Bilimsel Diş Hekimliği 113 yaşında

Bilimsel Diş Hekimliği 113 yaşında

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle tören düzenlendi.

15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle tören düzenlendi.

 

22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle düzenlenen törene Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt.Dr. Mehmet Yücel Özbaş ve çok sayıda diş hekimi katıldı.

 

Diş Hekimliği Haftası nedeniyle düzenlenen törende Gaziantep Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt.Dr. Mehmet Yücel Özbaş ve diş hekimleri Demokrasi Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunda bulundu. Çelenk sunumunun ardından bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

 

 

Törende konuşma yapan Gaziantep-Kilis Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Dr. Mehmet Yücel Özbaş “Bugün burada 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü nedeniyle toplanmış bulunmaktayız. Bilimsel Diş hekimliğinin kuruluşunun yıldönümü olan 22 Kasım 1996 yılından itibaren Sağlık, Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarının oluru ile “Dişhekimliği Günü”, 22 Kasımı içine alan hafta da ‘‘Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası’’ olarak bütün yurtta kutlanıyor dedi. Bilimsel Diş hekimliğinin 113. yılını, toplum ağız ve diş sağlığı farkındalığının arttırılmasını amaçlayan çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Hafta boyunca gerçekleştireceğimiz bu etkinliklerle; koruyucu ve önleyici diş hekimliğinin önemini  vurgularken, kamuoyunu bilgilendirmek ve mesleğimizin saygınlığının bir kez daha altını çizmek istiyoruz şeklinde konuştu.''

 

 

Türkiye’de Bilimsel Dişhekimliği’nin 113. Yılını kutlamaktayız.

 

Dünyada ve Türkiye’de tüm hayat standartlarını değiştiren Covid 19 pandemisi, depremler ve ekonomik sıkıntıların gölgesinde, 22 kasım’ı bu yıl buruk bir şekilde kutluyoruz.

Depremlerde mesleğini icra ederken hayatını kaybeden ve Covid 19 nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diliyoruz.

 

Covid 19 damlacık ve hava yoluyla bulaşan bir enfeksiyon olduğundan, Dişhekimliği mesleği, bulaşıcılık açısından en riskli meslekler arasında bulunmaktadır. Kamu dişhekimlerinin, pandemi koşullarının ağırlığı ve yetersiz personelden dolayı, daha önce tanımlı olmayan Filyasyon uygulamalarında görevlendirilmesi virüs bulaşma risklerini daha da arttırmaktadır.

 

Bu karamsarlıkların arasında dün nihayet sevindirici bir haber aldık. Covid 19’un Tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması TBMM de sağlık komisyonunda tüm partilerinin onayı ile meclise gönderildi.

 

Kamuda filyasyona yönlendirilen meslektaşlarımız dışındaki az sayıda dişhekimi de covid tedbirlerinden dolayı sınırlı sayıda hasta bakmakta ve ek ödenek alamamaktadır. Gerek kamuda gerek filyasyonda çalışan hekimlerimizin, en azından pandemi döneminde, en üst seviyeden ek ödemelerinin yapılması gerekmektedir.

 

Adil olmayan ve kaliteyi bozan performans uygulamasının bu dönemde ne kadar yanlış bir sistem olduğu ortaya çıkmıştır. Pandemiden sonra mevcut performans sisteminin Bakanlığımızca tekrar gözden geçirilmesi şart olmuştur.

 

Pandemi tüm dünya da ve Türkiye de ekonomik krizi daha da derinleştirmiş. Özelde çalışan dişhekimleri de bundan fazlasıyla etkilenmiştir. Bulaş riskini azaltmak için yapılan yatırımlar ve daha önce muhasebesini bile yapmadığımız sarf malzemelerdeki anormal artışlar, bu harcamalara ayırdığımız bütçeyi hatırı sayılır oranda arttırmıştır.

 

Dişhekimliği mesleğinin önündeki en büyük problem ise Dişhekimliği Fakültelerinin sayılarının ve kontenjanlarının kontrolsüz bir şekilde arttırılmasıdır.  Hiçbir alt yapı yatırımı olmadan, birkaç asistan atayarak kağıt üzerinde fakülteler kurulmakta, fakülte binaları olmadan öğrenci kabulü yapılmaktadır. Buda öğrencilerin yetersiz eğitim alarak mezun olmalarına sebep olmakta ve halk sağlığı için büyük tehdit oluşturmaktadır. Şu an mevcut çalışan dişhekimine denk bir sayıda öğrenci fakültelerde okumaktadır. Bu da 5 yıl sonra mevcut dişhekimi sayısının ikiye katlanması anlamına gelmektedir. Fakülte kontenjanları derhal azaltılmalı ve dişhekimi istihdamları için çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda aile hekimlerine entegre olunarak aile dişhekimliği uygulaması planlanmalıdır. Bu uygulama ile İstihtam oluşturulacağı gibi koruyucu dişhekimliği açısından da toplum sağlığına büyük fayda sağlayacaktır.

 

Biz Dişhekimleri hem kendimizin ve bizimle beraber hizmet sunan yardımcılarımızın geçimlerini idame ettirebilmemiz, hem de Topluma karşı sorumluluğumuzdan dolayı onların ağız ve diş sağlığı hizmet ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına pandemi koşulları ne olursa olsun, aldığımız önlem ve donanımlarımız sayesinde riski en aza indirerek çalışmaya devam etmek zorundayız.

 

Ağız ve Diş Sağlığı haftamız kutlu olsun.

 

Gaziantep Dişhekimleri Odası

Yönetim Kurulu