Ağzımızın tadı kaçtı!

Ağzımızın tadı kaçtı!

Gaziantep’in ana lezzeti olan baklavaya Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte her bayram olduğu gibi bu bayram da yine zam yapıldı. Yapılan zamla birlikte baklavanın kilogram fiyatı 500 TL’yi bulurken ağızların tadı kaçtı.

 

UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”nda yer alan ve dünyanın en büyük mutfaklarından olan Gaziantep’te, tescilli ürünü baklavanın fiyatı cep yakmaya devam ediyor. Türk mutfağının önemli lezzetlerinden baklava astronomik yükselen fiyatıyla gündem oldu. Türkiye’nin ve Gaziantep’in en çok sevilen tatlısı olan baklavaya gelen zam ile birlikte baklava yemek adeta lüks oldu.

 

ŞOK ETKİSİ YARATTI

2022 yılında 3 kere gelen zam ile kilogram fiyatı 340 TL’ye yükselen baklava ocak ayı itibariyle yapılan yüzde 17’lik zam ile 400 TL olmuştu. Son gelen zam ile de 500 TL’den tezgahlarda yerini almaya başladı. Kurban Bayramı’na günler kala gelen bu zam vatandaşlara bir kez daha şok etkisi yarattı. Geçen sene tepsi tepsi alınan, misafirlere ikram edilen baklava bu sene tarih oldu.

 

KİLO FİYATI 500 TL’DEN BAŞLIYOR

Yeni zam ile birlikte en düşük normal baklavanın fiyatı 500 TL’ye yükselirken çeşidine göre en yüksek baklava fıstıklı kuru ve yaş baklava oldu. Yaşanan zamlar baklavanın başkenti olan Gaziantep’te tepki görürken son zam da yine ses getirecek.

 

MALİYET AĞIR

Gaziantepliler bu vazgeçilmez lezzetin mevcut pahalılığından dolayı alamadıklarından ve yiyemediklerinden dert yanarken baklava üreticileri ise bu zamların baklavanın ham maddesi olan sade yağ ve fıstıktaki fiyat artışının yanı sıra elektrik, doğalgaz, kira ve işçi masraflarını öne sürdü. Baklavadaki bu artışın mecburi olduğunu ve bu zamlardan memnun olmadıklarını belirttiler.

 



Anahtar Kelimeler: Ağzımızın kaçtı!