Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Makine Mühendisi Ali Peri:''Herkes Suçlu''

Makine Mühendisi Ali Peri:

Makine Mühendisi Ali Peri, Giresun’daki sel felaketinden, birçok kişiyi sorumlu tuttu. Peri, Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemizde doğal ve yerel özellikleri dikkate almadan konut, yol yapıldığına dikkati çeken Peri, “Masraftan

Makine Mühendisi Ali Peri, Giresun’daki sel felaketinden, birçok kişiyi sorumlu tuttu. Peri,  Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemizde doğal ve yerel özellikleri dikkate almadan konut, yol yapıldığına dikkati çeken Peri, “Masraftan kaçınan planlamacı, müteahhit, buna onay veren bürokrata varana kadar pek çok kişi ve kurum bu yaşanılanlardan sorumludur” dedi.

PLANLAMACIDAN BÜROKRATA KADAR HERKES SORUMLU

Giresun’da 7 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinin ardından değerlendirmelerde bulunan Ali Peri, görüntülerin izleyenlerin tüylerini diken diken ettiğini söyledi. Yaşananların sadece bir felaket olarak tanımlamanın yetmeyeceğini belirten Ali Peri, "Burada işin en kolayı sorumluluğu doğaya, kadere yıkmaktır. Orada sel yatağına, derenin ta içine kadar ev yapan, buna izin veren, karayolunu yaparken dağlardan gelen suyun yolunu kapatıp yeteri genişlikte bir köprü yapmak yerine küçük menfezlerle masraftan kaçınan planlamacı, müteahhit, buna onay veren bürokrata varana kadar pek çok kişi ve kurum bu yaşanılanlardan sorumludur" dedi.

DERS ALMADIK

Karadeniz bölgesi başta olmak üzere ülkemizde doğal ve yerel özellikleri dikkate almadan konut, yol yapıldığına dikkati çeken Peri, "Yüzyıllardır o bölgede benzer seller yaşanıyor. Buna rağmen ders almadığımızı yitirdiğimiz canlarımızdan anlıyoruz” diye konuştu.

YETKİLİLER DAHA SUÇLU

Sel felaketinde ihmal ve sorumluluğun en büyüğünün yerel ve merkezi idarede olduğunu kaydeden Peri, şunları söyledi: “Dere yatağına ev yapmak tabii ki doğanın affedebileceği bir durum değildir. Ancak buna izin ve ruhsat veren, kaçak yapılaşmaya göz yuman, affeden yetkililer daha çok suçludur. Haydi, deredeki evlerin suçunu vatandaşa yıktık. Ya çocukların deniz sahilinde kumdan yaptığı ve ilk dalgada kaybolan eserler gibi yerle bir olan otoyola ne demeli? Onu da köylüler mi yaptı? Bu yolun müteahhidi ve projeye onay veren yetkililer bu ihmalin hesabını vermeyecek mi?”

DERE YATAKLARINA BİNA YAPILMAMALI

Bir daha benzer felaketlerin yaşanmaması için dere yataklarına bina yapılmamasını gerektiğinin altını çizen Peri, yetkililer ve vatandaşlara şu sözlerle seslendi: “Yetkililere ve vatandaşlara çağrıda bulunan Peri, "Tabiatın kendi dengesi var; onu bozmaya çalışanı affetmez. Bir daha benzer felaketlerin yaşanmaması için dere yataklarına bina yapılmamalı, yapılanlar bir an önce yeniden düzenlenmelidir. Dere yataklarını daraltıp oradan arazi çıkarmak ilk başta uygun görünse de sonradan insan hayatına mal olacak derecede pahalı olduğu görülecektir. Suyun yolunu kapatmamak lazım ki su da hayat yolumuzu kapatmasın.”