Türkiye’nin 5’inci çift kol nakli başarıyla gerçekleşti

Türkiye’nin 5’inci çift kol nakli başarıyla gerçekleşti

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde Türkiye’nin 5’üncü kol nakli gerçekleşti. Beyin ölümü gerçekleşen Şamil Şahin’in tüm organları yakınları tarafından bağışlandı. Şahin’in kolları 34 yaşındaki Yavuz Ayılmazdır’a nak

Akdeniz Üniversitesi organ ve uzuv naklinde adından söz ettirmeye devam ediyor. 9 yaşında Kars’ta oyun oynarken meydana gelen dinamit patlamasında kollarını kaybeden Yavuz Ayılmazdır’ın 27 yıldır nakil bekliyordu. Beyin ölümü gerçekleşen Şamil Şahin’in tüm organlarının yakınları tarafından bağışlanmasının ardından Ayılmazdır, nakil için İstanbul’dan Antalya’ya geldi.

 

 

Prof. Dr. Ömer Özkan, Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyon saat 02.00’de başladı. Ayılmazdır, nakil öncesi, “Bütün rüyalarım gerçek oluyor. 27 yıldır dua ediyordum. Türkiye’nin Ömer Özkan gibi bir değeri var. Onun değerini herkes bilsin. İki koluma kavuşacağım.” dedi.

 

14 SAAT SÜRDÜ

 

Türkiye’nin 5’inci çift kol nakli 14 saat sürdü. Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Ömer Özkan, “Yoğun bakımda tedavisi sürecek” dedi. Ayılmazdır’ın yakınları ise nakilin ardından mutluluklarını dile getirdi.

 

 

7 KİŞİYE HAYAT VERDİ

 

Beyin ölümü gerçekleştikten sonra tüm organları ve uzuvları bağışlanan Şamil Şahin’in iki böbreği ve iki korneası ve karaciğeri Akdeniz Üniversitesi’ndeki organ bekleyen hastalara can ve ışık oldu. Akciğer’i ise Ankara’ya gönderildi. Böylece Şamil Şahin’in bağışlanan uzuv ve organları 7 kişide hayat oldu.(Erdoğan Öztürk/sabah)

 

*****

 

İlk Çift Kol Nakli

 

Türkiye’de İlk Kez Çift Kol Nakli Yapılan Cihan Topal, 13 Gün Sonra Eşinin Gözyaşları Arasında Yürüdü.

 

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi- Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından, geçen 26 Eylül’de Türkiye’nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal, nakilden 13 gün sonra, eşi Fatma Topal’ın gözyaşları arasında ilk kez ayağa kalkıp yürüdü. Ameliyatı gerçekleştiren Doç.Dr. Ömer Özkan ve eşinin yardımıyla dün öğleden sonra ayağa kalkıp ameliyattan sonraki ilk adımlarını atan Topal’ın oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Ameliyattan iki hafta sonra ayağa kalkan Cihan Topal’da beklenildiği gibi baş dönmesi ve göz kararması olmaması sevindirdi.

 

Ekip başkanı Doç.Dr. Özkan, Topal’ın sağlık durumuyla ilgili şunları söyledi:’Çok sağlıklı, korktuğumuz olmadı, ayağa kalktığında baş dönmesi yaşanmadı. Cihan’a, fizik tedaviye de başladık. Şu ana kadar iki seans tedavi aldı. Bu kan dolaşımının hızlanmasını sağlamak amacıyla yapılıyor. Parmaklarda hissiyatın çok daha ileri tedavilerden sonra olacağını bekliyoruz. Her şey yolunda. Ekip olarak Cihan’ın bir an evvel fonksiyonlarını yerine getirecek kollarına kavuşması için çalışıyoruz.öHeyecanını bir türlü yenemediğini söyleyen Cihan Topal ise, ôHeyecandan ayaklarım titredi. Ameliyattan sonra ilk kez ayağa kalkmanın, yardımlarla ilk adımı atmanın heyecanını yaşadım. Her şey yolunda gidiyor. Doktorlarım her anımı takip ediyorlar. Sevinç gözyaşları döküyorum. Sürekli Allah’ıma şükrediyorum. Yavrumun elinden tutmayı, eşimle el ele gezmeyi hayal ediyorum. Bir de kazadan sonra yaşamını yitiren 23 yaşındaki evladının kollarını bana bağışlayan Fatih Demirel’in annesinin ellerini öpmek istiyorumö diye konuştu.Aydın’daki trafik kazasında hayatını kaybeden Fatih Demirel’in iki kolu, geçen 26 Eylül günü, Akdeniz Üniversitesi’nde Doç.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından Türkiye’de ilk kez yapılan ve 7 saat süren ameliyatla, iş kazasında her iki kolunu dirsek hizasından kaybeden Cihan Topal’a nakledilmişti.

