“Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor

“Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu, Gaziantep’te günlük vaka sayısının bin 200 olduğunu açıkladı.

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu, Gaziantep’te günlük vaka sayısının bin 200 olduğunu açıkladı.  Oda yaptığı yazılı açıklamada: “Gaziantep ve Kilis ilimizde son bir haftadır vaka sayımız ciddi şekilde artmıştır. Covid-19 için ayrılan yoğun bakımlar ve servisler dolmuştur. Gaziantep için günlük Covid-19 PCR pozitif vaka sayımız 1200’lere çıkmış ve halkımız yoğun bakım için sıra bekler konuma gelmiştir. Her akşam yayınlanan turkuaz tablonun 60’ı Gaziantep iline ait ise diğer illerin verileri nerededir?” diye sordu.

 

Gaziantep-Kilis Tabip Odası Yönetim Kurulu yazılı açıklama yaparak, şu ifadeleri kullandı: “ Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor. “Hasta sayımız ve ağır hasta sayımız artıyor”, “Hastalık yayılıyor”,  “COVID-19 yayılıyor”,  “Ertelenmesi mümkün seyahatleri erteleyin”,  “Gün içinde hareketliliğinizi sınırlandırın”, Bu sözler Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya ait. Sayın Fahrettin Koca hastalık sayımız ve ağır hasta sayımız artıyor demesine rağmen ne yazık ki turkuaz tablomuzdaki veriler değişmemektedir.

 

Gaziantep ve Kilis ilimizde son bir haftadır vaka sayımız ciddi şekilde artmıştır. Covid-19 için ayrılan yoğun bakımlar ve servisler dolmuştur. Gaziantep için günlük Covid-19 PCR pozitif vaka sayımız 1200’lere çıkmış ve halkımız yoğun bakım için sıra bekler konuma gelmiştir. Her akşam yayınlanan turkuaz tablonun 60’ı Gaziantep iline ait ise diğer illerin verileri nerededir?

 

Kilis ilimizde geçen haftalara göre Covid-19 PCR pozitif  vaka sayımız 250  artış gerçekleşmiştir. Servisler doluluk oranına ulaşmış ve yoğun bakımlar dolmuştur.

 

Sağlık bir ekip işidir. Sahada aktif çalışan hekim, hemşire, hasta bakıcı, şöfor, güvenlik görevlileri ve diğer personeller yorulmuş ve tükenmiştir

 

Unutmayalım ki tabloya gerçek sayıları yansıtmadığınız müddetçe salgını durduramazsınız.

 

Unutmayalım ki sadece hastanelerde tedavi edici yöntemleri kullanarak, koruyucu sağlık hizmetlerini unutarak salgını durduramazsınız.

 

Unutmayalım ki pandemi bilgisi evrensel bir bilgi ve insanlığa dairdir. DSÖ standartlarında yayınlanmayan bilgilerin hepsi salgın ile olan mücadelenin yanlış gitmesine ve aksamasına neden olarak önlenebilir ölümlerin artmasına sebebiyet vermektedir. Bunun sorumlusu özveri ile çalışan sağlık çalışanları değildir.

 

Hastalık yayılıyor ve hastalık zinciri kırılamıyor.

 

Ölümleri azaltacak önlemler almalıyız.

 

Sağlık çalışanlarının en temel hakları olan yıllık izinleri, emeklilik ve istifa haklarını kaldırarak salgını kontrol altına alamayız.

 

Sağlık çalışanları hastalanıyor, tükeniyor ve her gün ölüyor….

 

Sağlık çalışanları olarak yüksek risk grubunda olmamıza rağmen rutin PCR testi yapılmamakta ve hastalandığımızda Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmemektedir. Riskli grup olamamıza rağmen aşı talebimiz karşılanmamaktadır.

 

Sağlık çalışanlarının nitelikli koruyu ekipman eksikliği halen devam etmektedir.

 

Gaziantep’te  Covid- 19 için boşalan ya da yeni açılan yataklar birkaç saat içinde dolmaktadır. Bunu nasıl engelleyeceğiz?

 

Hastanelerin doluluk oranlarının kapasitelerini aşmasından dolayı sağlığa erişilemediğinden ve sağlık hizmeti alınamadığından artan ölümlerin ve yükselen sağlıkta şiddet olaylarının sorumlusu hekimler ve sağlık çalışanları değildir.

 

Sadece vatandaşa sorumluluk verilerek, sağlık çalışanlarını tüketerek salgını kontrol altına almamız mümkün değildir.

 

İlimize ait durumu tüm açıklığı ile bilmeye; geldiğimiz aşamayı ve gidişatı tam olarak belirleyebilmek için doğru verilere ihtiyacımız vardır. Sağlık Bakanlığı ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’nü pandemi verilerini açıklamaya davet ediyoruz.  Şeffaf bir yönetim ile halkın salgın yönetimine daha fazla destek vereceğinden hiç kuşku yoktur. Polisiye ve dışlayıcı tedbirler değil sosyal destek sağlayarak uyum artırmalıdır.

 

“Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor” diyerek  Gaziantep- Kilis Tabip odası olarak meslektaşlarımızı, sağlık çalışanlarımızı ve halkımızı;  hastalanan, vefat eden ve tükenen sağlık çalışanlarımızın mevcut taleplerinin yerine getirilmesi için 11 Kasım’dan başlayarak pazar gününe kadar sürecek saat 21.00’de   1 dk’lık  ışık açıp kapama eylemine destek olmaya çağırıyoruz.

 

Unutmayalım ki sağlık çalışanları tükenirse sağlık sistemi de tükenir…” (gazianteppusula)