Çanakkale 1915 Köprüsü açılıyor!

Çanakkale 1915 Köprüsü açılıyor!

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan simgelerin köprüsü Çanakkale 1915 bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle açılıyor. 2023 metre ile dünyanın en uzun orta açıklığa sahip köprüsü olma özelliği taşıyan Çana

Çanakkale 1915 Köprüsü bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor. Tarihe mühür vuran şaheser, feribotla bir saat süren yolculuğu 6 dakikaya düşürecek. Çanakkale 1915 Köprüsü, yapımındaki simgeler ile de dikkat çekiyor. Dünyanın en uzun orta açıklığa sahip köprüsü olan Çanakkale 1915’te bu mesafe tam 2023 metre olarak belirlenerek inşa edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına bu vesile ile mesaj gönderildi.

 

ÇANAKKALE 1915 KÖPRÜSÜ AÇILIYOR

 

Çanakkale 1915 Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıldönümünde açılıyor. Düşmanın durdurulduğu, tarihin akışının değiştirildiği yerde tarihe yeni bir mühür vuruldu. Açılış töreninin sarkma olmaması halinde 16.00’da başlayacağı bildirildi.

 

BAŞKAN ERDOĞAN DÜNYAYA SESLENECEK

 

Çanakkale 1915 Köprüsü’nün açılış törenine Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AK Parti Genel Başkanvekilleri Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu ile pekçok siyasi isim katılıyor. Erdoğan törende bir konuşma yapacak ve dünyaya önemli mesajlar verecek. Erdoğan’ın konuşması sonrası tarihi köprü açılacak.

 

İLK GEÇİŞİ BAŞKAN ERDOĞAN YAPTI

 

Açılışın ardından ilk geçişi Başkan Recep Tayyip Erdoğan makam aracı ile yaptı. Araçla geçiş 6 dakika sürdü.

 

 

KENAN SOFUOĞLU İLE TOPRAK RAZGATLIOĞLU 1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDEN RÜZGAR GİBİ GEÇTİ!

 

Türkiye Motosiklet Federasyonu Milli Takımlar Kaptanı Kenan Sofuoğlu ile Dünya Superbike Şampiyonu Toprak Razgatlıoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nden “beraber” geçti. Razgatlıoğlu ile birlikte köprüden rüzgar gibi geçen Sofuoğlu, “Ferrari ile Kawasaki’yi denemek, yarıştırmak harikaydı. 24 saatten daha kısa süre içerisinde bu hazırlığı yaptık.” dedi.

 

Sofuoğlu, Kawasaki tarafından “fabrikasyon yapılan dünyanın en hızlı motosikleti” HR2’ye binerken, Toprak ise Ferrari tarafından şu ana kadar yapılmış en hızlı araba SF90’ın direksiyonu başına geçti.

 

Hazırlıklarını yapan ve Türk bayrağıyla start verilmesinin ardından köprüyü geçen ikili, “Ecdada Saygı” ve “Geleceğe Armağan” mesajıyla birlik vurgusu yaptı.

 

 

KENAN SOFUOĞLU: “24 SAATTEN DAHA KISA SÜRE İÇERİSİNDE BU HAZIRLIĞI YAPTIK”

 

Sofuoğlu, yaptığı açıklamada, Ferrari SF90 ile Kawasaki HR2’nin 1915 Çanakkale Köprüsü’nde yarışmasının hayallerinden biri olduğunu söyledi.

 

Kawasaki H2R model motosikletle Osmangazi Köprüsü’nde saate 400 kilometreyle en yüksek hıza ulaştığını anımsatan Sofuoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışının yapılacağının açıklandığı gün Ferrari SF90 ile Kawasaki HR2’yi yarıştırma fikrinin aklından geçtiğini dile getirdi.

