Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Türk Eczacıları Birliğinden Aşı Açıklaması

Türk Eczacıları Birliğinden Aşı Açıklaması

Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından yapılan açıklamada “Toplum bağışıklığına giden yolu kısaltmak adına mümkün olduğunca farklı aşının ülkemizde uygulanması gerekmektedir” dendi.

Türk Eczacıları Birliği (TEB), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı yürütülen aşı çalışmalarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu.

 

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 

“Ülke bazında örneklere bakacak olursak 38 milyonluk nüfusu olan Kanada, 266 milyon dozluk aşı için 6 şirketle anlaşmaya vardı. Bu veriler, Kanada’nın yaptığı anlaşmalarla nüfusunun dört katına yetecek kadar aşıyı garanti altına almış olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra İngiltere’nin nüfusunun yaklaşık 3 katına, Avustralya’nın ise nüfusunun 2 katından fazlasına yetecek aşıyı satın alacak anlaşmaları yaptığı biliniyor.

 

Bir toplumda salgının sona erebilmesi için nüfusun belirli oranının aşılanması gerekiyor. Kovid-19’da toplum bağışıklığını yakalamak için gereken aşılama oranının ne olduğu henüz bilinmiyor. Ancak bilim insanları Türkiye’de en az 55-60 milyon civarında kişiye aşı uygulanması ile salgının kontrol altına alınabilineceğini öngörüyor.

 

Ancak, toplum bağışıklığına giden yolu kısaltmak adına mümkün olduğunca farklı aşının ülkemizde uygulanması gerekmektedir. Bu noktada Kovid-19 aşısında tek bir ilaç şirketine bağlı kalınmaması, aşı temininde farklı alternatiflerin değerlendirilmesi önemli ve öncelikli bir strateji olarak değerlendirilmelidir.”