Adalet yerini buldu

Adalet yerini buldu

Gaziantep’te doğum yaptığı hastanede evli olduğu erkek tarafından saldırıya uğrayan Güldane Yırtıcı davasında karar çıktı.

Duruşmada kendisini “Normalde silahla dolanırım ama olay esnasında silah yoktu” sözleri ile savunan sanık Ahmet Yırtıcı’ya 18 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Karar sonrası gözyaşlarını tutamayan Güldane Yırtıcı, “Adalet yerini buldu” dedi. Öte yandan boşanma davasının ise sürdüğü öğrenildi.

Gaziantep'te 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya  tutuklu sanık Ahmet Yırtıcı  Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaldığı cezaevinden katılırken, müşteki Güldane Yırtıcı, ailesi avukatı Mehmet Cihan Mercimek, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Gaziantep Barosu ve Kadın Hakları Komisyonu temsilcileri ile sanık avukatı Süleyman Akgün de salonda hazır bulundu.

 

YUVASINI KURTARMAK İÇİN HASTANEYE GİTMİŞ

Mahkeme başkanının bir önceki duruşmada talep edilen hususların yerine getirilip getirilmediğine dair bilgi vermesiyle başlayan duruşmada, sanık Ahmet Yırtıcı, hastaneye yuvasını kurtarmak için gittiğini iddia etti. Yırtıcı, olay günü kendisine ağır sözler söylendiğini öne sürerek “bıçakla vurmadım bile. Öldürmek isteseydim 3’ünü de öldürürdüm” sözleriyle kendisini savundu.

 

“EN AĞIR ŞEKİLDE CEZALANDIRILSIN”

Sanık beyanının ardından iddia makamı mütalaasını açıkladı. Savcılık makamı sanığın kasten öldürmeye teşebbüsten cezalandırılmasını ve tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. Mütalaanın ardından Müşteki Güldane Yırtıcı,  Ahmet Yırtıcı’nın kendisini öldürmeye geldiğini belirterek, “Beni öldürmeye gelen bu adamın en ağır şekilde cezalandırılmasını talep ediyorum.  Kaldı ki sanığa kimse ağır sözler sarf etmedi, ben ağır sözlere maruz kaldım” dedi.

 

AVUKAT MERCİMEK: “EN ÜST SINIRDAN CEZA VERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Güldane Yırtıcı’nın avukatı Mehmet Cihan Mercimek ise, “Bu olay açıkça öldürmeye yönelik teşebbüstür. Ancak sanık tasarlayarak öldürmeye yeltenmiştir. Sanığın o gün içindeki tavrı bunu göstermektedir. Müvekkilimin yanında annesi ve ablası olmasaydı bu olay farklı bir şekilde sonuçlanabilirdi. Sanığa en üst sınırdan ceza verilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“OLAY MEDYAYA YANSIDIĞI İÇİN BU KADAR BÜYÜDÜ”

Mütalaanın ardından savunma için söz alan sanık Ahmet Yırtıcı, öldürme niyeti taşımadığını söyledi. Kendisinin öldürmek isteseydi odada bulunan herkesi öldürebileceğini aktaran Yırtıcı, “Güldane bıçağın sapından dolayı yaralandı. Olay büyümesin diye bıçağı bırakıp kaçtım. Bu olay medyaya yansıdığı için bu kadar büyüdü” dedi.

 

MAHKEME BAŞKANINDAN FIRÇA

Savunma esnasında araya giren mahkeme başkanı kararı verirken hukuk ilkelerine göre vereceklerini belirterek, olayın medyada büyümesinin kararda hiçbir etki yaratmayacağını ve kendisinin sosyal medya dahi kullanmadığını ifade etti.

 

YANINDA NEDEN BIÇAK GÖTÜRDÜ?

Mahkeme başkanı sanık Yırtıcı’ya hastaneye öğlen sıralarında gittiği esnada yanında bıçak olup olmadığını sordu. Sanık ise öğlen bıçak götürmediğini söyledi. Bunun üzerine başkan sanığa akşam neden yanında bıçak götürdüğünü sordu. Sanık bu soruya ise “Akşam arabadan inerken gözüme çarptı ondan aldım. Birde benim düşmanım vardı ondan dolayı aldım. Öldürmek isteseydim silah götürürdüm” şeklinde cevap verdi.

Son sözleri” Düşmanlarım çoktur. Normalde silahla dolanırım ama olay esnasında yanımda silah yoktu. Öldürme kastım olsaydı silahı yanıma alırdım. Evliliğimi kurtarmak için yanına gittim. Yapmadığım bir şey için bana ceza vermeyin. Suçsuz değilim demiyorum, suçumun cezasını verin” oldu.

 

18 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ

Mahkeme heyeti ise kamera kayıtları, doktor raporları, tanık ve müşteki beyanları doğrultusunda, sanığın yeni doğum yapmış savunmasız bir durumda olan eşe kasten öldürmeye teşebbüs suçundan ağırlaştırılmış müebbet ceza verilmesine, teşebbüsün gerçekleşmemesinden dolayı cezanın 18 yıl 6 ay ceza verilmesine, sanığın samimi bir pişmanlık duymadığı gerekçesiyle cezasında indirim yapılmaması ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

 

GÜLDANE YIRTICI: ADALET YERİNİ BULDU

Mağdur Güldane Yırtıcı duruşma sonrasında adliye önünde yaptığı açıklamada adaletin yerini bulduğunu belirterek, “Tek sevincim bu. Adalet gerçekten yerini buldu. Kadına şiddet artık son bulsun” dedi.

 

“HİÇBİR ŞEKİLDE TAKDİR İNDİRİMİ YAPILMADI”

Yırtıcı’nın avukatı Mehmet Cihan Mercimek ise “Dosya görevsizlik kararıyla Asliye Ceza Mahkemesinden 1 Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Yapılan yargılama sonucundan kendini savunamayacak eşe karşı öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet kararı verildi. Ardından teşebbüs gerçekleşmediği için 18 yıl 6 ay ceza verildi. Hiçbir şekilde takdir indirimi yapılmadı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Vicdanları rahatlatıcı bir karar olduğunu söyleyebilirim. Ceza miktarı bakımından da tüm mağdur kadınları sevindirici bir karar oldu. O yüzden hak adalet yerini buldu” diye konuştu.

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi Gaziantep İl Başkanlığı Kadın Kolları, Kadın Meclisleri ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de Güldane Yırtıcı’ya destek için adliye önüne yer aldılar.(haber342)



Anahtar Kelimeler: Adalet yerini buldu