TTB'den 'programda dans eden doktora inceleme' iddialarına yanıt

TTB

Türk Tabipleri Birliği, Seda Sayan'ın programına konuk olan ve dans eden doktor hakkında inceleme başlatıldığı iddialarına yanıt verdi. TTB, 'Hekimlerin hekimlik mesleğinden doğan yükümlülük ve etik ilkelerle uyumlu mesleki uygulamasın?

Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) şikayet başvurusu olduğunda oda tüzel kişiliğinin şikayeti inceleyip kendi yetkisi ile vereceği karara dayanan benzer nitelikteki yazı örneği ile birlikte şikayetler ilgili odalara iletilmektedir.

 

Her gün yapılan 50-60 civarında benzer iç yazışmadan biri, hekimin televizyon programında dans etmesi ile ilgili olduğu izlenimi verecek şekilde haberlere yansımıştır. Gerek TTB gerekse tabip odaları, hekimlerin hekimlik mesleğinden doğan yükümlülük ve etik ilkelerle uyumlu mesleki uygulamasını denetleme yetkisine sahip olup; bunun dışında “dans etmesi” gibi özel yaşamına ilişkin bir değerlendirmede bulunmaz.

 

Hekimlik mesleğinden doğan yükümlülük ve etik ilkelerle uyumlu mesleki uygulamanın ihlali yönünde bir iddia ve şikayet olduğunda da TTB, tabip odalarının soruşturma açıp açmayacağını, açacaksa hangi maddelerden soruşturma açacağını değil; tıbbi deontoloji ve etik ilkeler yönünden değerlendirme yapılması talebini iletir. Karar verici merci, oda tüzel kişiliğidir.

 

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

 

 

Seda Sayan'ın konuğu Kalp ve Damar Cerrahının dansı olay oldu.

 

Star TV ekranların hafta içi her gün yayınlanan Sabahın Sultanı Seda Sayan programı, son bölümü ile izleyenlerini coşturdu. Birbirinden farklı konuların işlendiği programa konuk olarak, Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Banu Küçükpolat katıldı. Hastalardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından program kapanışı, Dr. Küçükpolat’ın dansı ile yapıldı.

 

Dakikalarca hastalardan gelen soruları yanıtlayan Dr. Küçükpolat, orkestranın müziğe başlaması ile oynamaya başladı.

 

DAKİKALARCA DANS ETTİ

 

Seda Sayan bir kenara geçip alkış tutarken, kendisini müziğin ritmine kaptıran Dr. Küçükpolat dakikalarca sahnede dans etti. Kırmızı elbisesi ve ışıltılı topuklu ayakkabıları ile beğenileri üzerine toplayan Dr. Küçükpolat, dansı ile de ilgi çekti. Stüdyo, Dr. Küçükpolat’ı dansı ile hareketlendi.

 

Dr. Küçükpolat adına Ekşi Sözlük’te “Seda Sayan’la hunharca göbek atan operatör doktor” başlığı kısa sürede gündem oldu.(haber3.com)

 

 

 

TTB’den Seda Sayan’ın programına konuk olan Opr. Dr. Banu Küçükpolat’a inceleme talebi

 

Sabahın Sultanı Seda Sayan programına çıkarak dans etmesiyle gündem olan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Banu Küçükpolat’a Türk Tabipleri Birliği’nden inceleme talebi geldi.

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Op. Dr. Küçükpolat hakkında inceleme talebinde bulundu.

 

TTB’den inceleme talebi

 

TTB tarafından Tabip Odası Başkanlığına gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

 

“Sabahın Sultanı Seda Sayan” adlı televizyon programında konuk olan Op. Dr. Banu Küçükpolat’ın tıbbi deontoloji ve hekimlik meslek etiği kuralları ışığında disiplin işlemleri yönünden değerlendirilmesini ve sonucundan tarafımıza ve ilgililerine bilgi verilmesini bekleriz.”

 

 

Fatih Altaylı: Göbek atan doktor değil de ev hanımı olsa garibimize gidecek miydi?

