Üreticiler ciddi zararda!

Üreticiler ciddi zararda!

Kaplan, hayvancılık sektöründeki sorunların pandemi ile birlikte daha da derinleştiğinin altını çizerek, girdi maliyetlerinden, ithal hayvan politikasına; dışa bağımlı üretimden, süt ve yem paritesinin düşüşüne kadar sektörün bir?

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, hayvancılık sektöründeki sorunların pandemi ile birlikte daha da derinleştiğinin altını çizerek, girdi maliyetlerinden, ithal hayvan politikasına; dışa bağımlı üretimden, süt ve yem paritesinin düşüşüne kadar sektörün birçok sorununa dikkat çekti.  2007 yılından itibaren devam eden ithal hayvan politikasının yerli üreticiye ciddi zarar verdiğini söyleyen CHP’li Kaplan, “Et randımanın yüksek oluşu sebebiyle tercih edilen ithal hayvanlar, yerli besicinin satışına engel oluyor. Hayvanı yarı fiyatına bile satamayan besici “Satış yeri için bile ücret ödüyoruz. Hayvanlar elimizde kalıyor” diye şikâyet ediyor” dedi. “Yerli üreticiye zarar veren bir başka unsurunda da sürekli olarak artan girdi maliyetlerine rağmen verilen desteklerde son iki yıldır herhangi bir artış yapılmamasıdır” diyen Kaplan,  zor şartlarda üretimini sürdürmeye çalışan üreticilerin birçoğunun bu şartlarda üretime devam edemeyerek sektörden çekildiğini ve devletin üreticisini desteklemesi gerektiğini söyledi.

 

MERALAR VE OTLAKLAR ÜCRETSİZ OLMALI

 

Hayvancılıkta girdi maliyetinin en büyük kısmını yemin oluşturduğunu ve ülkemizde de döviz endeksli olan yem maliyetinin sürekli arttığını kaydeden milletvekili, yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 60 arttığını ve bunun karşısında et ve süt fiyatlarındaki artışın yüzde 18 ile yüzde 20 arasında kaldığını söyledi. Süt ve yem paritesinin sürekli düşmekte olduğunu söyleyen Milletvekili, “Üretici kar edemiyor. 1 litre süt fiyatının en azından 1 buçuk kilo yem alabilmesi gerekir. Ancak bugün ülkemizde 1 litre süt ile ancak 1 kilo 50 gram yem alınabiliyor. Üretimin devam edebilmesi için ithal yem politikalarına son verilmeli ve mera ve otlaklar ücretsiz olmalıdır” dedi.

 

SEKTÖRDEKİ SORUNLAR TÜKETİCİYE ZAM OLARAK YANSIYOR

 

Üreticilerin uzun zamandır çözülmeyen sorunlarının tüketiciye de yansıması ağır oldu diyen Milletvekili, “Üretim maliyetleri artarken, üretici satış fiyatları aynı seyrediyor. Zararına yapılan bir üretim düşünülemez. Haliyle kazanamayan üretici hayvanları kesime göndermek zorunda kalıyor. Üretimin azalmasıyla da et ve süt fiyatlarında artış kaçınılmaz oluyor. Bu da tüketiciye zam olarak yansıyor” dedi. (gaziantep27.net)



Anahtar Kelimeler: Üreticiler ciddi zararda!