 

 

Çift kol nakliyle hayata tutundu

 

33 yaşındaki Cihan Topal, 2008 yılında tarlada çalışırken iki kolunu sılaj makinasına kaptırdı. Kolları dirseğe yakın bölgeden kopan Topal’a iki yıl sonra, Milas’taki bir trafik kazasında hayatını kaybeden bir gencin kolları nakledildi. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin yaptığı Türkiye’nin ilk çift kol nakli ameliyatı başarılı sonuçlandı.

 

Topal nakil sonrası duygularını şöyle anlatıyor:

 

“Hastanede uyuttuklarında ellerim yoktu. Uyandırıldığımda iki elim vardı. Hiç garipsemedim; sevinçten, mutluluktan ağladım”

 

Sekiz yıllık evli olan Topal sıkıntılı günleri geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor. Kollarını güçlendirmek için fizik tedaviye devam eden Cihan Topal, artık günlük ihtiyaçlarını tek başına karşılayabiliyor. Saçlarını tarıyor, araba kullanıyor. Ama onu en çok mutlu eden kızının ellerinden yeniden tutabilmek:

 

“Kollarımı kaybedince ilk altı ay hiçbir şey yapamadım. Kızımın elinden tutamıyordum. Bu benim için en büyük acıydı. Hayatım altüst olmuştu. Daha sonra yavaş yavaş kendimce teknikler bulup yaşamımı kolaylaştırmaya başladım. Başka da çarem yoktu. Ancak en büyük isteğim, tekrar kollarıma sahip olmak ve kızımı elinden tutup parka götürmekti. Araştırmaya başladım. Dünyada kol naklinin yapıldığını öğrenince ben de başvurdum. Nakil için aranınca çok şaşırdım. Başarılı geçen ameliyatla da eski halime çok şükür döndüm. İstediklerimi de yerine getirmeye başladım.”

 

Topal, Türkiye’de 300 hastanın çift kol nakli beklediğini söylüyor. Yüzü dahil tüm organlarını bağışladığını anlatan Topal, organ bağışının önemine dikkat çekiyor:

 

“Yaşadığım olayın ardından hayatımı organ bağışına teşviğe adadım. Kimsenin başına bir şey gelmez diye bir durum yok. Herkes, her an nakil için bir organa ihtiyaç duyabilir. Organ bağışının artması için elimden geleni yapıyorum. Hastanelerin, il sağlık müdürlüklerinin davetlisi olarak katıldığım toplantılarda halkı bilgilendiriyorum. Toplumdaki organ bağışıyla ilgili yanlış kanıları ortadan kaldırmaya çalışıyorum. Ben şanslıydım, sağlığıma kavuştum ancak benim gibi organ bekleyen yüzlerce hasta var. Benimle aynı durumdaki hastalarla sürekli görüşüyorum. İki kolun olmaması zor. Onlara umut olmaya çalışıyorum, hayata küsmemelerini tavsiye ediyorum. Önemli olan halkımızın duyarlı olması. Bağışçı olduğu an bu nakiller yapılacaktır. Ne kadar çok organ bağışı yapılırsa o kadar hayat kurtulacaktır.”

