Sağlık turizminde STK’ların gücü

Sağlık turizminde STK’ların gücü

Sağlık turizmi dernekleri 10 yıl önce sağlık turizmi yapmaya uygun olduğu düşünülen, sağlık turizmi yapmak isteyen şehirlerde bir avuç gönüllü tarafından kuruldu.

Sağlık turizmi dernekleri 10 yıl önce sağlık turizmi yapmaya uygun olduğu düşünülen, sağlık turizmi yapmak isteyen şehirlerde bir avuç gönüllü tarafından kuruldu.

 

“ Türkiye’ye sağlık için kim gelir”, “ Neden gelsinler?” söylemlerini sıkça duyan bu gönüllüler kendi şehir aktörlerinden bazen destek alarak, bazen almadan şehirleri ve ülkeleri için gayret ettiler.

 

Bu arada diğer şehirlerdeki sağlık turizmi dernekleriyle çeşitli vesilelerle bir araya gelerek sağlık turizmi konusunda sorunları, çözümleri, olması gerekenleri açıklıkla defalarca tartıştılar, raporladılar ilgili kurum, birim, bakanlar ve bakanlıklara anlattılar.

 

Zaman ve emek harcayarak ve ilk yıllarda akın akın yabancı hasta gelmeyeceğini bilerek, yani sürecin zorlu olduğunu bilerek yurt içi ve dışı sağlık turizmi ve turizm, medikal fuarlarına katıldılar. Fuarlara düzenli katılan kurumlar fuara katılmanın avantajını yaşadılar. İlgili yurt dışı fuar sonrası bağlantılarını değerlendirebilenler bu gün farklı bir noktadalar.

 

Sadece fuar değil, yurt dışı ziyaretler, ofisler, alım heyeti misafir etme gibi ekonomi bakanlığının alana verdiği destekleri değerlendiren kurumlar faydasını gördüler.

 

İLK STK YAPILANMASI

 

2005 yılında Sayın Dr. Dursun Aydın tarafından kurulan Türkiye Sağlık Turizmi Derneği bu günkü sağlık turizmi derneklerinin ilham kaynağıdır. Dr. Aydın, 2010 yılında Sağlık Turizmi Koordinatörü, 2012 yılında Sağlık Turizmi Daire Başkanı oldu.

 

Bu gün geldiğimiz noktada 40-50 sağlık turizmi derneği olduğunu biliyoruz. Ayrıca Sayın Emin Çakmak ‘ın kurucu başkan olduğu Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi Derneği (THTC) ve Dr. Tevfik Yazan’ın başkanlığını yaptığı Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) diğer sağlık turizmi derneklerini kendi çatıları altında toplatıp, daima dirsek teması ve paydaşlık yaparak bu alana bütünsel olarak son derece önemli katkıda bulundular ve bulunmaya devam ediyorlar. Her iki oluşum da son derece değerli. THTC daha önce kurulduğu için alana emeği daha fazla ve gayretleri sektör görüyor ve biliyor. Bu konudaki her çalışma bir sonrakini kolaylaştırıp, destek olup, motive ediyor.

 

KOCAELİ SAĞLIK TURİZMİ DERNEĞİ

 

Diğer şehirlerin sağlık turizmi dernekleri ilk kurulduklarında önce kendi şehirlerine sağlık turizmini anlatmaya çalıştılar. Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği olarak biz de Kocaeli’ ye, Kocaeli’ de sağlık turizmi olabileceğini anlatıp ilgili çevreleri ikna etmeye çalıştık. THTC ve TURSAF’ dan daima destek aldık. Bu gün Kocaeli’ de sağlık turizmi kapsamında yabancı hastalar tedavi görüyorlar ve Kocaeli’nin önü bu konuda açık ve dernek olarak yapılacak çok işimiz var. Sağlık turizmi derneği bulunan diğer şehirler de benzer durumda.

 

THTC’ nin yurt dışında ve içinde her fuarda sağlık turizmini anlatması, Sayın Emin Çakmak’ın bu konuda gayretini sektör görüyor ve biliyor.

 

Geçtiğimiz günlerde 10. Yılını kutlayan Bursa Sağlık Turizmi Derneği’nin düzenlediği “Pandemi Sonrası Sağlık Turizmi Vizyonu “ konulu toplantıda konuşmacılar sağlık, kültür ve turizm bakanlığı ve ilgili kurumlardan gelen ve sağlık turizmi sektörünün içinde olup farklı sağlık turizminin farklı konularıyla ilgilenen konuşmacılar aslında 10 yılın bir özetini yapmış oldular.

 

Sağlık turizminde gelinen nokta anlatılırken birçok konuda sağlık turizmi derneklerinin ısrarcı taleplerinin ne kadar etkili olduğunu fark ettim. Diyebiliriz ki sağlık turizmi konusunda STK’nın gücü etkili oldu. Çünkü sağlık turizmi STK’ları ne yaptığını biliyordu.

 

Sözün özü; Bilinçli ve ısrarlı davranışlar faydalıdır. 

 

Öğr. Gör. Tümay MERCAN /KOU İletişim Fak./ Kocaeli Sağlık Turizmi Derneği Başkanı/ Yönetim/İletişim Danışmanı

(turkiyeturizm.com)