Antalyadaki Yoğun Bakımların Durumu

Antalyadaki Yoğun Bakımların Durumu

Antalya da bulunan covit-19 lu hasta kabul edilen hastanelerde inceleme yaptım bunun bir kısmı resmi devlet ve üniversite hastaneleri bir kısmı ise özel hastanelerdi. Gördüğüm kadarı ile bu hastanelerde toplam 136 covitli hasta yoğun bakımd

Antalya da bulunan covit-19 lu hasta kabul edilen hastanelerde  inceleme yaptım bunun bir kısmı resmi devlet ve üniversite hastaneleri bir kısmı ise özel hastanelerdi. Gördüğüm kadarı ile bu hastanelerde toplam 136 covitli hasta yoğun bakımda yatmakta. Bazı hastaneleri atlamış bazı hastanelerden de bilgi alamamış olduğum için incelemem sadece bu hastalar üzerinde oldu. Bu hastanelerden aldığım bilgileri izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
 

136 hastanın 82 tanesi hiç olmamış kişilerden oluşuyor .32 tanesi tek doz aşı olmuş 11 tanesi çift doz sinovac aşısı olmuş 9 tanesi daha önce hastalık geçirdiği için aşı olmamış 2 kişide iki doz biontec olmuş ama ikinci aşıdan hemen sonra hasta olmuş. İki doz biontec olup on beş gün geçen veya iki doz sinovac olup üçüncü dozu biontec olan hiç kimse yoğun bakımda yoktu .


Yaş guruplarına gelince bu hastaların 18 yaş altı hasta olanlar 3 kişi 18-20 yaş arası hasta olanlar 10 kişi 20-25 yaş arası hasta olanlar 19 kişi 25 -30 yaş arası hasta olanlar 27 kişi 30-35 yaş arası hasta olanlar 36 kişi 35-40 yaş arasında hasta olanlar 24 kişi 40-45 yaş arası hastalar 19 kişi 45-50 yaş arasındaki hastalar 33 kişi 50 yaş üstü 37 kişi .


Bu kişilerin bir kısmı yabancı uyruklu turist  bir kısmı Türkiye de yaşayan mülteci ben incelemem sırası bu ayrıntıya girmedim. Ama aslında bu konuda araştırmaya değer bir konu çok daha geniş ele alınması gerekiyor.
     

Yaptığım inceleme sonucu yine entübe edilen edilmeyen diye ayırmadım çünkü bu hastalar zaman zaman entübe ediliyor zaman zamanda çıkarılıyor o yüzden net rakam değişebiliyor bu hem cihaz durumuna hem de kişinin günlük durumuna göre değişebiliyor .


Rakamlardan dikkat çeken şey 136 hastanın yaklaşık yüzü 50 yaş altında oluşu .Geçen sene bu zamanlar hatırlarsanız anneler babalar yoğun bakımda yatıyor yoğun bakım kapısında çocuklar duruyordu bu sene dikkatimi çeken şey çocuklar yoğun bakımda anne babalar bilhassa da anneler yoğun bakım kapısında ve çok endişeli ve üzgünler.


Yoğun bakımda yatan hastaların çok büyük çoğunluğu  hiç aşı olmamış kişiler buda aşının koruyucu etkisini bir kez daha gösteriyor .Bir başka dikkatimi çeken konu tek doz aşı ki bunların çoğu biontec çok etkili olmamış mutlaka ikinci doz aşıyı da olmak gerekiyor. Çift doz sinovac aşı olanların ya antikor seviyeleri çabuk düştüğü için yada delta varyantına etkili olmadığı için içlerinde azda olsa yoğun bakıma giren oluyor bu yüzden iki doz sinovac olanların bence mutlaka biontec aşısı olması lazım. Üçüncü gözlemim hastalık geçirenler bir daha hasta olabiliyor yani buda gösteriyor ki sürü bağışıklığı formülü bu hastalık için geçerli değil .Bir başka gözlemimde iki doz biontec aşısının üzerinden on beş gün geçene kadar hiç bir güvencemiz yok.
 

Aşılarımızı bilhassa da biontec aşısını biran önce iki doz olarak vurdurmak zorundayız yaşımız kaç olursa olsun bu gerekli .Ben hasta olmam dememeliyiz her an ne durumda olursak olalım hasta olabiliriz. Çocuk yoğun bakım da da yatan covit li hasta vardı fakat onların sayıları hakkında yeterli malumat alamadım bence biran önce 12 yaş üstünü aşı programımıza almak zorundayız. (Ozanca sağlık mobbing politika kitabımdan)