BAHAR GELDİ AMA VERGİ ADALETİ SAĞLANMADI

BAHAR GELDİ AMA VERGİ ADALETİ SAĞLANMADI

TTB ve SES adına açıklamayı Dr. Ramazan Celdir yaptı. TTB merkez konsey üyesi Dr Doğan Eroğulları ve üyelerin katılımıyla Bağlarbaşı ASM de yapıldı.

 

Bu gün 6 Mart Çarşamba ‘Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor!’ eylemlerinin üçüncü haftasında yine Aile Sağlığı Merkezlerinin(ASM) önlerindeyiz. 

Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık emekçisi her ay ücretlerinden yüksek vergi kesintilerine itiraz ediyor ve kesintilerin adaletli hale getirilmesini talep ediyor. 

İktidarda olan adı Adalet le başlayan AKP nin, üç haftadır vergide adalet talep eden eylemelere kayıtsız kaldığını görüyoruz. Bizim adalet talebimize karşılık vermeyen AKP yönetiminin partilerinin isminde yer alan ‘Adalet’ ibaresini kaldırması gerektiğini düşünüyoruz.

2023 yılı sonu itibarıyla 8.163 Aile Sağlığı Merkezinde (ASM), 28.054 Aile Hekimliği Biriminde (AHB) yaklaşık 340-350 milyon vatandaşımıza birinci basamak sağlık hizmeti sunuyoruz. 

2023 yılında Devlet Hastanesi ve Eğitim Araştırma Hastanesi Hizmetlerine 184 milyar, Şehir Hastanelerine 50 milyar olmak üzere toplamda 234 Milyar harcanmış. Aynı yıl koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerinin önemli yükünü üstlenen Aile Hekimliği Hizmetlerine ise sadece 42 milyar TL harcanıp, 2023 yıllı içerisinde 75 adet birinci basamak sağlık tesisi inşaatı yapılarak koruyucu sağlık hizmetlere verilen önem açıkta görünmektedir. 

Bir yandan birinci basamak sağlık hizmetlerine ayrılan kaynaklar azaltılmakta, bir yandan aile hekimliğine başvuru sayıları yılda kişi başına 3.2 den 4 lere ulaşıp, iş yükünde artış yaşanmaktadır. Buna karşılık aile hekimliğinde hizmet veren sağlık çalışanın bir cebine konulan 100 TL nin 35 TL ’si vergi olarak kesilmiştir.

Vergi diliminde değerleme oranı adaletli uygulanırsa 288.571 TL olması gerekirken, Maliye Bakanlığı 2024 yılı için ilan ettiği gelir vergisi tarifesinin ilk dilimi 110.000 TL gibi düşük göstermektedir. Bu durumda çalışanlar ilk aydan itibaren vergi dilimine girmiş kabul edilerek, yılın ilk ayından başlanarak giderek artan yüksek oranlarda vergi kesintileri yapılmakta ve çalışanın sırtından beslenen bir hazine tablosu tercih edilmektedir.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemsendiği güçlendirilmiş birinci basamak sağlık hizmetleri toplumun deprem, pandemi gibi olağandışı koşullarda ne derece ihtiyaç olduğu son yıllarda yaşanarak öğrenilmesine rağmen sağlığın piyasalaşmasına hizmet eden tedavi edici sağlık hizmetlerinde ısrarın topluma değil belli sağlık şirketlerine fayda sağladığı ortadadır.

Bu üçüncü Çarşamba eylemi mizde, bahar geldi ama vergi adaleti sağlanmadı cümlesiyle talebimizi yineliyoruz.:

 Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, %35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla   %15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz.

Bu haklı meşru talebimizi için her Çarşamba süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz.

İş yükümüz artıyor, enflasyon satın alma gücümüzü azaltıyor bir de yüksek adaletsiz vergi yükü emeğimizin karşılığını daha da küçültüyor. 

Buna izin vermeyeceğiz her Çarşamba hakkımızı alana dek tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde süresiz eylemlerimize devam edeceğiz. Halkımızın ve kamuoyunun desteğini bekliyoruz.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası

 



Anahtar Kelimeler: BAHAR GELDİ VERGİ ADALETİ SAĞLANMADI