Bel Kayması (Spondilolistezis) Nedir?

Bel Kayması (Spondilolistezis) Nedir?

Defa Life Hastanesi Beyin-Omurilik ve Sinir Cerrahi Kliniği Uzmanı Op.Dr.İlhan Büyükbeşe, Bel Kayması (Spondilolistezis) hakkında bilgi verdi.

Defa Life Hastanesi Beyin-Omurilik ve Sinir Cerrahi Kliniği Uzmanı  Op.Dr.İlhan Büyükbeşe, Bel Kayması (Spondilolistezis) hakkında bilgi verdi. Bel kayması teşhisi konulan hastalara ameliyat tedavisinden önce medikal tedavi uygulanması gerektiğini, omurga üzerindeki kaymanın şiddeti ve hastanın geçmeyen  şikayetleri doğrultusunda cerrahi müdahaleyi önerdiğini söyledi. 

 

Bel kayması

Bizi taşıyan omurga dediğimiz kemiklerin, üstte bulunan omurun altta yer alan omur üzerinden öne doğru kaymasına denir. Yaşlanma ve yıpranma ile ortaya çıkan bel kayması genellikle L4 omurun L5 üzerinde öne doğru kaymasıdır. Bel kaymasına çoğu zaman "dar kanal" da eşlik edebilir. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanılan bel kayması, her ne kadar bel fıtığına benzer belirtiler gösterse de aslında yapısal olarak birbirinden tamamen farklı rahatsızlıklardır. Bel fıtığında omurlar arasındaki disk ve faset eklemler sıkışır ve omur diziliminin arasından dışarı doğru çıkar. Bel kayması vakalarında ise omurlar hareket ederek omuriliğe ve sinirlere bası yapar. Ancak bazı vakalarda her iki rahatsızlık eş zamanlı olarak da görülebilir. Bel kayması vakaları çoğunlukla genetik yatkınlık, yaş, yaşam biçimi ve kazalara bağlı olarak görülmektedir. 

 

Bel Kaymasının Belirtileri Nelerdir? 

Bel kayması olan hastalarımızın  genel şikayetleri arasında belde ve kalçada oluşan ağrılardır.. Bu ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken artış göstermekte; arkaya doğru eğilirken ise azalmaktadır. Yine bu hastalarda yürürken sık sık bel ağrısı görülebilir ve durmak zorunda kalabilirler. Çok uzun süre ayakta durmak ya da akşamları bacaklarda oluşan kramplar da bel kayması belirtileri arasına girebilir. 

 

Bel Kaymasında Tanı Koyma Süreci Nasıldır? 

Öncelikle bu gibi durumlarda yapılması gereken en önemli davranış doktora gitmektir. Zira omurganıza yapılabilecek yanlış bir müdahale, çok kötü sonuçlara neden olabilir. Muayene esnasında doktorunuz sizden bir MR isteyebilir ya da hareketli grafi ile yapılan test sonucu (öne, arkaya eğilme vb.) teşhis konabilir. Çeşitli pozisyonlarda çekilen MR sayesinde omurda kayma olup olmadığı veya ne kadar kaydığı tespit edilebilmektedir. 


Bel Kaymasında Cerrahi Olmayan Yöntemler Nelerdir? 

Bel kayması teşhisi konulan hastalara ameliyat tedavisinden önce medikal tedavi uygulanmaktadır. Burada ağrının şiddeti ve oluşan omurga kayması önem arz etmektedir. Doktor hastanın günlük aktivitelerini azaltmasını isteyebilir. Gerektiği takdirde doktorunuz bel korsesi de önerebilir. Bel korsesi ağrının azalmasına, oluşan spazmın giderilmesine yardımcı olabilir. Bir de bele yapılan iğneler vardır, bunlara steroid enjeksiyon da denilmektedir; ancak iğneler kesin bir çözüm değildir. 


Omurga üzerindeki kaymanın şiddeti ve hastanın geçmeyen  şikayetleri doğrultusunda cerrahi müdahaleyi uygun görebilmekteyiz. Ancak hatırlatmak gerekir ki oluşan ağrı ve şikayetler medikal tedavi olanakları dışında ise ameliyat önerilmektedir. Yürümede oluşan zorluklar, bağırsak ve mesanede oluşan işlevsel bozukluklar ve sinir sistemindeki olumsuz koşullar da ameliyat gerektirebilmektedir dedi.