Üretici ile market arasında 4 kat fark

Üretici ile market arasında 4 kat fark

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuzda üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 kata yaklaştığını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, temmuzda üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 kata yaklaştığını belirterek, şunları söyledi:

 

“Patlıcan 3.6, salatalık 3.2, kabak 3.1, nohut ve maydanoz 3 kat fazla fiyatla tüketiciye satılmaktadır. Üreticide 1.22 TL olan patlıcan markette 4.38 TL’ye, 1.40 TL olan salatalık 4.43’ye, 1.41 TL olan kabak 4.31 TL’ye, 4.35 TL olan nohut 13.70 TL’ye ve 60 kuruş olan maydanoz 1.80 TL’ye satılıyor. Üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 259.02 ile patlıcanda görülmektedir. Patlıcanı, yüzde 216.43 ile salatalık, yüzde 205.67 ile kabak, yüzde 200.46 ile nohut ve yüzde 200 maydanoz ile takip etmektedir. Temmuzda markette 26, üreticide 17 üründe fiyat artışı; markette 9, üreticide 9 üründe fiyat düşüşü gerçekleşti. Markette ve üreticide 7 üründe  fiyat değişmedi.”

 

Temmuzda markette en fazla fiyat artışının yüzde 57.33 ile karpuzda görüldüğünü bildiren Bayraktar, en fazla fiyat düşüşünün yüzde 16.61 ile çilekte yaşandığını söyledi.

 

Bayraktar, üreticide fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 32.9 ile patates, en fazla fiyat artışının yüzde 290.24 ile kuru soğan olduğunu belirtti. Patates, maydanoz, şeftalide fiyat düşüşünün hasadın yoğunlaşmasından kaynaklandığına işaret eden Bayraktar, kuru soğandaki artışın ise kuraklıktan dolayı yeterli ürün olmaması ve talepteki artış nedeniyle gerçekleştiğine  değindi.

 

Kuraklık uyarısı

 

Ziraat odalarının yangından zarar gören çiftçilerin acil ihtiyaçlarını gidermek üzere seferber olduğunu dile getiren Bayraktar, şunları söyledi:

 

“Üretici ülkelerden ucuz buğday, et, süt ve diğer ürünleri temin etme imkanımız bir süre sonra ya kalmayacak, ya da yüksek maliyetlere almak zorunda kalacağız. Bu ülkelerden sadece ürün ithalatı değil, gıda enflasyonu da ithal etmiş olacağız. Kuraklık bize asla unutmamamız gereken bir gerçeği öğretti; elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.”(mynet)