 

Sofuoğlu, “Ferrari ile Kawasaki’yi denemek, yarıştırmak harikaydı. 24 saatten daha kısa süre içerisinde bu hazırlığı yaptık. Hepinize teşekkür ediyorum. Çok güzel bir iş çıkardık. İnşallah köprünün, yapılan bu güzel yatırımın tanıtımı için de dünya genelinde izlenecek bir video hazırladık. İnşallah herkes beğenir.” diye konuştu.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulunuyor.

 

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 

Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin kültürlerin gözbebeği olmuş Çanakkale, bugün yepyeni bir geleceğe kapılarını açıyor. Çanakkale Boğazı’na Yakut bir gerdanlık olarak gördüğümüz bu köprünün açılışını yapmak için bir aradayız.

 

Şehitlerimize layık olabilmek için çalışıyoruz. 107 yıl önceki kazanılan zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü büyük ecdadımıza hitap ediyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü’nün milletimize, ülkemize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.

 

Bugün, Çanakkale’de 6. köprüyü açıyoruz. 140 yıl önce Sultan Abdulhamit Han az önce ifade ettiğim köprülerin eski çalışmasını , hazırlıklarını yapmıştı. Osmanlı’nın yaşadığı savaşlar nedeniyle, yapılamayan bu yadigar projeleri hayata geçirmek bize nasip oldu. Açılışını yapmak Cumhur İttifakı olarak bize nasip oldu.

 

Orta açıklığının uzunluğu 2023 metre Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına ve hedeflerimizin işaretidir. Kule yüksekliklerinin 318 metre olması Mart’ın 18’ini ifade ediyor.

 

İki kıtayı şimdi 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün nasıl zorluklarla yapıldığını anlatan belgeseli bu akşam TRT’de seyredebilirsiniz. BU güzel eserin ülkemize kazandırılmasında emeği geçen herkese milletim ve şahsım adına teşekkür ediyorum.

 

Artık şehitlerimizin aziz hatıraların işte bu eserin tüm görkemiyle Boğaz’ın üzerinde de yaşatacağız. Tüm şehitlerimiz bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yaad ediyorum.

 

1915 Çanakkale Köprümüz yap-işlet-devret modeliyle inşaa ettiğimiz en son eserdir. İnşallah bunların devamı da gelecek. En başarılı örnekleri bu modelin bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Kamu-özel işbirliği projelerinde Performans olarak Avrupa’da 3 dünyada 13. sırada yer alıyoruz.

 

Kendi kasamızdan değil, dışarıdan getirmek suretiyle başardık bunu. BU projelerin milli gerlirimize katkısı 395 milyar dolar, üretime katkısı 838 milyar dolar, ishihdama katkısı ise 1 milyon kişi...

 

GEÇİŞ ÜCRETİ 200 LİRA

Erdoğan, “Ben burada otomobil geçişleri ile alakalı fiyatı bizler 200 lira olarak belirledik. Pahalı mı? Ancak buradan feribotların geçiş fiyatlarını biliyorsunuz. Şimdi bir hafta ücret ücretsiz” diye konuştu.

 

“SÖZ VERDİĞİMİZ TARİHE YETİŞTİRDİK”

Şimdi karşıdan karşıya geçmek için saatler süren yolculuk sadece 6 dakikada tamamlanacak. Nereden nereye... Köprümüzün temelini 4 yıl önce atmıştık. Fairmalarımız Güney KOreli ortaklarıyla kolları sıvadı, gece gündüzlü çalışmalarla söz verdiğimiz tarih olan bugünkü açılışa hazır hali getirdi. Dünyada bu denli devasa bir eseri bu kadar kısa sürede tamamlayabilecek başka ülke var mıdır bilmiyorum. Orta açıklık uzunluğu bakımından ilk 10 köprünün 3’nün ülkemizde olduğunu hatırlatmak isterim.

