Mil-Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı İsmail Güneş Döner Sermaye Genel Bütçeden Ödensin Önerisinde Bulundu

Mil-Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı  İsmail Güneş Döner Sermaye Genel Bütçeden Ödensin Önerisinde Bulundu

Mevcut döner sermaye sistemi miadını çoktan doldurmuştur. Döner sermayeden genel bütçeye geçme zamanı gelmiş hatta geçmiştir.

Mevcut döner sermaye sistemi miadını çoktan doldurmuştur. Döner sermayeden genel bütçeye geçme zamanı gelmiş hatta geçmiştir.


Döner sermaye diye adlandırılan sistem hastaneye gelen hastalar için yapılan işlemlerin faturalandırılıp, SGK’dan tahsil edilmesi sonucu, her hastaneye kesilen faturaya göre ayrı ayrı ödenen, ödeneğin adıdır. Aslına bakarsanız adaletsiz döner sermayenin önüne geçmek çokta zor değil. SGK’da, Sağlık bakanlığıda aynı devletin kurumu ise böyle dolambaçlı yollara girmeye ne gerek var. Kıdem, derece ve kadro ünvanına uygun bir şekilde belirlenecek maaş için, döner sermaye bütçesi genel bütçedeye dahil edilsin, sağlık çalışanlarının maaşı tek kalemde her ayın 15’inde ödensin ve ödenen ücret yoksulluk sınırının altında olmasın yani en az 8000 ₺ olsun istiyoruz. 

 

Sağlık bakanlığı illaki döner sermayede ısrar etmek istiyorsa bununda farklı bir çözümü için yine Mil Sağlık Sen olarak çözümümüzü sunuyoruz. Havuz sistemi ile sağlık çalışanlarının maddi olarak rahatlamasını sağlayabiliriz. Nedir havuz sistemi; bütün hastaneler de kazanılan gelirler tek bir yerde toplansın ki (bunun örnekleri var) ve toplanılan bu paradan hastanelerin ihtiyaçları karşılansın geriye kalan ücretten ise sağlık çalışanlarının kadro derece ve ünvanı gibi kriterleri göz önünde bulundurularak, genel bütçenin üzerine eklensin ve böylece sağlık çalışanlarının ücretleri arasındaki fark ortadan kalksın. 

 

Biz istiyoruzki sağlık çalışanları ile hekim ayrımı yapılmasın illaki yapılacaksa arada uçurum olmasın. Hekim 2 alıyorsa sağlık çalışanı 1 almalıdır. 

 

Covid-19 süreci bize şunu gösterdi; 3 ay için 4.5 milyar ₺ hazine ödenek ayırdı. Aylık 1.5 milyar ₺’ye denk gelen bu ödeneği aslında hastaneler her ay kazanıyor, ancak havuz sistemi olmadığı için her hastane farklı ücret ödüyor yada hekim dışı sağlık çalışanına yansımıyor ve her hastane çalışanlarına farklı ücret ödendiği için buda adaletsiz döner sermaye dağılımana neden oluyor. Demek ki sorun kazancın az olması değil, adaletsiz bir şekilde dağıtılmasıdır. Biz demiyoruz ki her sağlık çalışanı aynı ücreti alsın. Yıllardır hizmet veren sağlık çalışanı ile yeni başlayan sağlık çalışanı ücret konusunda eşit olmayabilir, zaten burada devreye yine kıdem, derece ve ünvan giriyor, ancak iyi yaşam koşullarını her sağlık çalışanı hakediyordur. 

 

Adaletli ve adil bir dağılım her sağlık çalışanın hakkıdır ve STK’ın asıl görevleri emekçilerin haklarını sonun kadar savunmaktır. Mil Sağlık Sen olarak laf üreten değil icraat üreten sendikayız, her koşulda ve şartta sağlık çalışanlarının yanında olmaya devam edeceğiz.

 

Mil Sağlık Sen Genel Bşk. Yrd.
İsmail GÜNEŞ