Pandemi Döneminde Diş Hekimliği

Pandemi Döneminde Diş Hekimliği

Dentlife Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimi Dt. Büşra POLAT ile pandemi döneminde ihmal edildiği için artan diş problemleri üzerine söyleşi yaptık.

Dentlife Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği hekimi Dt. Büşra POLAT ile pandemi döneminde ihmal edildiği için artan diş problemleri üzerine söyleşi yaptık:

 

 

—Diş tedavileri pandemi döneminde en çok gözardı edilen ve ertelenen tedaviler haline geldi.

 

Günlük yaşantımızı doğrudan etkileyen Covid-19, insanların ağız ve diş sağlığı kontrollerini ertelemesine yol açtı. Özellikle bireylerde bu dönemde en çok karşılaştığımız tablo; zorunlu ve acil olmayan tedavilerin ertelenmesi ; ağrı ve şişlik gibi dayanılmaz hale gelinceye kadar bekletilip ,gereksiz yere ağrı kesici ve antibiyotik alarak günün kurtarılması. Hastalar şu dönemde panikle özellikle diş hekimlerine gitmemeyi kendilerine bir önlem olarak görüyorlar. Ancak görmezden geldikleri önemli birşey var ki ; ertelenen basit ve rutin tedaviler sonrasında daha komplike ve daha uzun vadede çözülen problemler olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin; dolguyla restore edilebilecek bir diş, çürüğün ilerlemesiyle kanal tedavisine ve daha da çürüyüp çekime kadar gidebiliyor. Aldığımız anamnezde hastalar pandemiden önce veya pandemi başlangıcında ağzındaki çürüğü farkettiğini ancak varolan sebeplerden dolayı ertelediğini , sonradan bu hale geldiğini söylüyorlar ve kliniğe şiddetli ağrı veya şişlikle başvuruyorlar. Dolgusu düşen hastalar da aynı şekilde durumu erteleyerek kliniğe başvurma sürecini öteliyor ve geldiklerinde artık o diş dolgu veya kanal tedavisiyle restore edilemeyecek kadar madde kaybetmiş oluyor. Çekilmeyecek dişler maalesef zaman kaybından dolayı çekime gidiyor. Böylelikle hastalar hem maddi hem de manevi olarak ekstra yorulmuş oluyor.

 

—Özellikle düzenli olarak 6 ayda bir rutin diş temizliği yapılması periodontal sağlığımız için çok önemli.

 

Diş taşları hem dişlerimizin hem de diş etlerimizin en büyük düşmanıdır. Diştaşı varlığı, diş etlerinin çekilmesine , geri dönüşü olmayan kemik yıkımlarına ve sonrasında maalesef diş kayıplarına yol açmaktadır. Ayrıca bireylerde diş etlerinde kanamaya, çekilmeye, ağız kokusuna, renklenmiş ve sararmış dişlere ve buna bağlı olarak sosyal ortamda özgüvensiz bireylere sebep olmaktadır. Çok basit ve önemsiz olarak görülen diştaşı temizliği tedavisi, özellikle pandemi döneminde en geri plana atılan tedavilerden biri. Yayınlanan bir makaleye göre “Önceden hiçbir semptom vermediği halde aniden ölen kalp hastalarının 62’den fazlasında P. gingivalis ve A. actinomycetamcomitans gibi periodontal hastalıklara yol açan patojen bakterilerin damar lümenlerini tıkadığı ve infarktüse sebep olduğu görülmüştür. “ Bu yüzden periodontal sağlığın, kalp-damar sisteminin düzgün işlevselliğiyle çok yakın ilişkisi vardır. Bireyler özellikle pandemi döneminde nasıl el hijyenlerine dikkat ediyorlarsa ağız hijyenlerine de bir o kadar dikkat etmeleri gerektiğini unutmamalıdırlar.

 

  

—Hasta yoğunluğu çocuk ve 65 yaşüstü grupta!

 

Pandemi döneminde ebeveynler kendilerini ikinci plana atarak çocuklarının tedavilerini yaptırıyorlar. Sürekli evde kalan ve istemsizce dengesiz de beslenmeye başlayan çocuklar artan şekerli-karbonhidratlı besinlerin de etkisiyle daha fazla diş çürükleriyle karşımıza geliyorlar. Doğru iletişimle hem çocukları ağız ve diş sağlığı konusunda motive ediyoruz hem de tedavi sonrası çocukları cesaretlerinden dolayı ödüllendirerek bir sonraki muayenelere teşvik ediyoruz. Velilerimizi de mutlaka 6 ayda bir çocuklarını rutin muayeneye getirmeleri konusunda bilgilendiriyoruz.

65 yaşüstü hastalarımızda ise durum biraz daha farklı. Özellikle bağışıklığın en yüksek tutulması gereken yaş grubu olan 65 yaşüstü hastalarda doğru ve sağlıklı beslenme çok önemli. Dişleri veya protezi olmayan hastalar yeterli beslenememekte ve dirençleri düşmektedir. Pandemi döneminde 65 yaşüstü hastalarımıza doğru ve fonksiyonel protezler yaparak bağışıklıklarının düşmemesi için ekstra destek sağlıyoruz.

 

—Pandemide maksimum hijyen ve korumayla tüm önlemlerimizi alarak tedavilere devam ediyoruz.

 

Ekip olarak hem hastalarımızı hem de kendimizi korumak adına varolan sterilizasyon önlemlerimize yenilerini de ekleyerek hastalarımıza doğru ve güvenli tedaviler uyguluyoruz. Covid-19’un bulaş riskini , aldığımız önlemler sayesinde hem minimuma indirmeyi hedefliyor , hem de hastalarımıza güvenilir bir ortamda tedavi olma imkanı sağlıyoruz. Bunun için randevular arasında yarım saatlik aralıklar koyuyoruz ve bu aralıklarda yeterli havalandırma ve dezenfeksiyon işlemlerimizi uyguluyoruz. Böylece bir sonraki hastayı ve kendimizi hem havada kalan aerosollerden hem de ortamdaki bulaşıcı faktörlerden korumuş oluyoruz.

 

 

—Ağız ve diş sağlığı mutlaka genel sağlığımızı da etkiliyor.

 

Tüm bireyler için ağız ve diş sağlığının korunması, bekleyen tedavilerin yapılması, koruyucu ve fonksiyonel işlemlerin yapılması , protetik kontrollerin sağlanması, gerekli cerrahi işlemlerin yapılması ve hastaya sağlıklı bir ağız tayin edilmesi her zaman olduğu gibi pandemi döneminde de büyük önem arz ediyor.

Unutmayalım ki ; sağlıklı bir gülüş , özgüven ve motivasyon getirecek; beraberinde de artan mutlulukla birlikte yükselmiş bağışıklık kazandıracaktır.

 

—Dt. Büşra POLAT

1996 yılında 4 kardeşin 2.si olarak Gaziantep’te doğdum. İlkokul ve ortaokulumu 100. Yıl İlköğretim okulunda başarıyla tamamlayıp lise öğrenimimi Yasemin Erman Balsu Anadolu lisesinde bitirdim. Lisans eğitimimi Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği fakültesinde aldım.