Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Teis: Raporlu Hastalar İlaçlarını Eczanelerden Doğrudan Alamıyor!

Teis: Raporlu Hastalar İlaçlarını Eczanelerden Doğrudan Alamıyor!

14 Mart 2020 tarihinden itibariyle raporlu hastalar ilaçlarını eczanelerden reçetesiz alabiliyorken, 9 Temmuz da SGK tarafından yapılan düzenlenme ile e-nabız sisteminde kronik hastalık kaydı olmayan 18 yaş üstü ile 65 yaş altı hastalar ila

14 Mart 2020 tarihinden itibariyle raporlu hastalar ilaçlarını eczanelerden reçetesiz alabiliyorken, 9 Temmuz da SGK tarafından yapılan düzenlenme ile e-nabız sisteminde kronik hastalık kaydı olmayan 18 yaş üstü ile 65 yaş altı hastalar ilaçlarını alamayacak.

 

Söz konusu düzenlemeye dayanak olan T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 14500235-403.99 sayılı Genelgesinde yer alan “18 yaş altı ve 65 yaş üstü kişiler ile kronik hastalık nedeniyle idari izinli sayılan kişilerin raporları ikinci bir talimata kadar geçerli olup, bu kişilerin kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçları, tıbbi malzemeleri ve hasta altı bezleri sağlık kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden temin edilebilmeye devam edilecektir.” hükmüne dayanarak “2020/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Hükmünce İdari İzinli Sayılacak Kamu Çalışanlarının Kronik Hastalıkları Listesi”nde yer alan hastalığı olmayan kamu çalışanı olsun olmasın herkes bu düzenlemeden etkilenmiş durumda.

 

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sistem üzerinde önceden duyuru yapılmaksızın uygulamaya geçen yeni düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu söyleyerek, “Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükmüne aykırı bir düzenleme olmakla beraber uygulamada da birçok sorunu beraberinde getirecek ve hasta mağduriyetleri yaşanacak” diyerek açıklamasını şöyle sürdürdü:

 

65 YAŞINDAKİNE İLAÇ VEREBİLİYORUZ AMA 64 YAŞINDAKİ ALAMIYOR.

 “SGK’nın kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç temini uygulamasında yapılan bu değişiklik hasta mağduriyeti doğuracaktır. 18 yaş üstü ile 65 yaş altı olan yani 19 yaş ile 64 yaş arası olan vatandaşlar, raporlu ilaçlarını hastaneye gidip yazdırmak zorunda kalacak. Yaşadığımız Pandemi sürecinde hastaneler ise belli sayıda hasta kabul ediyor. Vatandaşlar Covid 19 virüsünden korunayım derken raporlu ilaçlarını alamadıkları için sağlık problemleri yaşayacaklar. Eczanelerimize gelen 65 yaşındaki vatandaşa raporlu ilaçlarını verebileceğiz ama 64 yaşındaki kronik hasta vatandaşın aynı hastalık için ilaçlarını veremiyoruz.Bu düzenleme bir an önce düzeltilmelidir.

 

KURUMUN HANGİ RAPORU KABUL ETTİĞİ BELLİ DEĞİL.

Ayrıca bazı hastalıklar örneğin hipertansiyon raporlu hastaların raporları kabul edilmiyor.Örneğin ;hastanın hipertansiyonu ve raporu var, SGK raporlu ilaçlarını vermemize müsaade etmiyor.E-nabızdan kontrol ettiğimizde hastanın ” Raporlarım sayfasında rapor mevcut iken kronik hastalıklar sayfasında cumhurbaşkanlığı 2020/8 e uygun rapor yok diyor” 

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile idari izinli sayılacak kronik hastalığı olan kamu çalışanlarının listedeki hastalıkları için yapılmış bir düzenlemeyi tüm sigortalılara uygulamak hem hastalar açısından hem de sağlık kuruluşları açısından içinden çıkılması güç sorunlar yaşanmasına neden olacaktır.

 

SORUN, SOSYAL GÜVENLİK URUMUNUN BAŞLATTIĞI YENİ UYGULAMADA

TEİS olarak eczanelerimize gelen “kronik hastalığı için raporu bulunan” vatandaşlarımızın ilaç alamamaları bizlerden değil kurumun başlattığı yeni uygulamadan kaynaklanmaktadır. Raporlu ilaçların reçetesiz verilmesi uygulamasının kısıtlama olmaksızın “418 kronik hastalıklarda reçetesiz ilaç tedavisi” uyarı kodu ile eczanelerce yapıldığı haliyle devamı bir an önce yeniden sağlanmalıdır.”