Bilimsel diş hekimliği 114 yaşında...

Bilimsel diş hekimliği 114 yaşında...

22 Kasım Diş Hekimliği günü ve Toplum ağız diş sağlığı haftası bir dizi etkinliklerle kutlanıyor. Saat 9:00 da Demokrasi meydanında bir araya gelen Diş Hekimleri Atatürk anıtına çelenk koydu ve İstiklal marşı okundu.

 

Gaziantep Dişhekimleri Odası Başkanı Dr.Dt. M. Yücel ÖZBAŞ; Bugün Türkiye’de bilimsel diş hekimliğinin 114. Kuruluş yıl dönümünü, içinde bulunduğumuz hafta da Toplum ağız ve diş sağlığı haftasını kutluyoruz.

Tüm Türkiyede Türk Diş Hekimleri Birliği’ne kayıtlı 34 bin, kamuda çalışan 12 bin diş hekimi ile birlikte toplamda 46 bin diş hekimi olarak toplum ağız ve diş sağlığı hizmet sunumunda görev yapmaktayız.

104 diş hekimliği fakültesinde eğitim gören 39 bin öğrenci ile önümüzdeki 5 sene içerisinde toplamda 85 bin civarında dişhekimine ulaşarak 5 yılda neredeyse sayımız 2 kat artacak. Buda neyazıkki mesleğimizin geleceğine umutla bakmamızı zorlaştırıyor.

Halkın ağız ve diş sağlığını korumak ve eksikliklerini gidermek hiç şüphesiz donanımlı bir Dişhekimi kadrosu ile en iyi şekilde sağlanır. Donanımlı bir Dişhekimi yetiştirebilmek için de Dişhekimliği fakültelerinin fiziki ve akademik altyapılarının güçlü olması gerekir.

Ne yazık ki hesapsız bir şekilde açılan yeni dişhekimliği fakültelerinin çoğu Alt yapıdan yoksun, yeterli akademik kadroları olmadan eğitim hayatına ve sağlık hizmeti vermeye başlıyorlar. bunun yanı sıra mevcut fakültelerde fiziki kapasitenin çok üstünde artan kontenjanlar, diş hekimi eğitimindeki niteliği sorgulamamıza yol açtığı gibi, işsiz Dişhekimi ordusu ile karşı karşıya kalmamızı da sağlayacaktır.

Topluma daha sağlıklı ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için, kalifiye ve donanımlı dişhekimleri yatiştirmemiz gerekiyor. Bunun içinde kontenjan planlamaları yapan YÖK’ün bir an önce Türk Dişhekimleri birliğinin uyarılarını dikkate alarak ilk etapta kurulması onaylanmış ama öğrenci almayan ve fiziki altyapısı yetersiz olan fakülteleri kapatması ve mevcut fakültelerinde kapsitelerinin çok üzerinde olan kontenjanlarını azaltması gerekmektedir.

Topluma daha sağlıklı ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için, Kamuda çalışan meslektaşlarımızın, niteliksiz tedavi yaratan performans uygulamaları ve yetersiz sürelerde planlanan MHRS tedavi sürelerine ilave olarak bakanlık tarafından verilen ek hasta uygulamasından vazgeçilmesi, tedavilerin olması gereken zamana yayılması gerekmektedir.

Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek ve Dişhekimlerinin geleceğe dair umutlarını arttırmak için BAĞKUR ve SGK’dan emekli olan meslektaşlarımızın emekli aylıklarını kamudan emekli olan meslektaşlarının emekli aylıkları seviyesine getirilmelidir.

Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için Özel sağlık kuruluşlarına, dışardan sermayenin girişinin önüne geçilmesi ve buralarda çalışan dişhekimlerinin işçileştirilmesinin önlenmesi gerekmektedir.

Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için sağlıkta şiddet vakalarına karşı, yasal önlemlerin titizlikle uygulanması gerekmektedir

Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için Mezunuyet sonrası Dişhekimliği eğitiminin zorunlu hale getirilerek, hekimlerimizin Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri daha iyi takip etmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Türk Dişhekimleri Birliği ve Gaziantep Dişhekimleri odası olarak Topluma daha kaliteli ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek adına bu eksikliklerin düzeltilmesi için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.

Herşeyin gönlünüzce olması dileğiyle meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş Hekimliği Günü'nü ve halkımızın Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftasını kutlarız.

 

 



Anahtar Kelimeler: Bilimsel hekimliği yaşında...