22 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası Ve Diş Hekimliği Tarihi

22 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası  Ve Diş Hekimliği Tarihi

Diş hekimliği eğitiminin başladığı tarih 22 Kasım 1908 olarak kabul edilmektedir. Okul ilk mezunlarını 1911 tarihinde vermiş ve 1933 de ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Yüksek Okulu adını almıştır.

Diş hekimliği eğitiminin başladığı tarih 22 Kasım 1908 olarak kabul edilmektedir. Okul ilk mezunlarını 1911  tarihinde vermiş ve 1933 de ise İstanbul Üniversitesi  Tıp Fakültesi  Diş Hekimliği  Yüksek Okulu  adını almıştır. 11 Temmuz 1964 ‘de ise benim de mezunu olduğum ve halen aynı fakültenin Oral İmplantoloji Anabilim Dalı’nda görev yaptığım, “İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi” ne dönüştürülmüştür.

 

Türkiye’de  toplumun ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığının arttırılması, ülkemiz genelinde bireylerin diş hekimliği hizmetlerine ilişkin bilinçlendirmesi ve koruyucu/önleyici tedavi hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına dikkat çekmek  amacıyla 22 Kasım’ı içerisine alan hafta  “Diş Hekimliği Günü ve Haftası”  olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Diş Hekimliği mesleği günümüz modern uygulamalarına erişene kadar Mezopotamya, Mısır, Hitit, Çin , Hint, Grek ve Roma  medeniyetleri gibi farklı coğrafyalarda ve farklı uygarlıklarda çeşitli gelişim süreçleri izlemiştir. Tıbbi düşünceler, hastalıklar ve tedavileri, insanlık tarihi kadar eskidir. Tarihçiler ,en eski diş uygulamalarının  üç şekilde  olduğunu  tahmin etmektedir;

1- Parmakla ( ya da mekanik ) diş çekmek

2- Diş ağrılarını dindirmek için bazı bitkileri çiğnetmek/yutturmak

3- Çürük diş kovuklarını çeşitli maddelerle  doldurmak

 

Hippocrates’in (M.Ö.460-377)  yazılarında diş sürmeleri, hastalıkları ve tedavi metodları ile ilgili birçok bölüm mevcuttur. Ağrıyan dişler ve dişetlerinin tedavisinde koterizasyon uygulamış, diş çekiminde demirden yapılmış davyeler kullanmıştır. Sağlık uygulamalarında Hippocrates’in “Her şeyden önce hastaya zarar vermeyeceksin”, “Ağrıyı dindireceksin” sözleri her daim göz önüne alınmalıdır.  Hatta MÖ 1760 Mezopotamya’sında ortaya çıkan Hammurabi Kanunları’nda  denildiği gibi “Kişi, bir kişinin dişine zarar verirse, onun da dişi çekilir.” Bu bizde ‘’ dişe diş ‘’ olarak ifade bulmuştur.

Büyük  bir alim, filozof ve  hekim olan İbni Sina (980-1037) da dişleri temiz tutmanın önemini, diş ağrısının nedenlerini ve tedavilerini açıklamıştır.

 

Diş ağrısı için bazı ilaçlar ve otlar kullanmış, çene kırıklarının altın tellerle stabilize edilmesini önermiştir. Bir Hadis’te ise ‘’Bedene ızdırap çektirmenin günah olduğu‘’  buyrularak tedavi olmanın önemi vurgulanmıştır.

Eski bir eserde, İstanbul’da  diş çeken bir berberin  ilginç uygulamasından şöyle bahsedilir;  “Hastanın önüne  iri bir  nalbant  kıskacı  atılır. Dişinin ,bu iri  kıskaçla  çekileceğini zanneden  hastanın  korku ve telaşı had safhaya ulaşır, yaratılan bu  şaşkınlık anından istifade eden  berber,  kerpetenle  mahirane  bir hareketle dişi çeker.‘’

 

DİŞ HEKİMLİĞİNDE İLKLERE BİRKAÇ ÖRNEK

 

- Gizer’de  ( M.Ö. 2500 )  bir mumyanın kalıntıları arasında altın telle birleştirilmiş sol alt birinci ve üçüncü azı dişi bulunduran bir parçanın, bilinen ilk diş protezi olduğu iddia edilmiştir.

- MÖ 2750 Mısır’da Apseli bir dişin delindiğindiği, ilk diş hekimliği ameliyatını tasvir eden ilk rapor bulunmuştur.

- İlk köprü protezinin ise Fenikeliler tarafından yapıldığı muhtemel kabul edilmektedir.

- Galien, diş sinirini (pulpa)  ilk tanıyan kişidir.

- Tarihte gerçek ilk altın kuron 1598 yılında uygulanmıştır.

- Diş hekimliğine ait ilk kitap 1685 yılında İngiltere’de  ‘’ Charles Allen ‘’ ismindeki cerrahındır.

- 1678-1761  tarihleri arasında  Piere Fauchard  modern  diş hekimliğinin  kurucusudur.

- 19.yüzyıl, diş hekimliği mesleğinde de uzmanlık  alanları ortaya çıkmaya başlamıştır.

- İlk modern diş fırçası  1789  ‘da  ‘’ William Addis  ‘’  tarafından yapılmıştır.

-  Türkiye’deki  ilk Diş Hekimliği  1908 yılında  Maarif Nazırı  Emrullah  Efendi  döneminde, Tıp Fakültesi  dekanı  Cemil Topuzlu  tarafından kurulmuş ve yürütülmesi  ise Dr. Halit Şazi’ye  bırakılmıştır.

- İlk kadın diş hekimlerimiz Ayşe Şadiye ve Hatice Azra Hanım  1926 yılında mezun olmuştur.

- Türk Diş Hekimleri 1953’den itibaren  ‘’ Türk Tabipleri Birliği ‘’  çatısı altına alınmış.  1984 ‘de  ‘’ Türk Diş Hekimleri Birliği ‘’  ve buna bağlı olarak çalışan  ‘’ Diş Hekimleri Odaları kurulmuştur.

- Gaziantep Diş Hekimleri odası 3 Temmuz 1986 tarihinde kurulmuştur.