Sağlık Merkezleri Sağlıksız Ortamda!

Sağlık Merkezleri Sağlıksız Ortamda!

Gaziantep- Kilis Tabip Odası ve Gaziantep Aile Hekimliği Derneği, Aile sağlığı merkezlerde yaşanan sıkıntıyı gündeme getirdi.

Aile Hekimlerinin ve sağlık çalışanlarının Aile Sağlığı Merkezlerinde sağlıksız koşullarda hizmet verdiğini açıklayan yetkililer, “Yeterli uygunluktaki Aile Sağlığı Merkezi binalarında çalışmak, halkı risk taşımayan ortamlarda aşılamak istiyoruzHastalıklardan ve içinde olduğumuz salgının yarattığı risklerden kendimizi, beraber çalıştığımız ekip arkadaşlarımızı ve tabi ki hastalarımızı koruyabilmek için uygun şartları sağlayabileceğimiz, güvenli aile sağlığı merkezlerine ihtiyacımız var. Bu şartların sağlanabilmesi için sağlık bakanlığını göreve çağırıyoruz” dedi. 

 

SAĞLIK MERKEZLERİ TERCİH EDİLİYOR 

 

Gaziantep- Kilis Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu adına Dr. Gökçe Kolağası’nın yaptığı açıklamada Türkiye’de her 3 sağlık başvurusundan biri Aile Sağlığı Merkezlerine yapılıyor. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci, aile sağlığı merkezlerinin hastalarımızın daha kolay ulaşabileceği ve sağlık hizmeti alabileceği kurumlar olduğunu daha fazla fark ettirmiştir. Hastalarımız, aşılarını olmak için Aile Sağlığı Merkezlerini tercih ediyor. Bu durum, aile hekimliğinin hizmet binalarıyla ilgili halihazırda var olan sorunları daha görünür hale getirmiştir. Bilindiği üzere aile sağlığı merkezlerinin binaları sağlık müdürlüklerine, belediyelere veya şahsa ait olabilmekte, aile hekimleri kamu hizmeti verdikleri çalışma alanları için kira bedeli ödemektedir. Bu kira bedelleri de mülk sahibine göre keyfi belirlenmekte ve standardı bulunmamaktadır. 

 

SAĞLIKLI ORTAMDA HİZMET VERMEK İSTİYORUZ

 

Açıklamada, “Temel bakım ve alt yapı gerekleri de ne yazık ki aile hekimleri tarafından sağlanmaktadır. Kamu hizmeti verilen aile sağlığı merkezlerinin sağlık bakanlığı tarafından, fizik şartları, alt yapısı, bekleme alanları, havalandırması sağlanmış olarak yapılması ve bu merkezlerin güvenli ve sağlıklı ortamlarda hizmet vermesi sağlanmalıdır. Yeterli uygunluktaki Aile Sağlığı Merkezi binalarında çalışmak, halkı risk taşımayan ortamlarda aşılamak istiyoruz.

Hastalıklardan ve içinde olduğumuz salgının yarattığı risklerden kendimizi, beraber çalıştığımız ekip arkadaşlarımızı ve tabi ki hastalarımızı koruyabilmek için uygun şartları sağlayabileceğimiz, güvenli aile sağlığı merkezlerine ihtiyacımız var. Bu şartların sağlanabilmesi için sağlık bakanlığını göreve çağırıyoruz.

 

”ÇOK SAYIDA SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ“

 

Pandeminin başından beri çok sayıda sağlık çalışanını kaybettik. Çalışma ortamı, şartları, havalandırması, güvenliği sağlanabilseydi kayıplarımız daha az olacaktı. Süreç hala devam etmektedir. Daha fazla kayıp vermemek hem kendimizi hem de hastalarımızı koruyabilmek için uygun binalarda, uygun ekipmanla sağlık hizmeti vermek istiyoruz. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu,  7 Nisan 2021 günü  “Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Mekanları İçin Harekete Geçiyoruz” başlıklı kampanyasını başlattığını basın açıklaması ile duyurmuştur. Bu konuda görüşlerimizi paylaşmak ve çözüm önerileri üretmek adına sağlık bakanlığından randevu talep edilmiştir. Halen sağlık bakanlığı randevu talebimizi yanıtlamamıştır. Basın açıklaması ile başlayan süreçte 4 Mayıs salı günü “ASM binaları için ses veriyoruz” konulu, sağlık bakanlığı, meslek odaları, sendikalar ve derneklerin davetli olduğu çevrimiçi panel yapıldı. Kampanya, haziran ayına dek çeşitli etkinlikler yapılarak devam edecek, aşağıda belirtilen taleplerimiz yerine getirilmezse, sonuç alana dek farklı zamanlarda sürdürülecektir. Aile Sağlığı Merkezleri’nin yeterli uygunlukta ve eşit standartlarda olmasını sağlamak Sağlık Bakanlığı’nın görevidir. Aile Sağlığı Merkezleri, kamuya ait mekanlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan binalarda yeterli donanım sağlanarak inşa edilmelidir. Başta deprem güvenliği olmayan kamu binalarında hizmet veren aile sağlığı merkezleri Sağlık Bakanlığı tarafından güçlendirilmelidir. Hastalar ve sağlık çalışanları mağdur edilmeden yeniden inşa edilmelidir. Mobil sağlık hizmeti verilen kırsal bölgelerde Sağlık Bakanlığı tarafından uygun mekanlarda binalar yapılmalı ve donanım sağlanmalıdır.(gaziantep27.net)