 

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Seda Sayan’ın programında dans eden Dr. Banu Küçükpolat’la ilgili olarak “Doktor değil de başka bir meslekten olsa, ne bileyim mesela ev hanımı olsa garibimize gidecek miydi? Hayır” dedi.

Habertürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, ‘İnsan sağlığı ile oynayanlara bakın’ başlıklı yazısında ilk olarak Seda Sayan’ın televizyon programına katılan Dr. Banu Küçükpolat’ın mesleğiyle ilgili konuşmalardan sonra sunucuyla birlikte dans ettiğini hatırlattı.

“Daha doğrusu göbek atmaya başlıyordu ama ne göbek atmak. Güle güle izledim videoyu ve bu görüntüleri bana yollayan dostuma ‘Hakikaten doktor mu?’ diye sordum. ‘Hakikaten doktormuş’ yanıtını aldım” ifadesini kullanan Altaylı, şöyle devam etti:

“Ne yalan söyleyeyim şaşırdım. Fakat sonra şaşırdığıma utandım. Niye ‘Doktor mu?’ diye sorma ihtiyacı duyuyordum ki! Doktor da olabilirdi, atom mühendisi de, belediye otobüsü şoförü de ya da başka bir mesleğin mensubu da… Kime neydi! Doktorların dans etme, göbek atma, eğlenme, gülme hakkı yok muydu!

 

‘Göbek atan Banu Küçütpolat ev hanımı olsa garibimize gidecek miydi?’

Hangi meslek gruplarının göbek atabileceğine, gerdan kıvırabileceğine ilişkin bir yönetmelik mi vardı! Evet alışılmadık bir durumdu belki ama ortada bir suç, bir ayıp yoktu. Göbek atan Banu Küçütpolat doktor değil de başka bir meslekten olsa, ne bileyim mesela ev hanımı olsa garibimize gidecek miydi! Hayır.

Peki ev kadınları göbek atabilir doktor kadınlar atamaz mıydı! Konulara aslında kökten yanlış bakıyorduk. Bir insanın mesleğini, işini, görevini ciddi yapıp yapmadığına değil, görev tanımına göre hayatın diğer alanlarındaki ciddiyetine göre değerlendiriyorduk.

Kötü bir doktor olması, toplumu yanlış bilgilendiriyor olması ama bunu ciddi bir ifade ile yapıyor olması halinde bir tepki göstermeyecekti kimse. Ama işini gayet iyi yapıp, buna karşın işi ile çok da ilgisi olmayan bir konuda göbek atma konusunda mahir olmasına tepki gösteriliyordu.”

Altaylı, ardından Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) gelen tepkiyi değerlendirdi. TTB Merkez Konseyi üyesi Prof. Dr. Vedat Bulut’un resmi bir yazıyla Dr. Banu Küçükpolat’ı İstanbul Tabip Odası’na şikayet ettiğini anlatan Altaylı, şunları kaydetti:

“Şikayet yazısında Küçütpolat’ın hekimlik ile ilgili hangi hataları ve yanlış söylemleri yaptığı belirtilmediği için benim anladığım, başka nedenler öne sürülecek olsa da, şikayetin nedeni göbek atmış olması.

Ben de de Sayın Vedat Bulut’a sormak isterim. Hocam, hekimler eğlenemez mi! Sizin işiniz doktorların mesleki yeterliklerini veya yetersizliklerini göz önüne almak mı yoksa eğlence anlayışlarını mı! Ortalıkta onca soytarı hekimim diye cirit atıp, insanların hayatı ile oynarken ses çıkarmayıp, kendi kendine oynayan bir doktor mu hedefiniz?

‘Siz dans etmediniz mi, hiç göbek atmadınız mı?’

Hastaların canını tehlikeye atan mı kötü doktor sizde, yoksa işini iyi yapıp sonra göbek atan mı! Hangisi soruşturulmalı? Siz dans etmediniz mi, hiç göbek atmadınız mı! Atmadıysanız atın. Rahatlarsınız! Sonra da gerçekten mesleği ayaklar altına alan, insanların canıyla oynayan, sağlığı ile oynayan, cüzdanı ile oynayan hekim kılığındaki soytarılarla ve edepsizlerle uğraşmaya başlarsınız.”(tr.sputniknews.com)