ÇENE CERRAHI MI? DOLANDIRICI MI?

ÇENE CERRAHI MI? DOLANDIRICI MI?

SİİRT AİLE HEKİMLERİ DERNEĞİ (SİAHED) YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. ÖZGÜR AYDIN, YAŞADIKLARIMIZ MALPRAKTİS DEĞİL, DOLANDIRICILIKTIR!

 

Bilindiği üzere bir doktorun bilgisizliğinden ve deneyimsizliğinden ötürü yaptığı tıp ilmine aykırı hatalı işlemlere Malpraktis denir. Bunun da TCK’daki cezası 1 yıla kadar hapis (TCK 89) ve 3 yıla kadar meslekten men cezasıdır (TCK 53/6). Bizim iddiamız ise yaşadıklarımızın malpraktis’ten de öte dolandırıcılık olduğudur.

Bize verilen zararla ilgili raporlarımız, daha sonra işlem öncesine ait incelenen video ve grafilerde hiçbir iltihap olmadığı, iltihap olsa bile cerrahi bölgenin açılmasının doğru olmadığı, yaptığımız araştırmalarda başka hastaların da yaşadıklarımıza benzer olaylar yaşaması, hatta yeni edindiğimiz bilgi ile mağdur edilen hastalardan birinin yine başka bir doktor eşi olması ve kendisinin de aynı şeyleri iddia etmesi çene cerrahisinde ve ortodontide dolandırıcılık olduğu iddiamızı doğruluyor.

Bizler arabımızı sanayiye götürdüğümüzde bir ustanın bizi kandırabileceği ihtimali her zaman vardır. Ama burada verilen zarar sadece maddi zarardır. Oysa sağlık dolandırıcılığında verilen zarar insan sağlığıdır. Bir vatandaşın doktoru tarafından kandırılacağı ve zarar görme pahasına kendisine gereksiz işlem yapılmasını bir vatandaşın hatta başka bir doktorun düşünmesi elbette ki düşünülemezdi. Oysa yaşadıklarımız bir sağlık dolandırıcılığıydı. Yapılacak işlemin kasıtlı olarak para için basit anlatılması, asistanın kendisini uzman gibi tanıtması, klinikte sahte diş hekimlerinin çalışması, özel klinikleri denetleyen şahısların bizzat bu kliniklerle ticari ilişkileri olması, soruşturmaların kapatılmaya çalışılması sağlık dolandırıcılığını gözler önüne seriyor. 

Ama maalesef bunu da gördük. Yaptığımız araştırmalarda ise ülkemizdeki sağlık dolandırıcılığının çok ileri boyutlarda olduğu, çok büyük paralar döndüğü için de idarecilerin birçok hukuksuzluğa göz yumduklarıdır. Dolayısıyla son yaşadıklarımızdan ve yaptığımız araştırmalardan sonra ülkemizdeki sağlık dolandırıcılığının ne boyutlara geldiği anlaşılmaktadır. Sağlık dolandırıcılığıyla mücade en başta etik çalışan hekimlerce yapılmalıdır. Bu da ancak mesleğini dolandırıcılığa çeviren şahısların dışlanması ile gerçekleşebilir. Saygılarımla.