Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Koronavirüs Salgınına Karşı Tedbirler De İçeren Kanun Teklifi Yasalaştı...

Koronavirüs Salgınına Karşı Tedbirler De İçeren Kanun Teklifi Yasalaştı...

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, en düşük emekli aylığının 1500 liraya yükseltilmesi, gazilerimize ikinci bir aylık bağlanma imkanı verilmesi, karşılıksız çek suçundan mahkum olanlara borcunu

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanma şartlarının kolaylaştırılması, en düşük emekli aylığının 1500 liraya yükseltilmesi, gazilerimize ikinci bir aylık bağlanma imkanı verilmesi, karşılıksız çek suçundan mahkum olanlara borcunu taksitler halinde ödemek kaydıyla af getirilmesi ve 7 milyar liraya yakın asgari ücret desteği sağlanması vb. koronavirüs tedbirleri kapsamında koruyucu düzenlemeler de içeren Kanun Teklifi, Genel Kurul’da kabul edildi.

 


Kanunun öne çıkan maddelerini ve detaylı halini bulabileceğiniz linki sizlerle paylaşıyoruz.
196 sıra sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Aşağıdaki Düzenlemeleri İçeriyor;
1) Yeni koronavirüs (Covid-19) salgınının işgücü piyasası üzerindeki olası etkilerinin bertaraf edilmesi amacıyla “kısa çalışma ödeneğinden” yararlanma şartları kolaylaştırılacak ve daha fazla kişinin bu uygulamadan yararlanmasına yönelik düzenleme yapılacak.
2) Asgari emekli aylığı 1.000 TL’den 1.500 TL’ye çıkarılacak.
3) Karşılıksız çek suçundan mahkum olanlara borcunu taksitler halinde ödemek kaydıyla af getirilecek. Böylece borçlunun ekonomik faaliyetini yürüterek alacaklıya olan borcunu ödemesi sağlanmaktadır.
4)Turizm yatırımcılarının devlete olan mali yükümlülükleri 6 ay ertelenecek.
5)KOBİ’lerin desteklenmesi amacıyla kredi garanti kurumlarına aktarılacak kaynak tutarı 25 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkarılacak.
6)İşverenlerin işgücü maliyetlerini düşürerek istihdamı korumak ve artırmak amacıyla 2020 yılında geçerli olmak üzere işverenlerimize aylık 75 TL asgari ücret desteği sağlanacak.
7)Vazife ve harp malullerinden çalışmaya devam edenlere, en az 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5000 gün prim ödenmiş olması şartıyla, ikinci bir aylık bağlanma imkanı verilecek.
8)Turizm bölgelerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli turizm tesislerinin yüksek nitelikli hale getirilmesi için; bu tesislerin plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı ve yapılaşma koşulları ile projelendirmelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönetmelik çıkarma yetkisi verilecek.
9)2521 sayılı Kanun kapsamına giren yivsiz tüfek, nişan tüfek ve tabancaların izinsiz ya da izin belgesine aykırı üretilmesini, satılmasını (internet dahil) ve ruhsatsız olarak bulundurulmasını önlemek amacıyla bunlara ilişkin yaptırımlar ağırlaştırılacak.
10)Yurt dışında doğup yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip olan vatandaşlarımızın da çalışma şartı aranmadan dövizle askerlik uygulamasından yararlanabilmelerine imkan sağlanacak.
Daha detaylı bilgi için;
https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem27bu /yil01/ss196.pdf

Çanakkale MV Bülent Turan çalışmasıdır.