeksiyonu riskli olabilmektedir. Beş yaş altı çocuklar, özellikle 2 yaşın altı olanlar, 65 yaş üstü kişiler, hamile bayanlar, altta yatan kronik hastalığı (astım, kalp hastalığı, karaciğer, böbrek hastalığı, nörolojik hastalığı, bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar v.b.) olanlar 19 yaşın altında olup uzun süreli aspirin kullanması gerekenler ve obez kişiler influenza açısından riskli gruplardır. Grip (influenza) hastalığının tanısı klinik bulgularla kolayca koyulabilmektedir. Ayrıca burun sekresyonlarından alınan sürüntüler ile hızlı antijenik değerlendirmeler de tanı koymada kullanılmaktadır.

 

Tedavide esas olan istirahat etmek, bol sıvı alınması, ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanarak klinik bulguları rahatlatmaktır. Hastalık belirtileri geçene kadar evde istirahat etmek önemlidir. Oluşabilecek komplikasyonlar mutlaka yakından izlenmelidir. Hastalık belirtilerinin uzun sürmesi, ateşin 3 günden fazla devam etmesi, iyileşme belirtileri olduktan sonra tekrar ateşin ortaya çıkması, solunum sıkıntısı belirtilerinin olması, bilinç durumunda değişiklik ve yeterli sıvı alamama ve beslenme güçlüğü olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Antiviral tedavi influenza nedeniyle hastaneye yatışı gereken, ilerleyici influenza bulguları olanlar ve influenza kompliksayonlarının gelişme riski olan çocuklara ve erişkinlere ilk 48 saat içerisinde başlanmalıdır.

 

Grip enfeksiyonundan korunmak için özellikle el temizliğine dikkat edilmelidir, eller sık sık yıkanmalı, kış aylarında kalabalık ve havasız yerlerde bulunmamalı, hasta kişilerle temastan kaçınmalıdır. Ama hastalıktan korunmada esas olan aşılanmaktır. Özellikle her yıl riskli kişilerin aşılanması oldukça önemlidir.

 



Anahtar Kelimeler: Çocuklarda Grip Enfeksiyonu