Yeni Kilis Devlet Hastanesi’nin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor

Yeni Kilis Devlet Hastanesi’nin inşaatı tüm hızıyla devam ediyor

Kilis, çok yakında hem Kilislilere hem de bölgedeki Suriyeli mültecilere son teknolojiyle temel sağlık hizmetleri sunacak 337 yataklı yeni hastaneye ev sahipliği yapan bir kent haline gelecek.

Kilis, çok yakında hem Kilislilere hem de bölgedeki Suriyeli mültecilere son teknolojiyle temel sağlık hizmetleri sunacak 337 yataklı yeni hastaneye ev sahipliği yapan bir kent haline gelecek.

 

Mayıs 2019’da başlayan Yeni Kilis Devlet Hastanesi’nin inşaatı, bölgenin ihtiyacına Ekim 2021 itibariyle cevap verebilmek amacıyla maksimum hızda devam ediyor. Hastane, 337 yatan hastaya hizmet vermeye yönelik sunacağı tesislere ek olarak, ayakta tedavi ve acil servis hizmeti sağlayacak ve çeşitli disiplinlerde özel tedavi imkanını sunacaktır.

 

Bu çalışma, Türkiye'de son yıllarda Suriyeli mültecilerin Kilis'e kitlesel göç hareketleri nedeniyle mevcut yerel sağlık hizmetleri üzerinde oluşan baskıyı azaltmak amacıyla AB’nin Türkiye'deki Mülteciler için AB Mali Yardım Programı (FRİT) aracılığıyla Avrupa Birliği'nden (AB) alınan 50 milyon Avro fon ile finanse edilen bir girişimdir.

 

Kilis projesi, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (CEB) işbirliğiyle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanmaktadır. CEB, AB fonunu yönetmek ve hastanenin inşaat ve teçhizatla donatılma sürecini izlemekle görevlendirilirken, Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı yeni tesisin inşaat, teçhizat

sürecinden ve gelecekte de işletilmesinden sorumludur. Kilis belediyesi ise yeni hastanenin mevcut belediye hizmet altyapısına bağlanmasını sağlayacaktır.

 

Dr. Mahmut Arık, Kilis İl Sağlık Müdürü:

“Kilis’te hizmet sağlayan sağlık kuruluşlarının sayısısağlık hizmetine duyulan mevcut ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor”

“2011’den bu yana Suriye’de yaşanan olaylar nedeniyle sınır bölgelerindeki kentlerin nüfus yoğunluğu önemli ölçüde artmıştır. Kilis il merkezinin nüfusu 101.000 kişi iken, Suriyeli mülteci nüfusu 116.000’dir. Bu nedenle Kilis sakinleri için hizmet sağlayan sağlık kuruluşlarının sayısısağlık hizmetine duyulan mevcut ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalıyor. Halihazırda inşaat aşamasında olan hastane 300’ü aşkın yatak kapasitesine ve sağlanan hizmetler açısından çok büyük bir kapasiteye sahip olacaktır.

Suriye sınırından gelen kişilerin akut problemleri var ve vakaların çoğu travma ve fiziksel yaralanma vakası. Ayrıca Covid-19 vakalarının sayısı arttıkça sağlık hizmetlerinin üzerindeki yük de artıyor. Yeni hastaneyi bir an önce hizmete açabileceğimizi umuyoruz. Geçtiğimiz yıl inşaat işlerinin yaklaşık 50si tamamlandı. 2021 Ekim ayı itibariyle hastanenin faaliyete geçeceğini umuyorum. Her halükarda, inşaatımıza tüm hızıyla devam ediyoruz.”

 

Recep Arslan, Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Kontrol Amiri

“Ekim 2021’de inşaatı tamamlamayı hedefliyoruz”

“Toplam inşaat 3 ana bloktan oluşmaktadır: Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yaklaşık 5500 metrekare, çok katlı otopark yaklaşık 16.000 metrekare, 19 Bloktan oluşan ana hastane ise 77.000 metrekaredir.

Toplam inşaat alanı 99.000 metrekaredir, ancak toplamı 100.000 metrekaredir diyebiliriz çünkü ilaveten birkaç teknik ünite daha inşa edeceğiz.

19 Bloklu ana hastanemizin kaba inşaatı tamamlanmıştır. Bugüne kadar fiziksel inşaatın yaklaşık 50’sini tamamladık. ADSM binası ile çok katlı otoparkın inşaatı ise 80 oranında tamamlanmıştır. . Ekim 2021’de inşaatı tamamlamayı hedefliyoruz.

 

EK BİLGİLER Hastanenin Özellikleri

 

Tam Teşekküllü Tanı Teşhis ve Tedavi

Kilis Devlet Hastanesi, poliklinik ve acil servis hizmetleri, kapsamlı görüntüleme sistemleri ve klinik laboratuvarları, ameliyathaneleri, yapılandırılmış yoğun bakım üniteleri ve yüksek yatak kapasitesi ile kaliteli sağlık hizmeti sunacaktır.

 

Donanımlı Acil Servis Ünitesi

Acil Servis Ünitesi, tüm acil vakalar konusunda 7/24 multidisipliner hizmet sağlayacaktır.

 

21 Poliklinik

Ağız ve Diş Sağlığı, Dermatoloji/Cildiye, Pediatri/Çocuk Hastalıkları, Çocuk Cerrahisi, Enfeksiyon Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Genel Cerrahi, Göğüs HastalıklarıGöğüs Cerrahisi, Göz Hastalıkları, Hemodiyaliz, Dahiliye, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz, Plastik Cerrahi, Nöroloji, Ortopedi ve Travmatoloji, Üroloji, Beslenme ve Diyetetik.

 

Kapsamlı Görüntüleme Sistemleri ile Güçlü Tanı ve Teşhis

Hastane, MR cihazı, 10 röntgen odası, mamografi ve tomografi odaları ve yedi ultrason odası dahil olmak üzere teşhis konusunda verimli sonuçlar için gelişmiş düzeyde sağlık teknolojileriyle donatılacaktır.

 

Klinik Laboratuvar

Dünya standartlarında biyokimya laboratuvarı ile doğru tanı ve teşhis sağlanacaktır.

 

Yapılandırılmış Yoğun Bakım Ünitesi

7 yoğun bakım tecrit yatak kapasitesi de dahil olmak üzere, toplamda yoğun bakımda 98, çocuk yoğun bakımda 13 ve yeni doğan yoğun bakımda 36 yatak kapasitesi bulunan hastane, kapsamlı ve yapılandırılmış hizmet sunacaktır.

 

Hasta Odaları

Hastanede 13 süit oda ve 9 diyaliz odasına ek olarak 67 tek yataklı ve 124 iki yataklı oda yer alacaktır. Tüm hasta odalarında banyo bulunacaktır.