 

‘Aile onayına gerek olmamalı’

 

Mevcut düzenlemelere göre kişi organlarını bağışlasa da ailesinin onayı olmadan nakil yapılamıyor. Topal aile onayına bakılmaması gerektiğini görüşünde:

 

“Aile onayı aranmazsa nakiller daha da fazlalaşır. Sağken bağışlamışsın, niye öldükten sonra aileye soruyorlar. Dinen sakıncalı diye bağışa izin vermeyen birçok aile var. Toplumun ilgisizliği de var. Bunlar durumu daha da zorlaştırıyor. Bağışlar artmalı ki Türkiye’de nakiller de istenen seviyeye gelebilsin. Hayata küsenlerin yüzleri gülsün.”

 

 

4’üncü çift kol nakli Antalya’da yapıldı

 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde, 4’üncü çift kol nakli 25 yaşındaki Yusuf Oğuz Şimşek’e yapıldı. Operasyon yaklaşık 6 saat sürdü. AÜ Hastanesi, şimdiye kadar yaptığı yüz, bacak ve kol nakilleriyle dünyaya adını duyuran bir bilim ve eğitim kurumu haline geldi.

 

Türkiye’nin 4’üncü çit kol nakli, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde Yusuf Oğuz Şimşek’e (25) yapıldı. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, aynı bölümün Anabilim Dalı Başkanı olan eşi Prof. Dr. Özlenen Özkan ile ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyat, 6 saat sürdü.

 

AÜ Hastanesi yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen erkek hastanın kalp, böbrekleri, kornea, karaciğeri ile uzuvları bağışlandı. Ailenin uzuv bağışında bulunduğunu açıklaması üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan, eşi Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi, yaklaşık 4 saat süren operasyonla bağışlanan kolları aldı. Prof. Dr. Özkan ve ekibi tetkiklerin ardından, 2015 yılında güneş paneli tamiri yaparken elektrik akımına kapılıp çift kolunu kaybeden Yusuf Oğuz Şimşek’i nakil için çağırdı.

 

NAKİL 6 SAAT SÜRDÜ

 

Antalya’da oturan Yusuf Oğuz Şimşek, tetkiklerin ardından dün gece nakil için ameliyata alındı. Prof. Dr. Özkan ve 25 kişilik ekibi, dün gece nakil operasyonuna başladı. Türkiye’nin ilk uzuv nakillerini yaparak dünya tıp tarihine isimlerini yazdıran deneyimli ekip, yaklaşık 6 saat süren operasyonla Şimşek’e çift kol naklini gerçekleştirdi.

 

YOĞUN BAKIMA ALINDI

 

Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibin yaptığı nakil sonrasında Yusuf Oğuz Şimşek, yoğun bakımda tedaviye alındı. Şimşek’in herhangi bir komplikasyon olmaması halinde 10 gün içinde normal servise alınması bekleniyor.

 

ORGANLARINI BAĞIŞLAMIŞ

 

Adı açıklanmayan ve dün beyin ölümü gerçekleşen erkek donörün, 1.5 ay önce organlarının bağışlanmasına dair vasiyet bıraktığı, üzerinden de organ bağış kaydı çıktığı belirtildi.

 

 

Çift kol nakli için Almanya’dan Türkiye’ye geldi

 

Almanya’da 4 yıl önce menenjitin bir türü olan Meningokok hastalığı nedeniyle böbrekleri iflas eden, iki kolu ve ayaklarını kaybeden Beyza Doğan (24), annesinden nakledilen böbrekle yaşama tutundu. Çift kol nakli olmak için Antalya’ya gelip muayene olan Doğan, bekleme sırasına kaydoldu.

 

Köln’de yaşayan diş teknisyeni Beyza Doğan, 4 yıl önce Meningokok hastalığına yakalandı. Devamında gelişen kan zehirlenmesi sonucu böbrekleri iflas eden Doğan, kollarını ve ayaklarını da kaybetti. Almanya’da annesi Mihriban Doğan’ın (54) iki yıl önce bağışladığı böbrekle yeniden hayata tutunan Beyza Doğan, çift kol nakli olmak için araştırma yaptı.

