Türkiye’nin Yüzde 6’sı..!

Türkiye’nin Yüzde 6’sı..!

Türkiye’de 20 Mayıs günü 972 koronavirüs vakası gerçekleşirken, bunun 52’si, yani yüzde 6’sı Gaziantep’te. Ülkemizde vaka sayısı azalırken, Gaziantep ilk kez bir günde 50’nin üzerinde vaka gördü.

Test sayısının ilk kez 700’e yaklaştığıbir günde, vaka sayısının 50’nin üzerinde olması, “Demek ki Gaziantep’te daha fazla test yapılsa, vaka sayısı çok daha fazla olacak” yorumlarını da beraberinde getirdi.

Gaziantep’te özellikle Vali Davut Gül başta olmak üzere kent bürokrasisi ve sağlık camiasının yoğun çabalarına, vaka sayısı korkutucu boyutlara ulaşmaya devam ediyor. Gaziantep, 20 Mayıs günü en fazla 52 rakamı ile vakanın görüldüğü günü yaşadı. Türkiye’de vakalar azalırken, Gaziantep’te artması ise endişe verici boyutlara ulaştı.

 

İLK KEZ 50’NİN ÜZERİNDE

Gaziantep’te, ilk kez 20 Mart’ta görülen koronavirüs vakası, tam iki ay sonra, yani 20 Mayıs’ta pik noktasına ulaştı. 20 Mayıs günü Gaziantep’te günlük vaka oranı ilk kez 50’nin üzerine çıkıp 52 rakamını gördü. Bu rakam Gaziantep bir günde görülen en fazla vaka artış rakamı. Gaziantep’te böylece toplam vaka sayısı da 1250 olurken, toplam vefat sayısı 17, iyileşen sayısı 560, yoğun bakımdaki hasta sayısı 19, entube hasta ise 3.

 

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 6’SI

Türkiye genelinde 20 Mayıs günü toplam 972 vaka görülürken, Gaziantep’te aynı gün 52 vaka tespit edilerek, Türkiye’deki toplam vakaların yüzde 6’sı Gaziantep’te gerçekleşti.  Ülke genelinde hızla inişe geçen vaka sayılarının, Gaziantep’te ise tam tersine artışa geçmesi endişe verici boyutlara taşındı.

 

TEST ÇOĞALDI, VAKA ARTTI

Vakaların başlığı günden 20 Mayıs’a kadar günde 30 ile 40 vaka arasında görülen sayının bir anda 50’yi geçmesinde ise yapılan tanı testindeki artışın büyük rol oynadığını rakamlar ortaya koyuyor. Daha önce ortalama 400 ile 500 test yapılan Gaziantep’te, 20 Mayıs tarihinde ilk kez 600’un üzerinde test gerçekleşti. 694 testten 52’si pozitif çıktı. Bu gelişme, “Gaziantep’te daha fazla test yapılsa, çok daha fazla vatandaşta koronavirüs tespit edilebilir” yorumlarını da beraberinde getirdi.

 

KURALLARA UYAN ÇOK AZ

Gaziantep’te, Türkiye’nin tersine vaka sayısındaki artışın en büyük nedeni, kurallara uyan vatandaşların çok az olması. Hem normal günlerde, hem de sokağa çıkma yasağı olan günlerde Gaziantep’te özellikle kırsallarda yasaklara çok az uyulduğu göze çarpıyor. Gaziantep’te kurallara uyulmaması, cezalara da yansımış durumda. Türkiye genelinde koronavirüs kurallarına uyulmaması nedeniyle yazılan cezaların yarısından fazlasının Gaziantep’te yazılması, vatandaşların kurullara uymadığını ortaya koyuyor.

 

MASKE ZORUNLULUĞU VAR AMA…

Gaziantep’te vakaların hızla artması üzerine, İl Hıfzısıhha Kurulu, kent genelinde maske zorunluluğu getirmişti. Ancak, şehir merkezinde dahi bazı vatandaşların halen maske takmadıkları, sosyal mesafe kurallarına uymadıkları gözlerden kaçmıyor. Bu gelişmeler, koronavirüs açısından Gaziantep’in önündeki günlerin daha da zor olacağını ortaya koyuyor.

 

BELEDİYELERDEN EŞ ZAMANLI UYARI

Koronavirüs nedeniyle alınan tüm tedbirlere rağmen, Gaziantep sokaklarında iki gündün görülen büyük yoğunluk, yetkili kurumları harekete geçirdi. İl Pandemi Kurulu toplantısında önemli kararlar alınıp kamuoyuna duyulurken, buna rağmen vatandaşların akın akın sokağa çıkmaları üzerine, bu kez eşzamanlı olarak Büyükşehir, Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri, ayrı ayrı gönderdikleri SMS’ler ile vatandaşları sokağa çıkmamaya, çıkmak zorunda kalanların da maske takma zorunluluğu bulunduğu ve kalabalık ortamlardan uzak durmaları uyarısında bulundu. 

 

Gaziantep'te işte bugünün tablosu:

Vaka sayısı: 52 (toplam 1250)

İyileşen hasta sayısı :22 (toplam 560)

Yoğun bakım: 19 (20 Mayıs 2020)

Sağlıkçı:7 (20 Mayıs 2020)

Entübe:3 (20 Mayıs 2020)

Vefat: 1 (toplam 17)

Test: 694 (20 Mayıs 2020)

Toplam vefat: 17