Sahada karşılık bulacak yeni bir düzenleme yapılmalı

Sahada karşılık bulacak yeni bir düzenleme yapılmalı

Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının düştüğü tespitini yaparken, hak ettikleri ücreti alamadıklarını altını çizdi ve ekledi: “Döner Sermaye Sistemi revize edilme

Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarının düştüğü tespitini yaparken, hak ettikleri ücreti alamadıklarını altını çizdi ve ekledi: “Döner Sermaye Sistemi revize edilmeli, sahada karşılık bulacak yeni bir düzenleme yapılmalı”.

 

Hiçbir sağlık çalışanına fazladan bir kuruş fazla ücret ödenmeyecek

“Ek ödemelerin tavandan yapılması için bir genelge yayınlandı. Ama bu ek ödemeyi vatandaşlarımızın yanı sıra kamu çalışanları da yanlış anladı” diyen Kazak, “COVİD-19 nedeniyle hastanelerin gelirleri hasta gelmemesi nedeniyle düşmüş durumda. Dolayısıyla bir sağlık çalışanı aylık 1000 lira döner sermaye alması gerekirken, hiç almıyor. Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelge ile döner sermayeden para alanların önünü açarken, bu sistem tüm sağlık çalışanlarını değil, pandemi ile branş bazında mücadele edenleri kapsıyor. Hiçbir sağlık çalışanına fazladan bir kuruş fazla ücret ödenmeyecek. Türk Sağlık Sen olarak, Nisan ayından beri bunun yanlış olduğunu dile getirdik” ifadelerini kullandı.

 

Sağlık Bakanlığı çağrımıza kulak vermeli

Başkan Kazak, “Sağlık Bakanlığı’nın çağrımıza kulak vermeli ve yanlıştan bir an önce dönmeli. Döner Sermaye Sistemi sadeleştirilecek, herkese tek ödeme adı altında ödeme yapılacak. Çözüm çok basit. Döner Sermaye Yönetmeliğinin çıkması için bakanlık bir yıl bekledi. Tüm çalışanların yarasına merhem olacak bir yönetmelik çıkması beklerken, yayınlanan genelge adil değil, hiçbir yaraya da merhem olmadı” şeklinde açıklamada bulundu.

 

Sadece hak ettiğimiz ücretin verilmesini talep ediyoruz

Zor şartlar altında pandemi ile mücadele edildiğini kaydeden Kazak, “Çalışanların ne kadar zorlu şartlarda çalıştığına sosyal medyada, TV’lerde hatta çevremizde görebiliyoruz. O nedenle moral ve motivasyonlar yüksek tutulmalı ki çalışanlarda gönül rahatlığıyla hizmet edebilsin. Sadece hak ettiğimiz ücretin verilmesini talep ediyor ve istiyoruz. Bu verilirken de hak, adalet ve hakkaniyet ölçüsünde verilsin. Sesimize kulak versinler” ifadelerini kullandı.

 

Şiddet Yasası’nın hiç faydası olmadı

Sağlıkçılara yönelik son zamanlarda artan şiddet olaylarına değinen Türk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıkçıları korumaya yönelik TBMM’de düzenlemeler yapıldı, fakat gelinen noktada hiçbir caydırıcılığının olmadığını görüyoruz. Vatandaşın birisi sudan sebepler ile sağlık kurumunu tarumar ediyor, çalışanları darp ediyor, daha sonra ise serbest bırakılıyor. Bu tür insanların acil olmadığı müddetçe sosyal güvenlik kapsamı dışında tutulması, para ile hizmet almasının yanı sıra ağır cezalara çarptırılmaları gerekiyor. Hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştürecek bir sistem getirirsen olacağı bu. Kamu çalışanları arasında en itibarsızlaştırılan meslek konumundayız. Şiddet Yasası’nın hiç faydası olmadı desek yalan söylemiş olmayız. O nedenle revize edilmeli.” (Hüseyin Karataş/gaziantepsabah)