 

BEKLEME SIRASINA KAYDOLDU

 

Beyza Doğan, aynı zamanda aile doktorları olan Antalya Kepez Belediyesi Tıp Merkezi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Yılmaz’ın yönlendirmesiyle Antalya’ya gelerek, çift kol ve yüz nakilleriyle dünyaca tanınan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ile görüştü. Beyza Doğan, yapılan çeşitli testlerin ardından çift kol nakli olmak için kadavradan bağış bekleme sırasına dahil oldu.

 

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Levent Yılmaz, hastası Beyza Doğan’ı uzun süredir takip ettiğini ve periyodik kontrollerini üstlendiğini belirtti. Dr. Yılmaz, “Hasta Almanya’da daha önce talihsiz bir şekilde yakalandığı Meningokok hastalığı nedeniyle alt ve üst ekstremite kaybına uğramış. Hatta bu nedenle böbreklerini de kaybetti ve neticesinde Almanya’da canlı vericiden transplantasyon yaptırmak zorunda kaldı. Hastanın kontrolleri esnasında çoklu uzuv nakilleri için en uygun yerin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olduğunu düşündüm. Prof. Dr. Ömer Özkan hocamız ile görüştüm” dedi.

 

NAKİL İÇİN İSTEKLİ

 

Prof. Dr. Ömer Özkan ise Beyza Doğan’ın muayenelerini yaptıklarını belirterek, “Beyza geçirdiği bir hastalığa bağlı ekstremitelerini kaybediyor. Bu hastalığa bağlı olarak damarları tutuluyor ve doku kayıpları, maalesef ekstremite kayıpları görülüyor. Şükür ki hayatına devam etmiş. Ama kollarını ve bacaklarını kaybettiği için ekstremite nakilleri gerekiyor. Şu anda protezlerini kullanıyor. Hayatını devam ettiriyor ama belli sıkıntıları var. Ekstremite nakilleri için şu anda motive, istekli görünüyor. Endikasyonlar için de uygun bir hasta. Testleri yapıldı. Yapılan testlerde şu an için sıkıntı görülmüyor. Fakat kısa zamanda karara varılabilecek durum yok. Birkaç kez daha testleri yapılacak. Uygun görüldüğünde listeye alınacak. Uygun bağışçı bulunduğunda bu hasta için nakil yönünden bir engel görülmüyor şu an için” diye konuştu.

 

20 HASTA YÜZ NAKLİ İÇİN BEKLİYOR

 

Prof. Dr. Ömer Özkan, 2010 yılında ilk çift kol naklini, 2012 yılında ise ilk tam yüz naklini gerçekleştirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Özkan, bu operasyonlardan sonra AÜ Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde 20 hastanın yüz, 43 hastanın çift kol nakli için bağışçı beklediğini kaydetti. Yüz nakli için bekleyen hastalardan 5’inin psikolojik ve vücut değerleri açısından her an nakil olabilecek seviyede olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Özkan, “5 yüz nakli, 3 çift kol nakli yapan tecrübeli bir ekimiz var. Türkiye, Fransa’dan sonra dünyada en fazla yüz nakli yapılan ikinci ülke. Her an yüz ve kol nakillerine girmek için hazırız” dedi.

 

GÜZEL HABERİ HEYECANLA BEKLİYORUM

 

Beyza Doğan ise yaşadıklarını yavaş yavaş atlattığını söyledi. Pozitif olmaya çaba gösterdiğini aktaran Doğan, “İlk günden beri çift kol naklini araştırdım. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi ve doktorlarının bu alanda en iyisi olduğunu anladım. Antalya’da çift kol nakli olmak, dünyaca ünlü merkezde nakil olmayı hayal ediyorum. Ömer Özkan hocam, çok deneyimli bu konuda. Çok mutlu oldum heyecanla bekliyorum güzel haberlerini. Tek hayalim bir an önce uygun bir donör bulunup ameliyat olmak” diye konuştu.