'Türk Işını' iddiasına DTO'dan tepki

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır’da korona virüs tedavisi gören bir hastaya, 'Dünyada ilk defa Türk ışını tedavisi uygulandı” şeklinde yapılan açıklamaya tepki gösterdi: Bilimsel alanda 'dünyada ilk kez’ vb iddialarla açıklama

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin ile Gazi Üniversitesi’nden Hikmet Selçuk Gedik’in birlikte yaptığı ‘Türk Işınıyla tedavisiyle koronalı bir hastanın testi negatife döndürüldü” açıklamasına Diyarbakır Tabip Odası’ndan (DTO) tepki geldi. DTO’dan yapılan açıklamada “Salgın giderek yayılmakta ilken Diyarbakır’daki yetkilileri popülist yaklaşımlardan ziyade epidemiyolojik veriler ışığında halk sağlığının biliminin gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz” denildi.

 

GAYRI CİDDİ AÇIKLAMALAR

 

Salgın tehlikesinin devam ettiğine dikkat çeken DTO açıklamasında şu ifadelere yer verildi: Salgın tehlikesinin devam ettiği Pandemi koşullarında bilim insanları ve tıp mensuplarının tedavi arayışları da yurttaşların beklentisi de olağandır. Bilimsel yaklaşımların evrensel metodolojisi ve uygulamaya geçme süreçleri bilinmektedir.

Bilimsel alanda ‘dünyada ilk kez’ vb iddialarla açıklama basına değil, bilimsel ortama yapılır. Bu süreçlerin ardından insana uygulama yapabilmek için gerekli fazlar geçilmiş ve etik sorumluluklar yerine getirilmiş olmalıdır.

Kamu otoritesi de bilim insanları da bilimsel yaklaşımın gerektirdiği hassasiyetleri gözeterek hareket etmelidir. Böylece yurttaşların doğru bilgilendirilmesi ve bilimsel ortamın düzeyinin korunması sağlanabilir.

Özellikle pandemi sürecinde benzerini daha önce de gördüğümüz magazinel ve gayrıciddi açıklamalardan kaçınmayı halk sağlığına dönük bir sorumluluk ve görev sayıyoruz.

Salgın giderek yayilmakta ilken Diyarbakır’daki yetkilileri popülist yaklaşımlardan ziyade epidemiyolojik veriler ışığında halk sağlığının biliminin gereklerini yerine getirmeye davet ediyoruz.”

 

NE OLMUŞTU?

 

Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Doktor Cihan Tekin, Gazi Üniversitesi’nden Hikmet Selçuk Gedik tarafından geliştirilen yöntem hakkında basına demeç vermiş, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde korona virüsü tedavisi gören bir hastanın, Türk Işın Tedavisi Yöntemi ile testinin negatife döndüğünü duyurmuştu.

Tekin, yaptığı açıklamada, “Bugün, Diyarbakır, Türkiye ve dünya için gurur verici bir tablo için burada toplandık. Bugün ilk defa Gazi Üniversitesi hocalarımızdan Hikmet Selçuk Gedik ile bir aradaydık. Kendisi tarafından geliştirilen ve dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemi bugün ilk defa Diyarbakır’da bir hasta üzerinde uygulama fırsatı bulduk. Türk Işını tedavisi projesini ilk defa uyguladık. Yoğun bakımda korona virüsü tedavisi gören hastanın korona virüsü test sonucu negatife döndü. Bu güzel haberi buradan tüm Türkiye’ye, dünyaya duyurmak Diyarbakır adına gurur verici bir tablo” ifadelerini kullanmıştı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr Erkan Baysal da, “Hastamız 46 yaşında erkek bir hasta. Ayın 25’inde yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı şikayetiyle geldi. Yapılan PCR testi de Covid-19 testi pozitif gelince hastamızı yoğun bakıma yatırdık. Sonra gerekli istişareleri yaptıktan sonra hastamızın Türk Işını tedavisine uygun olduğunu tespit ettik. Tedavi yöntemini uyguladık” demişti.(gazeteduvar)