BÖCEK VE ARI SOKMALARINA DİKKAT

BÖCEK VE ARI SOKMALARINA DİKKAT

Gaziantep’te işe gitmek için evden çıkan 35 yaşındaki Mutfak Şefi Serbest Yıldız, parkın içinde yürürdü sırada ayağını bir böceğin ısırdı.

 

Gaziantep’te bir firmada mutfak şefi olarak görev yapan3 5  yaşındaki Serbest Yıldız, yolda yürürken kendisini ısıran bir böceğin kurbanı oldu.Yıldız ”Sol ayağımdaki ağrıyı böcek ısırığı olarak nitelendirip acıyı önemsemeseydim 1 dakika daha geç kalsam hayatını kaybediyordum” dedi.

 

YÜRÜRKEN BÖCEK ISIRDI

Bir  restoranda mutfak şefi olarak görev yapan Serbest Yıldız, ”Parkın içerisinde yürürken sol ayağımı bir böceğin ısırdığını fark ettim. Bir iki adım attıktan sonra ayağımın ağrıdığını hissettim ve şiştiğini gördüm. Yarayı biraz elimle sıktıktan sonra yaradan su geldiğini fark ettim.  Türünün ne olduğunu bilmediğim kanatlı yada yürüyen farklı bir canlı türü, hayatımı az kalsın mahvediyordu. doktorlar, eşime ‘Hastamız bir dakika daha hastaneye  geç gelseydi hayatını kaybedebilirdi ‘demişler. Bu da durumun  ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor” dedi.

 

HER TARAFIM ŞİŞTİ

Yıldız ”Daha sonra yoluma devam etmek istedim. Ancak vücudumda karıncalanmalar olduğu hissettim. İşyerime doğru hızlıca gittikten sonra orada bulunan mesai arkadaşlarıma beni acilen hastaneye götürün iyi değilim dedim. O anda yüzüm gözüm baya bir şişmişti. Bunların hepsi 3 ila 5 dakika arasında gerçekleşti. Acilen Hastaneye ulaştığımızda bayılmış haldeydim ve durumum daha da kötüleşti. Doktorlar  Mavi kod alarmı verdiklerini ifade ettiler.  Doktorların bana söylediği bilgiler doğrultusunda acile yoğun bakım alındığımı O süreçte nabzım çok zayıf kalbim ise durma noktasına geldiğini dile getirdiler.  Yaklaşık 9 saatlik bir yoğun bakım ünitesinde gözetim altında kaldım. Son olarak yaptırdığımız testlerimiz temiz çıktı. Rabbim beni çocuklarıma bağışladı Hatem Hastanesi doktorlarından Allah  razı olsun onların ilk yardımı ile hayata tutundum” Dedi.

 

PARK ALANLARI İLAÇLANSIN

Belediyelerin park  alanlarının  ilaçlanmasına biraz daha önem vermesi gerektiğini belirten Yıldız “Park alanlarını ilaçlamalarını tavsiye ediyorum.Bugün benim başıma gelen yarın  bir başkasının başına gelebilir mesela bu çocuk olabilir müdahale süresi gecikebilir maazallah kötü sonuçlar doğurur”dedi.

 

YILDIZ’A ACİLEN ADRENALİN İĞNESİ YAPILDI

Özel Hatem Hastanesi Acil Servis Doktoru Dr. Sedat Ekinci ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi  “Hastanemize yakın bir yerde yürürken ayağında hafif ağrı hisseden hastamız ne olduğunu anlamaya çalışırken o bölgede kızarıklık ve şişlik olması ve giderek artması üzerine acil servisimize başvurdu. Ciddi alerjik reaksiyon bulguları gösteren tansiyonu düşük seyreden hastamız müdahale odasına alındı. Bu sırada bilinç kaybı yaşaması üzerine hemen damar yolundan adrenalin verilip oksijen tedavisi başlandı” dedi.

 

HASTAMIZ BİLİNÇ KAYBI YAŞIYORDU

Hastada arı veya böcek ısırığı nedeniyle alerjik reaksiyon oluşup, bilinç kaybının yaşadığını ifade eden Özel Hatem Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Genel Yoğun Bakım Sorumlusu Uzm. Dr. Ahmet Şükrü Denker “Tansiyonu yükselen, nefes alıp vermesi daha rahat olan hastanın, ileri takip ve tedavi için yoğun bakım ünitesine yatışı sağlandı. Alerji tedavisine devam edilen hastamız bulgularının kaybolması üzerine şifa ile taburcu edildi “dedi.

 

BÖCEK VE ARI SOKMALARINA DİKKAT

Böcek ve arı sokmaların karşı belirtilerin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ahmet Şükrü Denker ‘Günlük hayatta en karşılaşılan böcek sokmalarına arılar neden olur. Arıların zehir keseleri vardır ve bazı kişilerde buna alerjik reaksiyon gelişir. Öngörülemeyen bir durumdur. Normalde arı sokmasından sonra hafif şişlik ve kızarıklık gelişir ve tedavisiz iyileşir. Bazen şişlik ve kızarıklık artabilir nadiren de alerjik şok bulguları ortaya çıkar. Şişlik ve kızarıklık artıyor nefes almakta güçlük çekiyorsanız, karın ağrısı bulantı ve kusmanız varsa, kendinizi kötü hissediyorsanız hızla bir hastaneye başvurmanız gerekir. Yarım saat içinde tüm bunlar gelişebilir. Boğazda dilde şişme ve hastamızda olan tansiyon düşmesi hayati tehlike nedenidir. Hızla adrenalin uygulamak ve havayolu açıklığı sağlamak hayat kurtarıcı tedavilerdir.” dedi.



Anahtar Kelimeler: BÖCEK SOKMALARINA DİKKAT