BİYOSİDAL UYGULAYICI EĞİTİMİ

BİYOSİDAL UYGULAYICI EĞİTİMİ

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan yetki belgesi alınmış olup, 17-18-19 Nisan 2024 tarihleri arasında ilimizde 3 günlük “Biyosidal Uygulayıcı Eğitimi’’ düzenlenmiştir.

          

           Global ısınmanın bir sonucu olarak tüm dünyada iklimsel değişimler meydana gelmektedir. Bu değişikliklerin hem ekosfer de, hem de yerel eko sistemlerde doğal dengeyi etkileyeceği bilinmektedir. Dünya genelinde, nüfusun hızla artması; açlık, yetersiz beslenme, kirlilik, bilinçsizce kullanılan kimyasallar, alt yapı eksikliği gibi nedenler vektör canlıların ve neden oldukları hastalıkların artması ve yayılmasına neden olmaktadır. Bu anlamda Halk sağlığının korunması, yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve birçok paraziter ve bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınması için zararlılarla etkin bir mücadele ihtiyacı doğmuştur. 

             Halk sağlığı açısından önemli riskler taşıyan vektör canlılarla (haşere v.b) mücadele edilirken kullanılacak metotlarda, zararlı etkisini en aza indirgemenin yanında, sağlıklı bir çevre modeli de göz önünde bulundurulmalıdır. Vektör mücadelesinde; Kolay ulaşabilirliği, kısa sürede etkisini göstermesi ve kullanım kolaylığı gibi nedenlerden dolayı kimyasal mücadele, en çok kullanılan mücadele şeklidir. Ancak kimyasal mücadelede kullanılan Biyosidal ürünlerin, dozu, etkinliği, kullanım şekli (uygun ekipman) ve özellikle uygulayıcının bu konudaki bilgisi oldukça önem arz etmektedir. 

           Biyosidal ürünler; İnsanların bulunduğu ortamlarda, yaşam alanlarında veya çevrelerinde bulunan zararlılarla mücadele amacıyla kullanılan ve bu zararlıları yok eden veya uzaklaştıran, cezbederek belirli bir hedefte toplanmalarını sağlayan kimyasal formülasyonlar veya maddelerdir. Bu zararlılar halk sağlığını olumsuz etkileyen haşereler, fareler, hamam böcekleri, sivrisinekler, akarlar vb. olabilir. Ayrıca içme suyu dezenfektanları, hastanelerde ve gıda sektörü de dahil birçok sektörde kullanılan birçok yüzey dezenfektan maddeleri de Biyosidal ürünler kapsamındadır.

               Biyosidal ürünler, Genellikle insan ve diğer canlıların yaşam alanlarında kullanılmaktadır.   Bu ürünler yüksek kimyasal tepkime gösterdiklerinden dolayı, yanlış ve bilinçsiz bir kullanım durumunda, biyolojik birikim ile insan sağlığına ve çevreye büyük zararları olacaktır. Özel biyolojik tepkimelerinden dolayı biyosidal ürünlere ilişkin değerlendirmenin uzman kişiler tarafından yapılması gereklidir. 

           Bu amaçla halk sağlığı açısından önemli riskler taşıyan zararlılara karşı mücadele edecek olan birimlerde çalışan personele (Uygulayıcılarına) yönelik olarak “Uygulayıcı” Eğitimi vermek üzere, İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndan yetki belgesi alınmış olup, 17-18-19 Nisan 2024 tarihleri arasında ilimizde 3 günlük “Biyosidal Uygulayıcı Eğitimi’’ düzenlenmiştir. 

Verilen eğitim sonunda yapılan sınavda başarılı olanlara “Biyosidal Ürün Uygulayıcı Sertifikası” verilmiştir.       

 

 

 

 

 



Anahtar Kelimeler: BİYOSİDAL UYGULAYICI EĞİTİMİ