 

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU: SİMGE YAPILARDAN BİRİ MİLLETİYLE BULUŞUYOR

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu köprünün açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun açıklamalarından notlar:

 

Cumhuriyet tarihimizin en büyük ulaştırma projelerinden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü hizmete sunmanın haklı gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemiz ile ülkemiz, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamda en büyükler arasına girmeye bir adım daha yaklaşmıştır. Şanlı tarihimize mühür vuran şahaser olmuştur.

 

Enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olarak simge yapılardan biri milletiyle buluşuyor. Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliğinizle ortaya çıkan tüm eserler bu resme vurulan fırça darbeleri. Trakya ile birlikte Batı Anadolu, Ege’nin sanayi, ticaret ve Turizm sektörü çok daha canlanacaktır.

 

TÖRENE GÜNEY KORE BAŞBAKANI DA KATILDI

Törene katılan Güney Kore Başbakanı Kim Boo-kyum da, tarihi açılışa davet edildiği için teşekkür etti, Kore hükümeti adına tebriklerini bildirdi.

 

Güney Kore Başbakanı, ‘’Köprünün tamamlanmış olmasının Doğu-Batı değişim tarihinde yeni bir geçiş açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Köprünün aralarında kan bağı olan iki kardeş ülke Türkiye ve Kore’nin birlikte yaptıkları dünya çapında köprü olması sebebiyle her iki ülke için de önemli bir anlamı bulunmaktadır’’ diye konuştu.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçti.

 

SEYİT ONBAŞI’NIN TOP MERMİSİ ZİRVEYE YERLEŞTİRİLECEK

Çanakkale Savaşı kahramanlarından Seyit Onbaşı’nın sırtında taşıdığı top mermisini sembolize eden, 4 kulenin de tepesinde yer alacak, her biri 75 ton ağırlığında ve 20,5 metre yüksekliğindeki 4 top mermisi figürünün montajı ise sürüyor.

 

DÜNYANIN EN UZUN ORTA AÇIKLIKLI KÖPRÜSÜ

Özellikleri itibarıyla “simgelerin köprüsü” olarak anılan, mühendisliğindeki detaylarla öne çıkan “dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü” unvanına sahip 4 bin 608 metre uzunluğundaki 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşecek.

 

Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ile Marmara ve Ege bölgelerindeki limanlar, demir yolu ve hava ulaşım sistemlerinin kara yolu ulaşım projeleriyle entegrasyonu sağlanacak, bu bölgelerde ekonomik gelişime ve sanayinin ihtiyaç duyduğu dengeli bir planlama ve yapılanmanın oluşturulmasına imkan sunulacak.

 

‘EN’LERİN PROJESİ OLARAK ANILIYOR

“En”lerin projesi olarak anılan köprünün ana kablosunda dünyanın çevresini 4 kez dönebilecek 162 bin kilometrelik tel kullanıldı. Kule kesonları alan olarak kıyaslandığında bir futbol sahası büyüklüğünü kapsarken köprüde kullanılan 227 bin metreküplük beton ile 100 metrekarelik 5 bin 900 adet dairenin yer aldığı 25 bin nüfuslu bir ilçe kurulabiliyor.

 

Köprünün 2 bin 23 metrelik orta açıklığı Cumhuriyet’in 100’üncü kuruluş yıl dönümünü, 318 metrelik çelik kuleleri de Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i sembolize ediyor. Kırmızı-beyaz renge sahip kulelerin Türk bayrağını temsil ettiği proje, 334 metreye ulaşan kule yüksekliğiyle dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü unvanına sahip.

 

EKONOMİYE 628 MİLYON EUROLUK KATKI

Proje ile zamandan 382 milyon euro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin euro, 3 bin 234 ağaca eş değer karbon salınımdaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin euro tasarruf edilecek. Böylece toplam tasarruf tutarı yıllık 415 milyon euroya ulaşacak.

 

Projenin 1,5 yıl önce açılmasıyla ekonomiye 628 milyon euro katkı sağlanmış olacak.