Bipolar ( Duygu durum değişikliği yaşayanlar ) DOKTORLUK YAPAMAZ

Bipolar ( Duygu durum değişikliği yaşayanlar ) DOKTORLUK YAPAMAZ

Bipolar bozukluk, “maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişkenlik” şeklinde tanımlanmaktadır.

 

Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan sağlık merkezinde görevli bir doktor, hakkında tutanak tuttuğu meslektaşını, üzerine kaynar su döktükten sonra pompalı tüfek ile vurarak öldürdü.

Hasan Çayır, ilk duruşmadaki yaptığı savunmasında bipolar ve duygu durum hastası olduğunu ve olayı hatırlamadığını belirterek, "Adana ve Samsun ruh sağlığı hastanelerinde Mersin Üniversitesi hastanesinde bipolar olduğuma dair raporlar verilmişti.

Çayır hakkında soruşturmasını tamamlayan savcı, 'Tasarlayarak bir kişiyi yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmek’ suçundan iddianame hazırladı. Mersin 3’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede Hasan Çayır meslekten men ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Doktor cinayetine sosyal medya tepki yağarken, mersin tabip odası başkanı Dr. Mehmet Antmen, “Olay önceden görmezden gelinmiş ve gerekli denetim ve ceza uygulanmamış” bipolar ve duygu durum değişikliği hastası olan bir kişinin doktorluk yapamayacağı doğru tanı koyamayacağı için meslekten men edilmelidir dedi.

Bunun nedeni ise bipolar bozukluğu yaşayan kişiler psikolojik açıdan çok olumsuz düşüncelere kapılırlar.

 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş açıklamasında;

Bakanlığımızın tespit ettiği bipolar veya duygudurum rahatsızlığı olan doktor ve sağlık personelinin görevine son verileceğini ifade etti.
Bunun yanında bipolar bozukluk hastaları T.C mevzuat gereği doktorluk, polislik, öğretmenlik, askerlik, pilotluk, kaptanlık gibi bazı meslekleri yapamazlar. Kişinin kontrasyon becerisi ve karar verme becerisini elinden alır ve doğru tanı ve doğru karar koyamaz.

 

Bipolar Bozukluk Doktorluk yapmaya Engel mi?
Bipolar bozukluk, “maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişkenlik” şeklinde tanımlanmaktadır.

Manik depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk, iki uçlu duygulanım bozukluğu olan, bipolar afektif bozukluk, tehlikeli davranışlardan ötürü insanlarla olan ilişkileri ve kariyeri olumsuz yönde etkileyen, tedavi edilmediği takdirde ise intihar teşebbüsüne ve kişinin yaşamını sonlandırmasına kadar uzanan önemli bir psikolojik rahatsızlıktır.

Bipolar ve deprasyon yaşlanma sürecini hızlandırır ve biyolojik olarak daha hızlı yaşlanmaya ve bunamaya, hafıza kaybına neden olunca Alzheimera sebep olur.

Bipolar ve deprasyon özgüven eksikliğine sebep olduğu gibi sosyalleşmede zorluk yaratır.
Bu gibi ruhsal problemler ile karşı karşıya kalan bireyler bipolar bozukluk çalışmaya engel mi diye merak etmektedir. Bipolar bozukluğun çalışmaya engel olup olmaması, bireyin çalıştığı alana göre değişiklik gösterebilmektedir.

Genellikle bu gibi hastalar zihinsel ve karar verme alanlarda faaliyet gösterilen işlerde çalıştırılamamaktadır.

 

Bipolar bozukluk bir akıl hastalığı mıdır?

Bipolar bozukluk bir akıl sağlığı durumudur. Bipolar bozukluğu olan kişilerde, alışılmadık derecede mutlu veya yüksek (manik) hissetmekten veya inanılmaz derecede düşük ve depresif hissetmekten duygudurum dalgalanmaları olur.

Ataklarda kişinin kendine veya çevresine zarar vermesi söz konusu olabilir. Ancak öfke ve yıkıma yönelik davranışlar çoğunlukla bireyin kendisine yöneliktir. Fark edilmediğinde veya tedavi edilmediğinde bipolar bozukluk intihar veya riskli eylemler yoluyla ölüme yol açabilecek bir rahatsızlıktır.

 

Bipolar bozukluğu olan evlenebilir mi?

Bipolar bozukluğu olan kişiler kanunen evlenebilir. Bu kişilerin hukuk önünde evlenmelerine karşı bir engel yoktur. Ancak bipolar bozukluğu olan bir kişi sağlıklı bir evlilik yürütemeyebilir. Bunun nedeni ise bipolar bozukluğu yaşayan kişiler psikolojik açıdan çok olumsuz düşüncelere kapılırlar.