20 Milyar Dolar Kayıp mı Oluyor

20 Milyar Dolar Kayıp mı Oluyor

SANATDER Yön. Kur. Bşk. Dr. Erkan ÖZGÜN; ''Tüm dünyanın iştahını kabartan Sağlık Turizmi yaklaşık 240 milyar dolarlık limite ulaştı.''

 

Tüm dünyanın iştahını kabartan Sağlık Turizmi yaklaşık 240 milyar dolarlık limite ulaştı. Sağlık hizmet sunumunda; artan çeşitlilik, yaşlı rehabilitasyon hizmetlerindeki gelişmeler, modern teknolojik cihazlar ve yapay zekâ tabanlı artan özellikli cerrahi işlem talepleri, nitelikli personel eksikliği yine artan maliyetler nedeniyle düşük maliyetli tedavi amaçlı hasta seyahatlerini gündeme getirmiştir. Türkiye sağlık turizmi alanında en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasına girerek, Sağlık Hizmet ihracatında tüm dünyada ilk 10 ülke içinde yer almayı başarmıştır. 

Öte yandan ucuz ve hızlı internet sayesinde reklamlarla hizmete kolay erişme, uluslararası havayolu şirketlerinin rekabetiyle birlikte gelen ucuz taşımacılık, gelişmekte olan ülkelerde yaşanan kur farklılıkları, mali politikaların sağlık turizmini daha fazla desteklenmesi, dünya genelinde saç nakli için başka bir ülkeye gidenlerin sayısında hızlı bir artışa neden olmuştur. Sağlık turizmi alanında gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere uygun fiyatlar nedeniyle bir hasta akışı olduğu bilinse de bu alanda uluslararası bir otoritenin boşluğu rakamların speküle edilmesine neden olmaktadır.

 

20 MİLYAR DOLAR HAYAL Mİ?

Saç nakil alanında her ne kadar sistematik bir veri olmasa da TURSAB tarafından 2022 yılında Türkiye’ye 1.200.000 bin civarında kişinin saç nakli için geldiği ifade edilmiş, bu kişilerin Türkiye ekonomisine yaklaşık 5 milyar USD ile hatırı sayılır ölçüde bir para aktardıkları tahmin edilmektedir. Türkiye’de yıllık saç nakli sayısına bakıldığında dünya lideri ve bir fenomeni olmasının haklı bir gururu olduğu izlenmektedir. Yine; Kültür ve Turizm Bakanımız, Türkiye’nin 2023 itibariyle sağlık turizminde hedefinin, tüm dünyada dolaşan toplam 240 milyar dolarlık pastadan 3 milyon hasta ve 20 milyar dolar almak olduğunu beyan etmiştir. Gerçekten bu rakamlar ülkemiz için hayal değil.

Ülkemiz açısından bir yandan saç naklini Türk sağlık turizminin lokomotifi durumuna getirse de hala birçok riski içinde barındırmaktadır. Ruhsatsız merkezlerin denetim zorluğu, milyar dolarlık pastadan pay almak isteyen birtakım eğitimi eksik kişilerin bilimsel standartlardan uzak davranışları sebebiyle, ülkemizin sağlık turizmindeki uluslararası itibarını zedeleyerek dünyada saç naklinde bir numara olan konumuna, kusursuz bir tehdit oluşturmaktadır.

 

 

SAÇ NAKLİ TRANSPLANTASYON DERNEĞİ (SANATDER)

Saç Nakli Transplantasyon Derneği; bu alanda ülke payını 20 milyar dolar seviyelerine taşıyacak yetişmiş hekim ve diğer yardımcı sağlık personeli eksikliğini tamamlamak, Sağlık Bakanlığımıza faaliyetlerinde destek vermek maksadıyla 05.09.2022 tarihinde Dr. Erkan ÖZGÜN önderliğinde kurulmuştur. Dernek sadece tıp hekimlerinden oluşmakta olup, tüm yayın ve eğitimler alanlarında uzmanlaşmış profesörlerden oluşan Bilimsel Danışma Kurulu gözetiminde sağlayan, sadece ülkemiz değil tüm dünyada benzersiz olmaya aday bir organizasyondur. 

 

İNTERNETİN YARATTIĞI KİRLİ TIP ORTAMI 

Yurtdışından Türkiye’ye gelmek isteyen saç nakli hastalarının büyük bölümünün ilk faydalandığı kaynak olan internet illegal çalışan merkezler için önemli fırsatlar sunarken, internet üzerinden saç nakil merkezi arayan kişiler için ise tehdit haline gelebiliyor. İnternette yapılan gerçekdışı yorumlar ve ucuz fiyatlar, illegal işlem yapan işletmelerin yayınladıkları birkaç kaliteli video ile birleşince tüketici manipülasyona hazır hale gelirken,” Sağlık Turizmi” gibi önemli bir silahı olan Türkiye’nin bu silahı kendine doğrultmasına neden oluyor.

Türk doktorlar bir yandan ISHRS ve AHRS gibi saç naklinde otorite sayılabilecek organizasyonlarda önemli görevler üstlenirken, öte yandan hem ulusal hem de uluslararası basında sıkça yer almaya başlayan, hiçbir tıbbi eğitimi olmamasına rağmen sayıları giderek artan, doktor çalıştırmadıkları için oldukça ucuza iş yapan yasadışı merkezlere ait haberler ülkemize duyulan güveni zedelemektedir.  

 

 

YASAL OLMAYAN SAÇ NAKLİ MERKEZLERİNİN ARKASINDA YATAN NEDENLER NELER?

İnternetin sağladığı imkanlar ile bu illegal işletmelerin tüketiciye kolay şekilde yakınlaşabilmesi, sosyal medyadan faydalanarak kolay şekilde isimlerini sektör dışında yer alan birçok oyuncuyu cezbediyor. Özellikle Hindistan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerin hem saç nakil fiyatları bazında hem de internet ortamında giderek görünürlüklerinin artması sebebiyle Türk sağlık turizmi yara almaya devam edecek gibi görünmektedir.  

Saç Nakli Transplantasyon Derneği olarak ülkemizin 2023 hedeflerine katkı koymak, sağlık çalışanlarına gerek teorik gerekse yüz yüze pratik eğitim vermeye devam edecektir. Tüm sağlık profesyonellerini bu alanda çalışmalarımıza destek vermek, güçlerimizi ülkemizin geleceği için  çalışmak üzere derneğimize davet ediyoruz. 

Saygılarımızla,

 

 



Anahtar Kelimeler: Milyar Dolar Kayıp Oluyor
Mahmut cengiz
4.05.2023 22:19:10
Kesinlikle katılıyorum sağlık bakanlığı onay onaylı medikal estetik hekimi olarak 7 yoldıyıldır saç ekiminde aktif olarak hizmet vermekteyim hekim arkadaşlar birlikte güçlü bir şekilde sahiplenerek merdivenaltı çalışan yerleri inaktif hale getirmemiz lazım

Musa kaya
5.05.2023 23:47:23
Çok doğru bir faaliyet, bu alanda kalite ve güven boşluğunu,eğitim eksikliğini dolduracağını düşünüyorum.