Müzisyenler, sigortasız yevmiyesiz çalışıyor

Müzisyenler, sigortasız yevmiyesiz çalışıyor

Düğün sezonun açıldığını söyleyen Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Onurlu, düğün salonu fiyatlarının çok yüksek olduğunun altını çizdi.

Onurlu, “Kına ve düğünü birlikte yaptığınızda bir düğün salonunun fiyatı 20 bin liradan aşağı değil. Müzisyenlerimizde salonlarda bedava çalışıyor. Salon sahipleri 10-20 bin lirayı cebine koyarken, müzisyenlerde bahşişlerde eve gidiyorlar. Hiçbirinin sigortası yok, Kimlik Bildirim Kanunu’na uymuyorlar. Sigortasız, yevmiyesiz sadece alaturkaya çalışıyorlar. Sanatçılar yazı iyi değerlendirmeli ki kış mevsiminde rahat etsinler” dedi.

 

Düğün salonları devletten vergi kaçırıyor

 

Maliye’nin düğün salonlarını denetlemesi gerektiğini kaydeden Onurlu, “Vergi denetlenmeleri ile zabıtalar düğün salonlarına gidecekler, hangi düğünü veya kınayı kaç liraya vermişler, bunu inceleyecekler. Şu anda kentimizde 300 düğün salonu bulunmaktadır. 5 bin lira olan salonun fiyatı 10 bin lira, 10 bin lira olan salonun fiyatı ise 20 bin liraya yükselmiş durumda. Bu fırsatçılıktır. Bu kadar para kazanıyorlar, ancak kazandıkları para kadar vergi ödemiyorlar. Bu süreçte vergi denetlenmeleri daire oturmayacak, sahaya inecek, denetim yapacak. Çünkü bir ay 30 düğün yapılmış, ancak ay sonunda sadece 4 düğün yapılmış gibi gösteriyorlar, devletten vergi kaçırıyorlar” diye konuştu.

 

Kimlik Bildirim Kanun’una uyulmuyor

 

Kimlik Bildirim Kanunu’na uyulmadığını söyleyen Genel Başkan Onurlu, “Kimlik Bildirim Kanunu zorunludur. İçişleri Bakanlığı’nın 5442 Sayılı Yasa’da valiliklere gönderilen genelgelerde kimlik bildiriminin mutlaka olması lazım. Örneğin; otele gittiğiniz resepsiyona nasıl kimliğimizi verip, onlarda kolluk kuvvetlerine bildiriyorsa sanatçılar ve müzisyenler hangi salonda çalışıyorsa işverenin mutlaka emniyete bildirmesi gerekiyor. Müzisyenler Allah’a emanet yaşadıklarından kimlikleri bildirilmiyor, sigortaları yapılmıyor” açıklamasında bulundu.

 

Düğün salonları denetlenmeli

 

Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Onurlu, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Pandemi sürecinde 9 kurumun iş birliğinde ‘Müzik Susmasın’ projesi kapsamında 37 bin sanatçıya destek verildi. Devletin kasasında para vardı da ödedik, olmasaydı ödeyebilir miydik? Şehrimizde 300 düğün salonu var, ama bazılarının 4-5 salonu bulunuyor. Geçen günlerde bir kişi düğün ve kınayı birlikte 35 bin liraya kiralamış. Yazık değil mi? Bu asgari ücretlinin bir yıllık maaşının toplamı bile değil. Zaten 3-4 salona yaptırım uygulandığından diğer salonlar kendiliğinden faturalarını düzenlerler.” (Hüseyin Karataş/gaziantepsabah)